Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vooral vrijdag en zondagmorgen sneeuw

1382 - Alpenweer: vooral vrijdag en zondagmorgen sneeuw (1)

Weeroverzicht en verwachting

Op vrijdag trekt een groot neerslaggebied de Alpen over richting Benelux en Duitsland. De meeste neerslag zal uiteraard in de Alpen achterblijven. Toch blijft er nog voldoende vocht over om ook in de landen ten noorden van de Alpen, aanzienlijke neerslag te geven. De wat warmere en vochtige lucht waaruit de sneeuw valt, wordt meegenomen door een Genualaag. Dat trekt zuidelijk langs de Alpen en komt zaterdag boven de Adriatische Zee aan en verdwijnt dan vervolgens zondag via Hongarije naar Polen. Vooral het oosten van Oostenrijk krijgt dan met veel sneeuw te maken evenals de zuidelijke Alpen in Italië. 20 tot 40 cm kan er daar in totaal vallen. In Zwitserland en de Franse Alpen zal het minder zijn met de sneeuwval, het zal merendeels tussen 5 tot 20 cm blijven, de aangroei van het sneeuwdek. De vorstgrens loopt wat op van 1000 tot 1500 meter in de Italiaanse Alpen naar tussen 500 en 1000 meter in Salzburg, Tirol en Vorarlberg. Meer naar het westen blijft het tot de laagste dalen waarschijnlijk onder nul. Zondagmorgen volgt een tweede neerslaggebied met wat lagere vorstgrens: die trekt ook weer grotendeels over het oostelijke deel van het Alpengebied. Ook Zuid-Duitsland krijgt er een flinke veeg van mee in de vorm van 10 tot 20 cm.

Volop sneeuw in Ischgl in Tirol, waar de mensen al vroeg op de been waren voor de eerste afdalingen!

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode na 13 januari. Het verandert niet wezenlijk: de hoge druk blijft overheersen in het noorden: boven Scandinavië met een uitloper naar boven Schotland, Groenland en het noordpoolgebied. Lagedrukgebieden vinden we terug op de Middellandse Zee. Een echte situatie waarbij het winters blijft in zowel West-Europa als ook Centraal-Europa. De lucht is voldoende koud om tot in de dalen vorst te geven. Over de Middellandse Zee trekt volgende week donderdag weer een lagedrukgebied langs de Alpen. Mogelijk geeft dat weer wat sneeuw, maar dan minder dan in de komende dagen.

Andorra

Er worden geen grote hoeveelheden sneeuw verwacht dit weekeinde, wel is het flink koud met dag en nacht vorst van -5 tot -12 in de dalen. Volgende week woensdag kan boven de 1300 meter enkele centimeters sneeuw bijkomen. Het is dan meteen de warmste dag waarschijnlijk volgende week. Na het weekeinde zullen de middagtemperaturen wat oplopen doordat de zon zich laat zien: de verschillen tussen dag en nacht worden dan groot. Door de droge lucht zal de sneeuw in redelijke staat blijven en op een terras kan het aangenaam zijn in de zon.

Frankrijk

De vorstgrens blijft laag. Op vrijdag is de kans groot op sneeuw: 10 tot 15 cm in het midden en noorden van de Franse Alpen en 5 tot 10 cm. in het zuidelijkste deel. De vorstgrens ligt tot in de dalen. Ook in de rest van Frankrijk kan wat sneeuw gaan vallen, op het Centraal Massief is de kans het grootst. De noordelijke Franse Alpen krijgen zaterdag ook nog wat sneeuw, maar daarna blijft het droog en meestal voldoende koud om de sneeuw te conserveren. Alleen dinsdag kan wat föhn ontstaan aan de westzijde waardoor de vorstgrens tijdelijk naar 1600 meter kan oplopen.

Italië

Op vrijdag, zaterdag en zondag komt er flink sneeuw in het oostelijke gebied van de Italiaanse Alpen. Hier en daar kan er een halve meter sneeuw tegemoet gezien worden. De vorstgrens loopt tijdelijk even wat op, op vrijdag, 1700 meter in het meest oostelijke gebied. De koude lucht zal echter weer snel terrein winnen en de vorstgrens tot onder de 1000 meter doen dalen. De westelijke regio leek minder neerslag te krijgen. De laatste prognoses wijzen op toch 10 tot 20 cm. sneeuw ook in dat gebied!

Zwitserland

Vooral op vrijdag is er neerslag. In het noordwesten waarschijnlijk ook van zaterdag op zondag. De vorstgrens blijft laag zodat vrijwel overal de neerslag in de vorm van sneeuw valt. Er is 15 cm in het zuiden en oosten te verwachten tot 5 cm in het noordwesten. In het zuidwesten wordt nu ook 5 tot 15 cm verwacht. Na het weekeinde blijft het licht tot matig vriezen, en veel sneeuw is er niet te verwachten. Net als in de Franse Alpen kunnen de meest wettelijke westelijke Alpen wat last van föhn krijgen en opdringende warme lucht vanaf de Middellandse zee halverwege volgende week.

Oostenrijk

Vrijdag krijgt heel Oostenrijk te maken met het actieve Genualaag dat eerst in de Adriatische Zee wat krachten opdoet om vervolgens zaterdag via Hongarije en Slowakije naar het noordoosten weg te trekken. Er wordt veel vocht van de Middellandse Zee meegenomen en dat valt als door opstijging van de lucht tegen de bergen als sneeuw in de Alpen. Vooral Beneden-Oostenrijk, Burgenland en Stiermarken, maar ook Karinthië en Oost-Tirol krijgen forse hoeveelheden. Er moet met 25 tot 50 cm sneeuw rekening gehouden worden in totaal. Volgende week wordt het droger in Oostenrijk en de koude blijft voldoende aanwezig voor behoud van goede wintersportcondities, pas donderdag zijn er weer serieuze sneeuwkansen.

Duitsland

Op vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag trekt een tweetal sneeuwgebieden over. De sneeuwval blijft op zaterdag lang voortduren, maar verplaatst zich naar het noorden. De hoeveelheid varieert van 5 tot 15 cm op de zuidelijke hellingen. In de rest van Duitsland valt 5 tot maximaal 10 cm. Ook in Winterberg gaat er sneeuw bijkomen, ook daar wordt 5 tot 10 cm verwacht. Op de oostelijke hellingen van heuvels en bergen zal de meeste neerslag vallen. Lokaal kan het dus wat meer zijn.. De sneeuw op zondagmorgen zal voornamelijk in Zuid-Duitsland vallen. Het gaat weer om minstens 5 tot 10 cm. Na het weekeinde blijft het winters koud maar droog.

Noorwegen

De Noorse skigebieden zijn nog wat dieper in de Siberische koude terecht gekomen: op vrijdag en zaterdag heersen temperaturen rond -30 graden. Daarna stijgt de temperatuur traag naar iets minder Siberisch, namelijk naar zeer streng: tussen -15 tot -20 graden. Het nadeel van de temperatuurstijging is de stijging van de bewolkingskans. De bittere koude van nu wordt vergezeld met een vriendelijk zonnetje, de komst van lucht met iets minder strenge koude geeft tegelijkertijd meer wolken. Wel wordt het dan ’s morgens wat minder koud vlak boven de sneeuwlaag. Er is nog geen zicht op nieuwe sneeuw.