Skip to navigation Skip to main content

Nachtskiën met snelheid

1449 - Nachtskiën met snelheid (1)

Wie 's avonds een blik werpt op de ski-pistes, ziet her en der lichtjes bewegen. Omhoog, omlaag en opzij. Het zijn geen sneeuwmannetjes die wakker worden zodra de laatste skiër vertrokken is, maar de machines die de pistes weer prepareren voor de volgende dag. Mannen die in het pikkedonker hun weg moeten vinden over de hellingen van de Hartkaiser, de Eiberg of de Hausberg.

De meeste pistes worden 's avonds en 's nachts geprepareerd voor de volgende dag.

's Avonds skiën

Op sommige pistes is dit nauwkeurige karwei al aan het eind van de middag gedaan, omdat er in de avonduren wederom geskied kan worden. Nachtskiën noemen ze dat, ook al gebeurt het nog voordat de daadwerkelijke nacht invalt. Ooit heb ik 's avonds geskied in het schijnsel van lichtmasten, maar dat was op een minibaantje in het Tsjechische Rokytnice. In de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental is de beste nachtskimogelijkheid in Söll te vinden. Op de flanken van de Hohe Salve is een rode afdaling van meer dan drie kilometer te maken, met de mogelijkheid om het eerste deel links- of rechtsom te gaan.

Alles lijkt rustig, tot er ineens een snelheidsduivel uit het donker komt...

Snelheidsduivels

Het nachtskiën is zeker een sfeervol gebeuren met al die lampen, die de piste vaak nog beter zichtbaar maken dan overdag. Verder natuurlijk al die lichtjes van huisjes, restaurants en de rodelbaan. Het is bovendien meestal lekker rustig. Er schuilt echter ook een gevaar in, want zoals ik in Söll mocht ervaren, trok die relatieve rust veel snelheidsduivels naar de verlichte pistes. Mannen die zich door de drukte overdag niet uit kunnen leven en zich dan 's avonds maar ongegeneerd met een vaart van tientallen kilometers per uur naar beneden gooien. Dan sta je daar met vrouw en drie kinderen even uit te rusten, komt er zo'n gast rakelings langs jouw dochter scheren, terwijl er zeker twintig meter ruimte is voor deze duivel. Dochterlief zal maar net op dit verkeerde moment een beweging naar links maken. Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen daarvan hadden kunnen zijn. Zo waren er meer van die mannen die van de gelegenheid gebruik maakten om hun snelheid te testen. Het gaat eigenlijk altijd goed, maar het zal maar een keer mis gaan en jij bent met je gezin net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. In Söll bijvoorbeeld op zomaar een doordeweekse avond in de voorjaarsvakantie....

110 - Winter - Peter

Over Peter

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.