Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vrijdag en zaterdag sneeuw bij dalende vorstgrens

1429 - Alpenweer: Vrijdag en zaterdag sneeuw bij dalende vorstgrens (1)

De krokusvakantie begint voor velen aanstaande zaterdag, sommigen vertrekken vrijdag al, zij willen de drukte voor zijn. Hebben ze ook beter weer dan degenen die zaterdag gaan en hoe is het weer onderweg en bij aankomst? Wat brengt de volgende week: koude uit het noorden en westen of warmte uit het zuiden. Valt er sneeuw, regen of schijnt de zon??? Lees het bij Koos de meteovirtuoos!

Weersverwachting tot vrijdag

Op woensdag zijn er eerst nog twee sneeuwgebieden die langs het westen en zuiden van de Alpen trekken. De neerslag in het westen hangt samen met een randstoring van de depressie boven Engeland. De randstoring trekt over Frankrijk naar het noorden. De andere neerslag wordt veroorzaakt, door een storing die over Italië oostwaarts trekt. Daarbij is de sneeuwvalgrens in Italië 800 meter in het westen 1000 meter in het midden en 1500 meter in het oosten. In Frankrijk en het westen van Zwitserland is de sneeuwvalgrens dan hoger: 1500 tot 1700 meter. Donderdag is de zuidelijke wind weer verdwenen en blijft het rustig en droog weer. De vorstgrens ligt dan rond 1200 meter.

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

Tussen een hogedrukgebied boven Groenland en een lagedrukgebied bij Zuid-Engeland wordt steeds koude poollucht naar het zuiden getransporteerd. Deze luchtmassa's trekken richting Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) en mengen zich daar met subtropische luchtmassa's. Hierdoor ontstaan steeds depressies die meetrekken met de straalstroom, die momenteel nog steeds erg zuidelijk ligt en door de Middellandse Zee trekt. De straalstroom heeft de neiging wat te knikken naar noordoostelijke richting: daardoor kunnen de Spaanse depressies wat meer richting Alpen gaan trekken. Voor de depressies uit kan er bij een zuiden wind wat föhn gaan optreden aan de noordhellingen. Achter de depressies daalt de vorstgrens weer snel.

Komende vrijdag trekt zo'n Spaanse depressie net zuid van het Alpengebied naar Centraal- en Oost-Europa. Beneden 1200 meter moet met wat lichte regen rekening gehouden worden. Vrijdagmiddag is de kern van de depressie zover naar het oosten getrokken dat een noordwestelijke luchtstroom op gang komt. Hiermee wordt weer flink koudere lucht naar de Alpen gevoerd en daarbij gaat er bij een snel dalende vorstgrens overal sneeuw vallen. Vrijwel het hele Alpengebied wordt dan voorzien van tussen 5 tot 20 cm verse sneeuw, het meest in de favoriete Oostenrijkse skigebieden in Vorarlberg, Tirol en Salzburg.

Zaterdag trekt het sneeuwgebied verder naar het oosten weg en zondag zorgt een zwak hogedrukgebied voor rustig weer met mogelijk wat zon.

Verkeer

Degenen vrijdag vroeg vertrekken naar Frankrijk en Zwitserland, ondervinden voor het langste deel van de route onderweg geen problemen. Echter, in Zuid-Duitsland krijgt men te maken met sneeuwval tussen 500 en 600 meter. Dat geldt zeker al voor na het middaguur en de sneeuwval houdt aan tot de eindbestemming, als men daar ’s avonds verwacht aan te komen. Voor degenen die op zaterdag vertrekken geldt dat er onderweg geen problemen zijn met het weer. Het sneeuwgebied zal al gepasseerd zijn als zij aankomen.

Andorra

Tot en met vrijdag ligt de vorstgrens rond de 1300 meter. De afgelopen (woensdag)nacht is daarboven wat sneeuw gevallen. Zaterdag dring koelere lucht vanuit het noorden binnen maar zonder neerslag, die volgt pas op de zondag boven 1000 meter. Veel meer dan enkele centimeters wordt dat niet. De dagen daarna blijft het wisselvallig met vooral rond dinsdag sneeuw boven 1300 meter, ongeveer 6 cm. De hele week schommelt de vorstgrens rond die 1300 meter.

Frankrijk

Woensdag trekt een neerslaggebied langs waarbij de vorstgrens stijgt tot 1500 meter. Er valt daarboven 10 tot 15 cm sneeuw, in het meest zuidelijke gebied 10 tot 20 cm bij een lagere vorstgrens, rond 1000 meter. Donderdag verloopt na de nacht vrijwel droog. Vrijdag komt er een neerslaggebied vanuit het zuidwesten opnieuw sneeuw brengen maar nu wordt ook meteen koude lucht vanuit het noordwesten aangejaagd waardoor de vorstgrens aanzienlijk daalt: tot 700 meter in het noordwesten tot 1200 meter in het meest zuidelijke gebied. In totaal valt er tussen 10 en 20 cm in het noordwesten en tussen 20 en 40 cm in het zuidwesten. Het blijft daarna wisselvallig met af en toe wat sneeuw. Maandag volgt weer een intensiever neerslaggebied. Daar bij stijgt echter wel de vorstgrens in het zuidwesten naar ruim 1500 meter, in het noordwesten is het kouder met het vriespunt rond 1000 meter. De hoeveelheden kunnen weer de decimetergrens bereiken. Dinsdag kan nog wat sneeuw brengen en woensdag lijkt dan de enige geheel neerslagvrije dag te worden. Donderdag en vrijdag zijn nog niet erg voorspelbaar, waarschijnlijk wordt het weer onstabiel.

