Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: donderdag keert de winter terug dus

1448 - Alpenweer: donderdag keert de winter terug dus (1)

We zijn alweer in maart, de meteorologische winter zit erop, de astronomische winter verdwijnt pas na de 20e. Merken we ook daadwerkelijk wat van de lente of…. roert maart zowel kop als staart???? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

De dagen worden langer dus veel uren genieten bij Gerlitzen met uitstekende sneeuwcondities!Voorlopig blijven de condities goed! Niet te veel wind, en af en toe een zonnige dag!

Weeroverzicht en verwachting vanaf woensdag

Woensdag trekt een depressie, die oost van Spanje is ontstaan, over de Middellandse Zee naar het oosten. Een situatie die we vaak hebben gezien deze winter. De zuidelijke delen van de Alpen krijgen woensdag weer wat sneeuw en op donderdag ook de rest van de Alpen. Het zijn verspreide periodes met sneeuw, en niet heel intensief. De vorstgrens komt steeds lager te liggen doordat tegelijkertijd koude lucht uit het noorden opdringt. De sneeuw valt dan uiteindelijk onder 500 tot 700 meter in het noorden en onder 800 tot 1000 meter in het zuiden.

Vrijdag trekt een kleine felle depressie vanuit het noorden naar de oostelijk rand van de Alpen. De grootste activiteit verdwijnt boven Duitsland en Denemarken.

Neerslaggebied

Bij Engeland ligt een hogedrukblokkade die warmere lucht van de oceaan tegenhoudt. Er is een uitloper naar Scandinavië, die tijdelijk doorklieft wordt door een kleine felle depressie. Deze depressie trekt over Denemarken naar het zuiden of zuidoosten en zal verder boven Centraal-Europa opvullen. Vooral boven Denemarken en Duitsland zal sneeuw vallen, als het neerslaggebied zaterdag bij de Alpen aankomt is een deel van de activiteit er al uit verdwenen maar 5 tot 10 cm kan er in Tirol, Salzburg, Vorarlberg en de Duitse Alpen nog wel vallen. Ook Zwitserland en de rest van Oostenrijk zullen nog wel 5 cm meekrijgen. De sneeuw valt tot in het dal vanwege de koude continentaal-arctische lucht die dan ook aal doorgedrongen is. De dagen daarna gaat het ’s nachts stevig vriezen. De winter is dus voorlopig nog niet uit de Alpenlanden verdwenen.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na het weekeinde. De winter is in het weekeinde weer helemaal teruggekomen in West-Europa. Ook Frankrijk en Spanje zijn overspoeld met koude Arctische lucht. Door de scherpe temperatuurtegenstellingen in de buurt van Spanje ontstaat ten oosten van dat land een actieve depressie die daar mogelijk voor overlast kan gaan zorgen. In ieder geval zouden de Pyreneeën flink wat sneeuw te verwerken kunnen krijgen en sommige hogere delen in Spanje. Het is echter nog onzeker een ander model laat de depressie meer in de buurt van Italië ontstaan en deze blijft dan ronddobberen daar. In dat geval krijgt niet Spanje maar Italië en Elba de meeste neerslag en wind. Voor de Alpen geldt dat het in beide gevallen koud en winters blijft, met wat meer sneeuwkans in het tweede scenario.

Andorra

Op woensdag sneeuwt het de hele dag boven 1400 meter. In totaal 6 tot 10 cm. Later op donderdag kan het wat opklaren. Op vrijdag wordt het kouder maar blijft het nog droog. ’s Nachts lichte vorst in het dal en overdag iets boven nul. Op zaterdag dringt nog wat koudere lucht binnen vanuit het noordoosten, dit gaat gepaard met sneeuwval boven ca. 1200 meter. De hoeveelheid zou rond de 30 cm uitkomen tot en met zondag. Ongewoon veel dus voor Andorra, maar de onzekerheid is nog groot. De oorzaak van de sneeuwval is een depressie die bij Spanje in de buurt ligt en de opstuwing van de lucht uit het noorden.

Frankrijk

Op woensdag komt sneeuw vanuit het zuidwesten: het zal vooral in de zuidelijke Alpen gaan sneeuwen, boven 1000 meter. 10 tot 20 cm is mogelijk. Ook donderdag blijft een depressie boven de Middellandse Zee nog sneeuw veroorzaken in het Franse Alpengebied. Vrijdag dringt koudere lucht uit het noorden op, dan vrijwel zonder neerslag. Mogelijk wat sneeuwval in de noordelijke delen op vrijdag en zaterdag. De vorst gaat weer strengen.

Italië

Op woensdag gaat het sneeuwen vanuit het zuidwesten. In het hele Italiaanse Alpengebied kan het periodiek gaan sneeuwen boven 1100 meter. Ook donderdag kan de depressie op de Middellandse Zee nog invloed houden. In het zuidwestelijke gebied valt de meeste sneeuw. Vrijdag dringt koudere lucht vanuit het noorden binnen, waarschijnlijk vrijwel zonder neerslag in de Italiaanse Alpen.

Zwitserland

Woensdag gaat het vooral in het zuiden sneeuwen. Ook op donderdag zijn er nog periodes met sneeuw. Hooguit 5 tot 10 cm is de verwachting. Vrijdag dringt koudere lucht vanuit het noorden binnen met mogelijk wat lichte sneeuw. De depressiebaan van zaterdag is nog wat onzeker en daarmee de sneeuwhoeveelheid. Vooral in het noorden kan toch wel rond 5 cm sneeuw vallen. Daarna is het weer echt winter met strenge vorst in de nachten.

Oostenrijk

Op woensdag komt er sneeuw in voornamelijk de zuidelijke gebieden. De vorstgrens ligt rond 1000 meter en op donderdag nog wat lager. Vrijdag daalt de vorstgrens verder met wat lichte sneeuw. De sneeuw op woensdag en donderdag is niet erg intensief het blijft dus centimeterwerk. Op zaterdag trekt een kleine depressie vanaf Denemarken richting zuidzuidoost en dan dringt koude vochtige lucht het land binnen, onder achterlating van 5 mogelijk hier en daar 15 cm sneeuw. Daarna blijft het stevig winters weer met drogere vorst tot in de dalen en strenge vorst in de nachten. Voorlopig zijn er geen tekenen die op dooi of föhn wijzen.

Duitsland

Op woensdag is het droog. Donderdag kan er vanuit het zuiden een sneeuwgebied mogelijk net binnendringen en in het zuidoosten wat centimeters sneeuw geven. De vorstgrens ligt dan rond 500 meter. Vrijdag en zaterdag gaat er sneeuw vanuit het noorden komen, de temperatuur zal flink zakken: vorst tot grondniveau. Rond 10 cm sneeuw wordt verwacht. Na zaterdag is er weer matige tot strenge vorst in de nachten. Veel neerslag is na zaterdag niet te verwachten. Winterberg: woensdag wordt het kouder, overdag en ‘s nachts blijft de temperatuur onder nul. Er komt sneeuw op vrijdag en zaterdag: tussen 5 en 10 cm. Daarna droge vorst.

Noorwegen

De temperaturen blijven tot en met zaterdag ruim onder nul: variërend van matige vorst overdag tot soms zeer strenge vorst ‘s nachts. De wind waait meest zwak uit het noordwesten. De zon schijnt regelmatig! Na zaterdag gaat de vorst minderen: eerst nog matig tot streng maar na maandag lichte tot matige vorst. Neerslag wordt echter nog niet verwacht.