Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zondagmorgen sterke föhn en meer

1442 - Alpenweer: zondagmorgen sterke föhn en meer (1)

De krokusvakantie zit er weer op. Het terugreizen op zaterdag zal een stuk comfortabeler zijn dan op vrijdag, omdat zaterdag de neerslagzone al voorbijgetrokken is. Voor degenen die nog op vakantie gaan is het ook prettig dat ze zaterdag in droog weer aankomen. Hoe zullen de weersomstandigheden volgende week verlopen? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Andorra

Vrijdag kan er wat zon komen, maar zaterdag of zondag passeert een intensiever neerslag-gebied met ruim 5 cm sneeuw boven 1600 meter. Zondag is er weer ruimte voor de zon maar maandag volgt een nieuwe neerslagzone, met een paar cm sneeuw boven 1100 meter. Dinsdagnacht is ook vorstig in het dal maar overdag draait de wind weer naar de warmere zuidelijke hoek. Op woensdag en donderdag volgt dan langduriger neerslag met ca. 8 cm sneeuw boven 1300 meter.

Frankrijk

Vrijdag - trekt een intensief neerslaggebied over, met de vorstgrens eerst rond 1600 meter, later rond 1300 meter. In totaal kan er ca. 30 cm sneeuw bijkomen. Zondag volgt opnieuw neerslag, met sneeuw boven aanvankelijk 1700 meter maar later daalt de vorstgrens en de sneeuwval naar 1300 meter. In het noorden blijft de vorstgrens wat hoger steeds door föhnwerking. Op maandag of dinsdag volgt nieuwe sneeuw en dan bij een lagere vorstgrens; 1000 meter in het noorden tot 1300 meter in het zuiden.

Italië

Vrijdag valt veel neerslag in het midden en oosten. De vorstgrens loopt van 1500 meter in het midden tot 1700 meter in het oostelijke Alpengebied. Tientallen centimeters sneeuw worden verwacht en over vooral het midden en zuiden. Zaterdag blijft het vrijwel overal droog, maar zondag is er opnieuw sneeuw maar deze keer minder: tussen 5 en 10 cm. De vorstgrens ligt nog vrij hoog: rond de 1600 meter. De dagen daarna blijft het vrijwel droog, donderdag volgt er waarschijnlijk sneeuw boven de 1000 meter hoogte.

Zwitserland

Vrijdag en zondag passeren neerslagzones met vooral op vrijdag veel neerslag. De vorstgrens ligt daarbij hoog: rond 1600 meter. De hoeveelheden lopen uiteen van ca. 15 cm op vrijdag tot 5 tot 10 cm op zondag. Maandag of dinsdag passeert er weer een neerslaggebied. De vorstgrens ligt dan zo rond 1100 meter. In de loop van de week wordt het gevoelig kouder met eerst wat sneeuw boven 1000 meter.

Oostenrijk

Vrijdag nadert een uitgebreid sneeuwgebied vanuit het zuidwesten, de vorstgrens schommelt dan om de 1500 meter. Vooral in de westelijk helft van het land valt aardig wat sneeuw: tot ca. 15 cm de rest krijgt tot 5 of 10 cm. Op zaterdag blijft het droog, maar op van zondag op maandag trekt een nieuw neerslaggebied over met toch weer rond 10 cm in Salzburg en ten westen ervan, boven 1400 meter. Alleen het noorden van Boven-Oostenrijk krijgt slechts een of twee cm. Maandag volgt in de avond weer ruim 5 cm sneeuw boven 1000 meter hoogte. Op woensdag komt er dan weer sneeuw boven 1000 meter en later mogelijk nog wat lager. Het zal kouder worden daarna.

Duitsland

Vrijdag trekt een omvangrijk neerslaggebied over vanuit het zuidwesten, de vorstgrens ligt daarbij rond 1500 meter. Rond 10 cm sneeuw kunnen we verwachten. Op zaterdag en zondag blijft het vrijwel droog, zondag is er een sterke föhn. Dan kan de vorstgrens tot 2300 meter oplopen tijdelijk. Toch volgt er later op zondag alweer afkoeling met een dalende vorstgrens tot 1500 meter met daarbij wat sneeuwval. 5 tot 10 cm valt dan in het midden en oosten van de Duitse Alpen. Na het weekeinde is er maandag sneeuw tegen de grens met Oostenrijk met een naar 1100 meter dalende vorstgrens. Het zijn slechts enkele centimeters. De dagen daarna schommelt de vorstgrens rond 1500 meter en is er minder kans op neerslag. Donderdag verdere afkoeling met vorst tot op dalniveau en sneeuwval bij een nog lagere vorstgrens. Winterberg: de komende dagen blijft de temperatuur rond of iets boven nul schommelen. Vrijdag valt er eerst wat regen, ’s avonds overgaand in sneeuw. Zaterdag is het droog, maar zondag volgt aardig wat neerslag: bij sneeuw 5 tot 10 cm. Mogelijk is de temperatuur toch wat te hoog voor sneeuw: in dat geval dan 5 tot 10 mm regen. Maandag gaat de neerslag nog even door, als sneeuw waarschijnlijk. De dagen daarna is het meest lichte vorst, maar in de middag kan het net even boven nul komen. Na woensdag wordt het gevoelig kouder, met dag en nacht temperatuur onder nul en eerst nog wat lichte sneeuw.

Noorwegen

Vrijdag en ook zaterdag nog, valt er sneeuw, in totaal iets meer dan 4 cm. Daarna volgt er weer een langere droge periode met op zondag en maandag redelijk zonnige dagen. Daarna meer bewolking maar geen neerslag van betekenis, af en toe kan de zon even doorbreken. De temperatuur blijft rond de -12 schommelen. In de middag is het wat milder met matige vorst. De wind is steeds zwak en blijft koude lucht uit het noorden aanvoeren.