Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: na föhn koeler weer

1447 - Alpenweer: na föhn koeler weer (1)

De krokusvakantie zit er weer op. Degenen die pas na de krokusvakantie gaan skiën zullen wat koeler weer hebben dan vorige week. Aan het eind van de week gaat het ook in de dalen weer kouder worden: hoe koud en komt er ook veel sneeuw???

Een gezellige drukte en mooi weer afgelopen zaterdag op het Helm-plateau in Zuid-Tirol.

Weeroverzicht

Een zeer actieve depressie trok dit weekeinde langs Spanje en Portugal, en vervolgens langs Frankrijk en de Benelux naar Denemarken. De gevolgen van het stormveld waren aanzienlijk vooral in Frankrijk. In de Pyreneeën werden windsnelheden van 200 km/uur bereikt. De noordwestelijke en noordelijke Alpen kregen ook een flinke veeg mee van het stormveld: er was een sterke föhn. Later draaide de wind naar west en werd het koeler, ook maandag is er nog een windwaarschuwing voor Boven– en Beneden-Oostenrijk. Sneeuwval is er maandagnacht vooral in Salzburg en overdag nog in de zuidoostelijke Alpen, in Stiermarken en Burgenland. De sneeuwzone trekt naar het zuidoosten weg, de vorstgrens ligt tussen 1100 en 1500 meter van noord naar zuid. De sneeuwaangroei is ca. 10 cm. In de avond trekt een nieuw neerslaggebied de westelijke Alpen binnen en dit zal ook op dinsdag nog sneeuwval gaan geven in Zwitserland en Vorarlberg. De vorstgrens ligt dan tussen 1000 meter in het noorden tot 1250 meter in het zuiden. Op de Franse Alpen, de westelijke Alpen in Zwitserland en de Alpen in het noordwestpuntje van Italië, valt de meeste sneeuw: ca. 20 cm in Tirol en Vorarlberg zijn het slechts geringe hoeveelheden.

Vooral in het westelijke Alpengebied zal het sneeuwdek groeien tot en met woensdag, maar ook Salzburg en Oost-Tirol krijgen wat mee.

Sneeuw in de Zuid-Alpen

Woensdag later op de dag trekt een depressie, die ten oosten van Spanje ontstaat, oostwaarts over de Middellandse Zee. Een situatie die we vaak hebben gezien deze winter. De zuidelijke delen van de Alpen krijgen nu weer sneeuw tot en met donderdag. Het is vooral sneeuwval in periodes, maar niet heel intensief. De vorstgrens komt steeds lager te liggen doordat tegelijkertijd koude lucht uit het noorden opdringt, de sneeuw valt dan uiteindelijk onder 500 tot 700 meter in het noorden en onder 800 tot 1000 meter in het zuiden.

In de tweede helft van de week keert de winter terug in het Alpengebied! Koude lucht stroomt om een hogedrukgebied bij Engeland en Schotland vanuit het noorden naar de Alpen.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na donderdag. De winter weer komt weer helemaal terug op donderdag! Zeer koude lucht stroomt vanaf Scandinavië naar Centraal- en West-Europa. Hierdoor zal er weer een langere periode met kouder en winters weer zijn, ook in de dalen. De koude lucht wordt door wat sneeuw voorafgegaan. Al met al een gunstig vooruitzicht voor degenen die een wat latere vakantie verkozen hebben! Ook na het komend weekeinde lijkt het nog redelijk koud te blijven in de Alpen.

Andorra

Aanvankelijk schommelt de vorstgrens tussen 1000 en 1400 meter, maar op woensdag en donderdag wat hoger: tussen 1400 en 1600 meter. Dan valt er ook neerslag en pas op vrij grote hoogte zal dat dan in de vorm van sneeuw zijn, in totaal ongeveer 6 cm. Later op donderdag kan het opklaren. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan er flink wat sneeuw vallen bij een dalende vorstgrens tot uiteindelijk dalniveau.