Italië

Donderdag valt er in het zuidelijkste gebied sneeuw boven 1200 meter van 5 tot 10 cm. Op vrijdag valt 20 tot 50 cm sneeuw, het minst in het westen. Dat begint aanvankelijk in het middengebied met een vorstgrens van 1700 meter, maar die vorstgrens zal geleidelijk dalen naar 1000 meter. Het oostelijke gebied van de Italiaanse Alpen blijft wat koeler en waarschijnlijk begint de sneeuwval daar boven de 1500 meter en eindigt het bij een vorstgrenshoogte van 800 meter. Zaterdag en zondag verlopen grotendeels droog en koel met de vorstgrens laag blijvend op 1000 meter. Maandag en dinsdag zijn weer sneeuwdagen met op iedere dag 5 tot 10 cm sneeuw in alle gebieden. De vorstgrens ligt daarbij rond 1000 meter op maandag maar op dinsdag enkele honderden meters hoger. Woensdag zal waarschijnlijk droog blijven. Donderdag en vrijdag zijn nog niet erg voorspelbaar, waarschijnlijk wordt het weer onstabiel.

Zwitserland

Woensdag trekt een neerslaggebied langs de westkant van de Zwitserse Alpen waarbij de vorstgrens stijgt tot 1500 meter. Er valt daarboven 10 tot 15 cm sneeuw. Donderdag verloopt na de nacht vrijwel droog. Vrijdag komt er een neerslaggebied vanuit het zuidwesten met sneeuw maar ook nadert koude lucht vanuit het noordwesten hierdoor zal de vorstgrens flink dalen: tot 600 meter in het noordwesten tot 1100 meter in het zuiden. In vrijwel het hele land valt tussen 10 en 20 cm. Het blijft daarna wisselvallig met af en toe wat sneeuw. Maandag volgt weer een intensiever neerslaggebied. Daar bij stijgt echter wel de vorstgrens in het zuidwesten naar ruim 1200 meter, in het noorden blijft het kouder met de vorstgrens rond 1000 meter. De meeste sneeuw valt in het westen en noorden, net als op dinsdag. De hoeveelheden kunnen in totaal op 10 cm uitkomen. Woensdag kan een neerslagvrije dag worden. Donderdag en vrijdag zijn nog niet erg voorspelbaar, waarschijnlijk wordt het weer onstabiel.

Oostenrijk

De zuidelijke wind zorgt voor woensdag en donderdag voor wat föhn aan de noordhellingen waardoor de vorstgrens overal oploopt tot rond 1600 meter. Op vrijdag en zaterdag volgt sneeuw, aanvankelijk boven 1500 tot 1700 meter in vrijwel het hele Oostenrijkse Alpengebied. Later op vrijdag stroomt koudere lucht vanuit het noordwesten binnen. Dit heeft tot gevolg dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt onder 800 meter tot 1000 meter hoogte van noord naar zuid. Op zaterdag zal de sneeuw nog wat lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 400 meter in het noorden en 500 meter in de meest zuidelijke gebieden. Er valt bij de lagere vorstgrens 20 tot 30 cm. sneeuw (van oost naar west gezien). Zaterdag trekt het sneeuwgebied verder naar het oosten weg en zondag zorgt een zwak hogedrukgebied voor rustig weer met mogelijk wat zon. Ook maandag kan nog droog verlopen, maar dinsdag volgt opnieuw sneeuw in alle regio’s met 10 tot 15 cm sneeuw. De vorstgrens ligt rond de 1000 meter, iets lager in het noorden wat hoger in het zuiden. Woensdag waarschijnlijk droog en donderdag en vrijdag zijn nog niet erg voorspelbaar, waarschijnlijk wordt het weer onstabiel.

Duitsland

De vorstgrens ligt hoger op woensdag en donderdag, door föhnwerking. Op vrijdag komt daar snel verandering in wanneer koudere lucht vanuit het noordwesten onder een neerslagzone schuift die vanuit het westen naar het oosten trekt. Later op vrijdag en op zaterdag zal de sneeuw steeds lager komen: aan het eind van zaterdag ligt de vorstgrens op 300 meter. De sneeuwlaag groeit met 10 tot 20 cm. aan. Zondag en maandag verlopen vrijwel zonder neerslag maar dinsdag zal er opnieuw wat sneeuw gaan vallen, 5 tot 10 cm ongeveer, bij een vorstgrens rond 500 meter. Woensdag verloopt dan weer droog met mogelijk wat zon. Donderdag en vrijdag zijn nog niet erg voorspelbaar, waarschijnlijk blijft donderdag droog en is vrijdag onstabieler.
Winterberg: tot en met zaterdag blijft het vrijwel droog in Winterberg en vriest het ’s nachts eerst licht tot matig, daarna licht en op zaterdag weer matig. Zondag kan er wat lichte sneeuw vallen, enkele centimeters. Maandag blijft het droog en koud maar dinsdag loopt de temperatuur wat op en bij lichte dooi kan er wat natte sneeuw vallen. Daarna is het overwegend bewolkt weer met temperatuur rond het vriespunt tot lichte dooi.

Noorwegen

Eindelijk wat meer verse sneeuw in de verwachting voor de Noorse skigebieden! De komende dagen kan het langdurig sneeuwen: tot aan zondag valt er dagelijks rond de 2 of 3 cm poedersneeuw op de pistes. De temperatuur gaat wel weer gestaag dalen van rond de -10 graden op woensdag tot -15 op zaterdag. Zoals u weet verdragen koude lucht en sneeuwval elkaar niet, dus de komende week zal het bij temperaturen van -15 tot soms -19 droog blijven. Wind is er nauwelijks.