Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hoogtelaag blijft hangen

1396 - Alpenweer: hoogtelaag blijft hangen (1)

De bewolking is hardnekkig in het Alpengebied. In ieder geval is de winterkoude in voldoende mate aanwezig om de wintersporters te plezieren met goede condities op de pistes. Een zonnige vorstige dag is ook wel weer een prettig weerfenomeen. Komt die zonnige dag nu nog volgende week???

Weeroverzicht en verwachting

Een lagedrukgebiedje dat vanaf de Noordzee eerst de Benelux voor een deel met winterse neerslag bezocht trekt in de loop van maandag richting Alpen. Het systeem vult verder op en is eigenlijk een hoogtelaag, waarbij de verstoring vooral in de hogere luchtlagen aanwezig is. Dat kan nog altijd zorgen voor bewolking en wat sneeuw op maandag en dinsdag. Eerst in Zwitserland en westelijk Oostenrijk op maandag en dan oostelijk Oostenrijk op dinsdag. Van dinsdag op woensdag is het uiterste zuiden van Oostenrijk nog onder invloed van het laag, dat dan inmiddels boven Italië is aangekomen. Woensdag zal vooral de noordelijke helft van de Alpen profiteren van de invloed van een rug van hogedruk dat uit het noorden komt opzetten. Donderdag is het zuidelijke deel van Het Alpengebied nog voldoende onder invloed om nog wat zon mee te maken. Later op donderdag gaat het van het noorden uit licht sneeuwen: een front uit het noorden trekt dan het Alpengebied in.

Langetermijnverwachting

Woensdag trekt de as van de hoge druk - die van Rusland naar het westen loopt - verder naar het zuiden over West-Europa Tegelijkertijd dringt een front vanuit het noordwesten ook naar het zuiden. Dit komt door uitbreiding van het hogedrukgebied dat op de oceaan ligt naar het noorden en; tegelijkertijd neemt de depressie-activiteit boven Scandinavië toe en deze breidt zich uit naar het zuiden. Daardoor ontstaat een brede noordelijke stroming die oorspronkelijk Arctische lucht naar het alpengebied gaat voeren tot voorbij het weekeinde.

Andorra

Deze week blijft het aan de koude kant in Andorra; alleen in het dal kan het ’s middags even boven nul komen. Daarbij lopen ook de neerslagkansen in het oog: op veel dagen kan er wat neerslag vallen boven 1200 meter. Eigenlijk zullen alleen dinsdag en woensdag droog verlopen. Maandag zal er ca. 4 cm sneeuw kunnen vallen, later in de week kan er één tot enkele centimeters per dag gaan vallen. De vorst is ’s nachts licht tot matig in de dalen.

Frankrijk

Maandag kan in het noordwestelijke deel van de Franse Alpen wat lichte sneeuw gaan vallen. Op dinsdag en woensdag blijft het droog door een rug van hoge druk die vanuit het noorden komt opzetten. Woensdag kan er een zonnige dag uit voortvloeien. Later op donderdag neemt de sneeuwkans van uit het noorden weer toe. De dagen daarna kan er steeds wat lichte sneeuw vallen; er is een kans op zwaardere sneeuwval, maar die kans is nog niet duidelijk. Het blijft op vrijwel alle hoogtes steeds vriezen.

Italië

De Italiaanse Alpenregio kan alleen in het zuidoosten een restant van een sneeuwgebied binnendringen: samenhangend met een hoogtelaag dat over de Alpen trekt. Op dinsdag is dat het geval, de sneeuw zal echter voornamelijk in Macedonië vallen. De dagelijkse gang van de temperatuur wordt wat groter op de heldere dagen na dinsdag, alhoewel die dagen beperkt zullen blijven tot woensdag en donderdag waarschijnlijk. De vorstgrens blijft voornamelijk onder de 1000 meter en op veel plaatsen vriest het tot op dalniveau. Pas vrijdag kan er weer wat lichte sneeuw gaan vallen in de meest noordelijke reep van de Italiaanse Alpen.

Ook voldoende sneeuw in Bad Kleinkirchheim, hier in beeld gebracht op zondag 24 januari.

Oostenrijk

Maandag is er nog wat lichte sneeuwval wat samenhangt met een hoogtelaag dat vanuit het noordwesten naar de Alpen trekt en daar verder opvult. Dinsdag trekken de restanten van de neerslagzone verder weg naar het noordoosten. Nauwelijks een centimeter sneeuw is er nog te verwachten. De nachten worden kouder, matige tot zelfs strenge vorst kan voorkomen. Woensdag moet de zon door kunnen breken en ook donderdag kan nog zonnig beginnen. Later trekt vanuit het noorden de hemel weer dicht en kan er opnieuw lichte sneeuw gaan vallen. De dagen daarna blijft er steeds wat lichte sneeuw mogelijk in alle kantons en dan vooral op de noordelijke hellingen. De wind die vanuit het noorden aantrekt kan op de hogere pistes voelbaar worden.

Duitsland

In Winterberg kan er van zondag op maandag en op maandag wat sneeuw bijkomen, afhankelijk van de baan van een sneeuwgebiedje dat nog naar het noordoosten trekt samenhangend met een hoogtelaag dat zelf naar de Alpen trekt. Het wordt niet meer dan tussen 3 en 8 cm. Het blijft in vrijwel heel Duitsland al vanaf maandag vriezen. De Alpen krijgen op maandag en dinsdag nog wat lichte sneeuw, eerst in het westen later dinsdag wegtrekkend via het oosten. Op woensdag en een deel van donderdag is er zon mogelijk. De nachten worden dan tevens wat kouder, matige tot zelfs strenge vorst kan voorkomen. In de loop van donderdag neemt de bewolking vanuit het noorden toe en er kan wat lichte sneeuw gaan vallen. De dagen daarna blijft er steeds wat lichte sneeuw mogelijk bij minder koud maar vriezend weer.

Noorwegen

In deze week zal het kwik zich na woensdag tussen de -10 en de -15 gaan bewegen. Voordien valt er echter mogelijk tot 5 cm sneeuw bij een deze winter nog niet vaak geziene lichte vorst met temperatuur oplopend tot zo´n -3 graden. De zon kan maandag nog even te zien zijn maar dan neemt de bewolking toe vanwege het frontje dat op dinsdag en woensdag lichte sneeuwval zal brengen. Ook verder in de week is er weinig zon te verwachten.