Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: woensdag nog droog

1400 - Alpenweer: woensdag nog droog (1)

Op woensdag nog een beetje zon in de Alpen, donderdagmorgen mogelijk nog in de zuidelijke Alpen, maar daarna passeert een sneeuwfront. Hetzelfde front dat Nederland woensdag passeert gaat snel door naar de Alpen. Blijft het daarbij en keert de zon terug of komt er meer verse sneeuw???

Weeroverzicht en verwachting

Woensdag trekt de as van de hoge druk - die van Rusland over Zuid-Nederland naar het westen loopt - verder naar het zuiden. Tegelijkertijd dringt een front vanuit het noorden op en loopt door naar de Alpen op donderdag. Een uitbreiding van een hogedrukgebied bij Groot-Brittannië naar het noorden en toenemende depressie-activiteit boven Scandinavië, brengt een brede noordelijke stroming op gang. De noordelijke stroming tussen beide druksystemen voert dan oorspronkelijk Arctische lucht naar de Alpen. De bovenlucht is flink koud en daardoor zal alle neerslag die de Alpen weet te bereiken in de vorm van sneeuw zijn. De periodes met sneeuw treft vooral de noordelijke hellingen en zullen met tussenposen tot volgende week woensdag waarschijnlijk doorgaan.

Hogedruk van Scandinavië richting Groenland en richting Rusland, lage druk boven Zuid-Europa en de Middellandse Zee. Dat is een klassiek winters patroon!

Langetermijnverwachting

Na het weekeinde blijft de aanvoer uit het noorden in stand: een depressie trekt van Denemarken naar het zuidoosten richting Zwarte Zee. Tegelijkertijd zal de luchtdruk boven Scandinavië fors gaan stijgen. Zoals het er nu naar uitziet zou er en krachtig hogedrukgebied kunnen gaan ontstaan en bij relatief lage luchtdruk boven Zuid-Europa en de Middellandse Zee ontstaat er een brede oostelijke stroming over West- en Centraal- Europa. De winter blijft dan aanhouden en kan zowel in de Alpen als ook in Nederland gaan strengen. Na de plaatselijk zeer strenge vorst in de nacht van dinsdag op woensdag in Nederland en de winderige dagen met winterse neerslag daarna, een winters begin van februari!

Andorra

De komende dagen blijft het aan de koude kant in Andorra; alleen in het dal kan het ’s middags even boven nul komen. Van vrijdag op zaterdag en op zondag kan er sneeuw vallen de hoeveelheid is dan op beide dagen rond 5 cm. De vorstgrens ligt tot aan het dal na vrijdag. De vorst is tot en met volgende week woensdag ’s nachts licht tot matig en overdag rond nul in de dalen. Mogelijk nog kouder na volgende week woensdag.

Frankrijk

Woensdag kan er een zonnige dag beleefd worden door invloed van een rug van hogedruk. Deze trekt voor een front uit over de Alpen. Het koufront uit het noorden volgt op donderdag de sneeuwkans vanuit het noorden neemt dan sterk toe. De hoeveelheid is dan echter nog niet veel meer dan 5 cm en in het noordelijkste deel van de Franse Alpen. De vrijdag daarna is er kans op zwaardere sneeuwval, er kan zomaar 20 tot 30 cm. gaan vallen! Daarna volgen drogere maar vorstige dagen op alle niveaus.

Italië

Woensdag en donderdag verlopen waarschijnlijk vrij zonnig. De vorstgrens blijft voornamelijk onder de 1000 meter en op veel plaatsen vriest het tot op dalniveau. Pas donderdag laat of vrijdag kan er weer wat lichte sneeuw gaan vallen in de meest noordelijke reep van de Italiaanse Alpen. Ook de dag daarna – vrijdag - is er wat sneeuw mogelijk, vooral in het westelijke gedeelte van de Italiaanse Alpen. De vorstgrens blijft voortdurend laag. In het weekeinde blijft het vrijwel droog en tevens vriezend weer.

Nog een sprankje zon op woensdag en dan volgt verse sneeuw op donderdag!

Oostenrijk

Woensdag moet de zon door kunnen breken en ook donderdag kan in het zuiden nog zonnig beginnen. Later trekt vanuit het noorden de hemel weer dicht en kan er lichte sneeuw gaan vallen. De dagen daarna blijft er steeds wat lichte sneeuw mogelijk in alle kantons en dan vooral op de noordelijke hellingen. De wind die vanuit het noorden aantrekt kan op de hogere pistes voelbaar worden. Ook na het weekeinde blijft de winter voortduren op alle niveaus. In het weekeinde en daarna blijven er frontjes doorkomen vanuit het noorden. Hierdoor zullen er periodes met lichte tot matige sneeuw zijn tot en met dinsdag volgende week. De hoeveelheden zijn steeds enkele centimeters. Het blijft vriezend weer, ook overdag.

Duitsland

Winterberg zal donderdag en vrijdag sneeuw krijgen: op beide dagen kan er 10 cm bij komen, dus 20 cm verse sneeuw nog vóór het weekeinde! Dat zal de pistes daar goed doen. De Duitse Alpen krijgen ook een veeg mee van de fronten uit het noorden, maar de hoeveelheid zal ongeveerd helft zijn: in totaal 10 cm op de dagen gezamenlijk. Na vrijdag blijven er frontjes doorkomen vanuit het noorden. Er zijn dan steeds periodes met lichte tot matige sneeuw tot en met dinsdag volgende week. De hoeveelheden zijn steeds enkele centimeters. Het blijft vriezend weer, ook overdag.

Noorwegen

Op woensdag kan er bij lichte vorst met temperatuur oplopend tot 0 graden een beetje sneeuw vallen, minder dan 5 cm. Op donderdag zal het dan weer droog zijn met dalende temperatuur: -5 tot -10 graden. Na donderdag gaat het kwik weer rond de -15 bewegen. Is er op donderdag nog wat zon mogelijk, de dagen daarna wordt het helaas weer bewolkter. De wind blijft zwak uit uiteenlopende richtingen waaien.