Frankrijk

Op maandagnacht en dinsdag komt een vrij intensief sneeuwgebied dat voor 10 tot 20 cm sneeuw in de Franse Alpen gaat zorgen, waarbij de vorstgrens rond 1000 meter in het noorden tot 1300 meter in het zuiden ligt. Later op woensdag volgt weer sneeuw, vanuit het zuidwesten, dan zal het vooral in de zuidelijke Alpen gaan sneeuwen en boven 1000 meter. Ook donderdag kan de Middellandse Zeedepressie die het veroorzaakt nog invloed houden. Vrijdag dringt koudere lucht uit het noorden op vrijwel zonder neerslag.

Italië

De vorstgrens ligt rond de 1200 meter. Op maandag kan er in het oostelijke Alpengebied nog wat sneeuw vallen, maandagavond dringt in het westen een nieuwe sneeuwzone door. Hiervan zal ook dinsdag sneeuw komen in het uiterste noordwesten. Op woensdag volgt weer sneeuw, vanuit het zuidwesten, dan zal het in het hele Italiaanse Alpengebied periodiek gaan sneeuwen boven 1100 meter. Ook donderdag kan de Middellandse Zeedepressie die het veroorzaakt nog invloed houden. Vrijdag dringt koudere lucht vanuit het noorden binnen waarschijnlijk vrijwel zonder neerslag.

Zwitserland

Maandagavond en dinsdag passeert er weer een neerslaggebied. De vorstgrens ligt rond 1100 meter. Vooral in het westen valt sneeuw, tot zo’n 20 cm. Woensdag later op de dag vooral in het zuiden sneeuw, ook op donderdag kan dat nog doorgaan, de hoeveelheden zijn minder dan op maandag, namelijk rond 5 tot 10 cm. Vrijdag dringt koudere lucht vanuit het noorden binnen waarschijnlijk vrijwel zonder neerslag.

Oostenrijk

Maandag is er nog sneeuw boven 1000 meter hoogte in vooral het zuidoosten van het land: Burgenland en Stiermarken. Er kan nog flink wind zijn op maandag in Boven- en Beneden-Oostenrijk. Op woensdag komt er weer een sneeuwgebied voornamelijk in de zuidelijke regionen. De vorstgrens ligt dan rond 1000 meter en later - op donderdag - mogelijk nog wat lager. Het zal vrijdag flink kouder worden en daarna blijft het winters weer met een periode met sneeuw op zaterdag en daarna lage temperaturen. Ook in de dalen zal het dan weer vriezen.

Duitsland

Maandagnacht nog wat sneeuw in de Duitse Alpen op de grens met Oostenrijk. Daarbij een naar 1100 meter dalende vorstgrens. De wind blijft nog krachtig op maandag. Dinsdag is er kans op sneeuw in het zuidwestelijke gebied Dat zijn slechts enkele centimeters. Daarna is het op woensdag droog en op donderdag kan er vanuit het zuiden sneeuw binnendringen en in het zuidoosten neerdalen. De vorstgrens ligt dan rond 500 meter. Zaterdag kan er sneeuw vanuit het noorden komen, de temperatuur zal flink zakken. Winterberg: maandagnacht is er nog wat neerslag, als sneeuw waarschijnlijk, tegen 5 cm kan er vallen. De dagen daarna is het meest lichte vorst, maar in de middag kan het soms net even boven nul komen. Na woensdag wordt het duidelijk kouder, met zowel overdag als ‘s nachts de temperatuur onder nul en mogelijk nog wat lichte sneeuw.

Noorwegen

Het is weer heel rustig in de Noorse skigebieden: weinig wind en vrij veel bewolking, maar geen neerslag. De temperaturen blijven weer ruim onder nul: variërend van matige vorst overdag tot soms zeer strenge vorst ‘s nachts. De wind waait meest zwak uit het noordwesten en de zon kan zo nu en dan ook te zien zijn: op donderdag en vrijdag wat meer.