Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: periodes met sneeuw en kou en droog

1405 - Alpenweer: periodes met sneeuw en kou en droog (1)

Een sneeuwstorm bij de Oostzeekust zorgde voor recordhoge sneeuwlagen in Noord-Duitsland: er ligt daar meer dan in Zuid-Duitsland! De Alpen kregen wel een veeg mee maar mogen nog wel wat meer er bij krijgen: kunnen we die sneeuw binnenkort tegemoet zien???

Weeroverzicht en verwachting

Op maandag is er eerst nog een hogedrukgebiedje boven de Alpen: daardoor zal het weer tot maandagavond rustig en droog verlopen. De afgelopen dagen hadden we te maken met depressies die voor de kust van Noorwegen naar het zuiden de Noordzee optrokken en dan richting Denemarken en vervolgens weer naar het noorden richting Finland. Koude Arctische lucht zorgde ook in Nederland voor sneeuw en bij de Oostzeekust zelfs voor een sneeuwstorm. Ook de Alpen werden nog bereikt met wat sneeuw, maar het was wat minder dan verwacht. Dat kwam doordat de stormdepressie wat noordelijker kwam te liggen. Op maandag, dinsdag en woensdag draaien de depressies nog als in een carrousel hun rondje over Scandinavië en de Noordzee. De uitwaaierende fronten dringen op dinsdag en woensdag door tot de Alpen en brengen voornamelijk sneeuw. In de laagste dalen in Oostenrijk kan ook natte sneeuw of regen voorkomen. De sneeuwgrens loopt van 600 meter in het zuidoostelijke Alpengebied tot 1300 meter in het meest westelijke alpengebied, dus tot de Franse en West-Zwitserse Alpen.

Langetermijnverwachting

Een hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland bouwt op en wordt krachtiger, na woensdag vormt zich een uitloper naar Scandinavië. Een luchtstroom die dan vanuit het oosten op gang komt bereikt ons echter waarschijnlijk niet. Dit komt doordat een lagedrukgebied boven de oceaan een veel grotere uitbreiding krijgt dan eerst voorzien was, en doordat ook hogedruk gevormd wordt bij Noord-Afrika. Tussen beide systemen wordt zachte lucht naar het noordoosten gestuwd. De voorste begrenzing bereikt het alpengebied op vrijdag. Er vormt zich echter een aparte storing die een snelle doortrek blokkeert, maar wel voor flink sneeuw kan gaan zorgen. Jammer daarbij is dat de vorstgrens wel tot rond 1500 meter oploopt in het westelijke deel van de Alpen en delen van de zuidelijke Alpengebieden. De grens loopt dan af naar ca.1000 meter in Duitsland en het noordoosten van Oostenrijk. Zaterdag komt dan opnieuw een front door met een nieuwe sneeuwzone waarbij de temperatuurverdeling ongeveer gelijk blijft.

Andorra

Alleen maandag is het aan de koude kant in Andorra. Woensdag komt de warmte terug, (vorstgrens tegen 2000 meter) en in tegenstelling tot de verwachting van vorige week wordt het daarna niet flink kouder maar koel tot warm. Maandag nog licht vriezend weer met veel zon, dinsdag wat bewolkter maar droog. Woensdag opnieuw veel zon met dan de hoogste temperatuur van de week in het dal: tegen 10 graden, echt terrasjesweer dus! Donderdag en vrijdag volgen enkele cm. sneeuw met de vorstgrens variërend van 1200 tot 1500 meter. Voor daarna is de tendens vooralsnog naar zachter weer.

Frankrijk

Op maandag profiteren we van een hogedrukgebiedje met de nodige zon daarbij. Later in de middag zien we bewolking opkomen en er volgt wat sneeuw boven 800 meter. Dinsdag en woensdag zijn beide dagen met periodes met sneeuw en er kan tussen 5 tot 15 cm vallen, in de noordelijke gebieden het meest, de zuidelijke Alpen blijven sneeuwvalvrij. Donderdag verloopt grotendeels droog en kan zelfs de zon zich even laten zien. Vrijdag en zaterdag volgen weer periodes met sneeuw in alle gebieden. Daarbij loopt de vorstgrens echter wel op naar hoogtes tussen 1000 en 1500 meter. 10 tot 20 cm is mogelijk.

Italië

Maandag is nog droog en op de meeste dagen zonnig tot en met woensdag. Donderdag en vrijdag valt in alle gebieden sneeuw waarbij de vorstgrens tussen 700 en 1100 meter varieert. Er kunnen forse hoeveelheden vallen, tot tientallen centimeters! Het komend weekeinde gaat een uitloper van een hogedrukgebied waarschijnlijk rustiger en zonniger weer brengen. De vorstgrens blijft dan rond 1100 meter slingeren.

Zwitserland

Op maandag meest zonnig en pas in de avond kans op wat sneeuwbuien, vooral op de noordhellingen. Op dinsdag tegen de avond vanuit het noorden sneeuwval, het zuiden blijft nog vrij van sneeuwval. Op woensdag overwegend bewolkt en af en toe regen in de laagste delen de sneeuwgrens kan oplopen tot 800 meter. In Wallis blijft het waarschijnlijk droog maar in het zuiden is wat lichte sneeuw mogelijk. Op donderdagavond en op vrijdag krijgen we weer sneeuw boven 1400 meter in het westen tot 800 meter in het oosten.

Oostenrijk

Maandag is het tot ver in de avond droog. Vooral in Tirol, Vorarlberg en Salzburg kan er dinsdagnacht wat lichte sneeuw vallen. Overdag klaart het snel op maar later neemt de bewolking opnieuw toe en op woensdag volgt op uitgebreide schaal sneeuw in alle regio’s, de hoeveelheden zijn niet groot, tot 5 cm. Donderdag verloopt waarschijnlijk weer geheel droog. Op vrijdag en zaterdagmorgen komen er in het hele land periodes met sneeuw, het eerst in het westen het laatst in het noordoosten. De vorstgrens loopt daarbij van 1100 meter in het zuiden en westen, tot 800 meter in het oosten. De zuidelijke Alpen krijgen de meeste sneeuw: tot 15 cm in totaal is mogelijk.

Noorwegen

De eerste dagen is nog een beetje zon te verwachten, dat wel bij een bittere koude van rond de -20, dus die zon is hard nodig! Vanaf het midden naar het einde van de week toe wordt het geleidelijk iets minder koud, tot -12 op zaterdag. Van vrijdag op zaterdag is pas wat sneeuw te verwachten. De sneeuwschuivers hoeven er niet aan te pas komen want 1 cm zal weinig overlast geven. De tweede helft van de week verloopt vrijwel geheel bewolkt. De wind is zwak op alle dagen.