Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: in het midden van de week sneeuwval

Grote delen van West-Europa blijven nog in de greep van de winter. De afgelopen dagen viel er sneeuw in het Alpengebied, alleen in de zuidwesten een aanzienlijk hoeveelheid. Vrijdag neemt de onstabiliteit af en dat komt goed uit want voor sommigen begint hun krokusvakantie al dit weekeinde! Blijft het vriezen en hebben we van de föhn te vrezen???

Weeroverzicht en verwachting

Het lagedrukgebied dat voor rustige sneeuwval zorgde in de meeste gebieden in de Alpen trekt verder in activiteit afnemend via Oost-Europa naar Rusland weg. Het oosten van Oostenrijk krijgt nog een flinke veeg er van mee, op vrijdag, met 5 tot 10 cm. sneeuw. Een kleinere storing ontstaat nog in het kielzog van het eerder genoemde laag en trekt mee in dezelfde richting. Het kan echter zondag voor nog wat lichte sneeuw in de zuidelijke Alpen zorgen. Hierdoor komen de opklaringen - die samenhangen met een uitloper van het Groenlandhoog via Ierland en Frankrijk naar de Alpen – op zaterdagmiddag en dan maandagmiddag of dinsdag. Woensdag kan het in het grootste deel van de Alpen nog zonnig zijn, maar vanuit het westen en oosten neemt de bewolking en sneeuwkans toe. In het westen vanwege een depressie die van IJsland naar Engeland trekt, in het oosten vanwege een depressie die over de Middellandse Zee naar het noordoosten trekt. De depressietrein in de Middellandse Zee lijkt nog een poosje door te gaan. Een zone met sneeuw trekt later op woensdag vanuit het westen de Alpen in en vervolgens komen donderdag en vrijdag ook de aan de beurt. Voor zover nu te zien is kan er dan 10 tot 20 cm op veel plaatsen verspreid in het Alpengebied vallen, waarschijnlijk blijft geen gebied echt zonder sneeuwval. Zo hebben we dan toch min of meer een sneeuwdump voordat voor de meeste mensen de krokusvakanties eind volgende week beginnen.

Andorra

Eerst nog matige tot strenge vorst in de nacht de komende drie nachten. Het is dus koud in Andorra! Langzaam wordt het na het weekeinde wat milder. In het weekeinde kan de zon er ook af en toe bij komen zodat het in de middag aangenaam kan worden bij weinig wind en rond het vriespunt. Maandag wordt het wat bewolkter en dinsdag en woensdag kan wat sneeuw vallen boven 1200 meter, in het dal zal het dan nattere sneeuw zijn. De dagen daarna loopt de vorstgrens nog 100 of 200 meter op, zonder veel neerslag of wind tot aan het weekeinde.

Frankrijk

Het midden en het noordwesten van de Franse Alpen hebben geregeld zon in het weekeinde en maandag en dinsdag. Dat is een goede bijkomstigheid want het vriest ’s nachts matig tot streng en ook overdag blijft het dik onder het vriespunt in het weekeinde. In het midden van de week neemt de bewolking wat toe, op dinsdag al in het zuidwesten en daar zal het de rest van de week bewolkt zijn met af en toe een beetje sneeuw, in totaal 5 tot 10 cm. De vorstgrens stijgt daar tot 1200 meter. Het midden en noordwesten houden de zon wat langer en pas donderdag kan daar ook wat sneeuw gaan vallen, dit – en ook dus de hoeveelheid - is nu nog onzeker.

Italië

In de westelijke Alpen is er matige tot strenge vorst in de nachten tot en met dinsdag, bij opklaringen. Er is vrij veel kans op zon in het weekeinde, maar ook een kans op een sneeuwbui. De dagen daarna wordt het in ieder geval wisselend bewolkt en vanaf woensdag kan er weer neerslag gaan vallen. De hoeveelheden lijken voorlopig nog niet groot: 5 tot 10 centimeter. De vorstgrens blijft onder 1300 meter. Ook in het midden en oosten is er matige tot strenge vorst in de nachten, en eveneens neemt de kans op neerslag toe na het weekeinde maar wel wat eerder. Het zijn ook enkel centimeters. De vorstgrens loopt naar het eind van de week , in de middag naar hoogstens 1400 meter op.

Zwitserland

In het weekeinde redelijke kans op zon en droog weer, de temperatuur blijft laag met matige tot strenge vorst in de nachten. Na het weekeinde neemt de bewolkingskans allengs toe en er kan in het zuiden op iedere dag vanaf dinsdag wat sneeuw vallen, 5 tot 10 cm. De vorstgrens loopt later in de week op tot ca. 1200 meter op vrijdag. Op woensdag is lichte föhn mogelijk.

Oostenrijk

Op vrijdag pruttelt de sneeuwval nog een beetje na maar in het oosten - in Burgenland en Beneden-Oostenrijk - valt er nog 5 tot 10 cm sneeuw. In de loop van zaterdag moet de bewolking gaan breken, zondag kan nog een vlokje sneeuw vallen, maar tot en met woensdag kan het vrij zonnig blijven. Voor daarna is het nog onzeker of er al dan niet verse sneeuw komt. Waarschijnlijk valt er donderdag 5 tot 15 cm. Het vriest eerst matig tot streng in de nachten en overdag blijft het licht vriezen. Dinsdag en verder in de week wordt het overdag warmer en de vorstgrens kan in de middag oplopen tot 1200 meter naar het einde van de week. In Tirol Salzburg en Vorarlberg kan er mogelijk in het midden van de week even wat lichte föhn zijn.

Duitsland

Vrijdag is er nog wat lichte sneeuw maar zaterdag zijn er al wat opklaringen mogelijk. Zondag blijft het wisselend bewolkt. De dagen daarna kunnen wat zonniger gaan verlopen! De wind waait uit het noorden en blijft zwak tot matig. Het blijft overal vriezen met matige tot strenge vorst in de nachten, zodra het opklaart. Woensdag is er wat lichte föhn mogelijk. Op donderdag is er kans op sneeuw in het gebied rond Garmisch-Partenkirchen en in het westen. In Winterberg vriest het ook matig tot streng. Het blijft de volgende week grotendeels droog, maar op donderdag kan er dus ca. 5 cm sneeuw vallen. Na donderdag kan de temperatuur wat oplopen, waarbij de vorstgrens 1300 meter kan bereiken.

Noorwegen

Matige tot strenge vorst is er tot en met zondag. Daarna wordt het weer wat kouder en zal het streng tot zeer streng vriezen in de nacht (-10 tot -15). De sneeuwkans neemt eindelijk wat toe maar bij deze lage temperaturen is er niet veel te verwachten. Tot vrijdag enkele centimeters. De wind waait eerst zwak uit noordelijke richtingen maar na maandag voornamelijk uit oostelijke richting, ook zwak.