Skip to navigation Skip to main content

Recept: Sauerkraut mit Bratwurst

Recept voor zuurkool met bratwurst
© Spalder Media Group

Een gerecht dat je in veel Duitse en Oostenrijkse hutten op de kaart ziet staan, is Sauerkraut mit Bratwurst. Misschien kijk je er in eerste instantie overheen en dat is zonde. Verwacht geen machtige zuurkoolstamppot met een rookworst zoals thuis, maar een heerlijke gestoofde zuurkool met gebakken worst. Als je mazzel hebt, wordt de Bratwurst nog zelfgemaakt ook. Ben jij fan van dit gerecht en wil je het eens zelf thuis maken? In dit artikel vind je het recept voor Sauerkraut mit Bratwurst.

Ingrediënten Sauerkraut mit Bratwurst (4 personen)

Lekker eten is net zo belangrijk als skiën of snowboarden. Je hebt immers voldoende brandstof nodig om van de pistes te suizen en aangezien het vakantie is, kun je jezelf maar beter verwennen! Tijdens een wintersport in Duitsland of Oostenrijk zie je ook vaak gerechten met worst op het menu staan. Van een Frankfurter mit Pommes tot Curryworst met currysaus. Ook Sauerkraut mit Bratwurst kom je regelmatig op het menu tegen. Vaak met Senf (mosterd) en met keuze uit gebakken aardappels, frietjes of brood. Maar soms ook alleen zuurkool met worst. Uiteraard tover je dit wintersportgerecht ook thuis eenvoudig op tafel. Weer eens wat anders dan stamppot met jus! Wil jij zelf Sauerkraut mit Bratwurst maken? De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 4 braadworsten van goede kwaliteit
  • 500 gram wijnzuurkool
  • 100 ml appelsap
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels roomboter
  • Olie om in te bakken
  • Zout, peper en suiker naar smaak
  • Optioneel: 250 gram spekreepjes

Bereidingswijze Sauerkraut mit Bratwurst

Zelf Sauerkraut mit Bratwurst maken is helemaal niet moeilijk. Je moet de zuurkool wat tijd geven om te stoven, zodat alle smaken er lekker intrekken, maar verder heb je er weinig werk aan. Volg de stappen in dit recept en je kunt er al binnen een uurtje van genieten.

Stap 1: Zet een braadpan op middelhoog vuur en verhit hierin de boter. Als je ervoor kiest om spekjes toe te voegen, bak die dan eerst goudbruin en gaar. Voeg vervolgens de ui toe en zet het vuur iets lager. Bak in ongeveer 10 minuten glazig en goudbruin.

Stap 2: Doe de zuurkool, het bouillonblokje en de appelsap in de pan met de spekjes en uien. Roer het geheel door en zet het vuur laag. Laat nu minimaal 30 minuten stoven. Verdampt het vocht te snel? Voeg dan nog wat extra appelsap toe.

Stap 3: Zet na 20 minuten een koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Snijd de worsten in de breedte iets in met een scherp mes. Gebruik je een grillpan? Smeer de worsten dan in met een beetje olie, voordat je ze bakt. Bak je de worsten in de pan? Doe dit dan in een klein laagje olie.

Stap 4: Proef de zuurkool en voeg eventueel wat zout en peper toe. Te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Zelf doe ik er altijd een kleine eetlepel bij, maar dat is afhankelijk van je smaak.

Stap 5: Serveer de Sauerkraut mit Bratwurst met een klodder milde mosterd en eventueel gebakken aardappeltjes of frietjes.

Guten Apetit!

Gebakken aardappeltjes met zuurkool en worst
Recepten
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.