Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vrijdag lichte sneeuw zaterdag meer

1453 - Alpenweer: vrijdag lichte sneeuw zaterdag meer (3)

Koning winter is de Alpenlanden dit jaar goed gezind en houdt daar regelmatig zijn domicilie. Met harde bijna stormachtige wind wordt momenteel koude lucht aangevoerd: hoe lang blijft Thialf nog op zijn Alpentroon zitten??? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Zaterdag komt een kleine felle depressie vanuit het noorden in Oostenrijk aan. Er is nog voldoende activiteit over om vooral in Zwitserland en westelijk Oostenrijk sneeuw te geven.

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

Een hogedrukgebied bij Groot-Britannië houdt lucht van de oceaan weg uit West-Europa. De blokkade die we in de winter veelvuldig gezien hebben, weet nog niet van wijken. Er is een hogedrukuitloper naar Scandinavië. Op vrijdag trekt daar een kleine felle depressie doorheen. Deze depressie trekt langs onze oostgrens naar Oostenrijk en het restant zal zaterdag vandaar naar de golf van Genua trekken. Daar zal het opgaan in een andere depressie die oost van Spanje ontstaat en die begin volgende week in de westelijke Middellandse Zee gaat rondtollen. Door de zeer koude lucht uit het noorden en de warme lucht bij Noord-Afrika wordt het systeem flink actief en daarmee zal flink wat sneeuw kunnen gaan vallen in de zuidelijke Alpen na het weekeinde. Eerst komt er zaterdag de neerslag nog uit het noorden: de sneeuw valt voornamelijk in Zwitserland, Vorarlberg, Tirol en Salzburg. Uiteraard krijgen de Duitse Alpen ook sneeuw, voornamelijk in het zuidwesten. De temperatuur daalt zaterdag verder, na passage van de depressie. De nachten worden midwinters koud! De wind - donderdag en vrijdag nog hard tot stormachtig in delen van Oostenrijk – wordt een stuk minder in het weekeinde.

Volgende week dinsdag en woensdag veel neerslag boven Italië en de zuidelijke Alpenregio’s.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na dinsdag. Nadat de winter in het weekeinde nog steviger in het zadel is komen te zitten, gaat de depressie - die boven de Middellandse Zee ontstaan is - het weer in de zuidelijk Alpen onstabiel maken. Door de scherpe temperatuurtegenstellingen in de buurt van Spanje activeert het systeem, waardoor de depressie mogelijk voor overlast gaat zorgen. De Pyreneeën worden waarschijnlijk net niet bereikt door de neerslaggebieden die in de depressie ronddraaien. De oostkust van Spanje, Corsica, Elba, Noord-Italië en natuurlijk de zuidelijke Alpen kunnen flink neerslag gaan krijgen. In het midden van de week trekken de neerslaggebieden over heel Italië naar de oostelijke Adriatische kust. Steeds blijven dan de zuidelijke Alpen ook gevoelig voor sneeuwval. Op donderdag en vrijdag (volgende week) kan de sneeuwval zich uitbreiden over een deel van de oostelijke Alpen.

Andorra

Op vrijdag wordt het kouder maar blijft het nog droog tot aan zondag. De komende dagen is er ’s nachts lichte – later matige - vorst in het dal, overdag is het rond of iets boven nul. De sneeuwval op zondag en maandag zal tot in het dal kunnen reiken: koude lucht vanuit Noord-Europa is over de Pyreneeën uitgestroomd. De eerder al betwijfelde 30 cm sneeuw gaat niet komen, maar wel er is kans op tussen 10 en 15 cm sneeuw. Het blijft echter wat onzeker, de gang van het neerslaggebied wisselt per modeluitdraai. Verder in de volgende week wordt het mooi ski- en terrasjesweer in Andorra, met vorstige nachten en milde zonnige middagen!

Frankrijk

Vrijdag dringt koudere lucht uit het noorden op, dan met wat sneeuw in de noordelijke Franse Alpen. Rond de 5 cm. Zondag komt er sneeuw in de zuidelijke Franse Alpen. Dezelfde storing is dan bij de Golf van Genua aan het heractiveren. Dinsdag en woensdag zorgt een groter lagedruksysteem ook nog voor sneeuw in de zuidelijke Alpen. Bij elkaar kan dat tot 10 tot 20 cm opleveren. De vorstgrens ligt zodanig laag dat tot in de dalen de neerslag in de vorm van sneeuw valt. ’s Nachts vriest het weer stevig.

Italië

De koude lucht uit het noorden dringt ook het gebied van de Italiaanse Alpen binnen. In eerste instantie leidt dat nog niet tot sneeuwval. De depressie-activiteit boven de Middellandse Zee neemt echter zodanig toe, dat er vooral in het zuidwestelijke gebied aardig wat sneeuw zal vallen. Op zondag, dinsdag en woensdag zijn er periodes met sneeuw. Later in het hele Italiaanse Alpengebied. De vorstgrens ligt op aanvankelijk op enkele honderden meters, op woensdag schiet de vorstgrens op sommige plaatsen omhoog tot 1200 meter.

Zwitserland

Vrijdag dringt de koudere lucht verder op vanuit het noorden er valt nog steeds wat lichte sneeuw. Van de depressie uit het noorden is de baan nu vrijwel zeker: recht over Oostenrijk en dan naar de golf van Genua. De meeste neerslag komt hierdoor in Zwitserland terecht. Het kan toch wel 5 tot 10 cm. komen in het noorden op de noordelijke berghellingen. Daarna is het weer echt winter met matige - mogelijk strenge - vorst in de nachten.

Oostenrijk

Op vrijdag en zaterdag trekt een sneeuwstoring vanuit het noorden over het land naar de golf van Genua. Eerst valt er wat sneeuw op zaterdag en daarna dringt nog weer wat koudere lucht het land binnen. Het blijft flink winters, met vorst tot in de dalen en matige tot strenge vorst in de nachten. Op dinsdag en woensdag heeft de zuidelijke helft van het land te maken met periodes met sneeuw. De hoeveelheden blijven beperkt tot 5 of 10 cm. Voorlopig zijn er geen tekenen die op dooi of föhn wijzen.

Duitsland

Op vrijdag en zaterdag komt er sneeuw vanuit het noorden. De temperatuur zal na passage van het sneeuwfront flink zakken: vorst tot grondniveau. Ook daarna is er weer matige tot strenge vorst in de nachten te verwachten. Veel neerslag is er na zaterdag niet meer te verwachten. Er wordt geen föhn verwacht. Winterberg: Sneeuw op vrijdagavond en zaterdag: tussen 5 en 10 cm zal er waarschijnlijk vallen. Daarna blijft het droog en zondag breekt zelfs de zon weer door. Er is meest matige tot strenge vorst in de nacht en overdag ligt de temperatuur om het vriespunt tot lichte vorst.

Noorwegen

Op vrijdag kan er wat sneeuw vallen: ca. 5 cm in totaal! Op zaterdag is de zon weer van de partij! Dat wordt dan dus een mooie wintersportdag in de Noorse bergen. Helaas is het zonneschijnquotum dan op voor de rest van de week, maar gelukkig is er bij de bewolking slechts lichte tot matige vorst.