Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winter na vrijdag vaster in het zadel

Weeroverzicht en verwachting

Op woensdag - en deels op de donderdag - trekt een neerslaggebied over de Alpen: voornamelijk het oosten van Oostenrijk krijgt dan met sneeuw te maken. 10 tot 30 cm kan er daar in totaal vallen. In Zwitserland en de Franse Alpen blijft de sneeuw dan nog weg. De vorstgrens loopt van 500 tot 1000 meter in de Italiaanse Alpen tot overal tot grondniveau in de rest van het Alpengebied.

Op vrijdag trekt een Genua-laag langs de zuidkant van de Alpen naar de Adriatische Zee en vervolgens op zaterdag en zondag via Tsjechië of Slowakije richting Polen. Een intensief neerslaggebied trekt mee de Alpen over. De depressie wordt aan de westzijde gevoed met zeer koude lucht die via Frankrijk naar het zuiden stroomt en deze mengt zich met warme vochtige lucht komend van de Middellandse Zee. De depressie wordt daardoor omvangrijk en neerslagrijk waardoor het hele Alpengebied met sneeuw te maken krijgt. De grootste hoeveelheid valt – wederom - in het oosten van Oostenrijk. Ook de zuidzijde van de Alpen in Italië kan veel sneeuw gaan vallen. Wel kan tijdelijk de vorstgrens opkruipen naar 1500 meter hoogte, waardoor in sommige gebieden tijdelijk regen valt onder die hoogte.

Deze skiërs waren er al vroeg bij op woensdag 6 januari! Ze zijn de eersten op het dalstation bij Kaprun Maiskogel!

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode na 11 januari. De hoge druk blijft overheersen in het noorden: boven Scandinavië met een uitloper naar Schotland. Lagedrukgebieden vinden we terug op de Middellandse Zee. Een echte situatie waarbij het winters blijft in zowel West-Europa als ook Centraal-Europa. De lucht is voldoende koud om tot in de dalen vorst te geven. Over de Middellandse Zee trekkende lagedrukgebieden kunnen nu en dan verse sneeuw brengen.

Andorra

Vooral op woensdag valt er sneeuw, ongeveer 10 cm wordt nu verwacht, daarna zijn er geen grote hoeveelheden te verwachten tot het einde van de week. Wel wordt het erg koud in de Pyreneeën. Matige vorst op donderdag en daarna strenge vorst, temperaturen onder -10 worden verwacht. De noorden wind kan aardig aantrekken waardoor de gevoelstemperatuur flink laag uitvalt! Na het weekeinde blijft het koud, met alleen in de midaag temperatuur die op 1000 meter even boven nul kan stijgen.

Frankrijk

De vorstgrens blijft laag. Op vrijdag is de kans groot op sneeuw: 10 tot 15 cm in het midden en noorden van de Franse Alpen en 5 tot 10 cm. in het zuidelijkste deel. De vorstgrens ligt tot in de dalen. Ook in de rest van Frankrijk kan wat sneeuw gaan vallen, vooral op het Centraal Massief is de kans groot en de noordelijke Franse Alpen. Ook zaterdag kan er nog wat sneeuw vallen, maar daarna blijft het droog en voldoende koud om de sneeuw te conserveren.

Italië

Op vrijdag, zaterdag en zondag komt er flink sneeuw in het oostelijke gebied van de Italiaanse Alpen. Hier en daar kan er een halve meter sneeuw tegemoet gezien worden. De vorstgrens loopt tijdelijk even wat op, op vrijdag, 1700 meter in het meest oostelijke gebied. De koude lucht zal echter weer snel terrein winnen en de vorstgrens tot onder de 1000 meter doen dalen. De westelijke regio krijgt veel minder neerslag: daar zal het bij een paar centimeter beperkt blijven.

Zwitserland

Vooral op vrijdag is er neerslag. In het noordwesten mogelijk ook op zaterdag. De vorstgrens blijft laag zodat vrijwel overal de neerslag in de vorm van sneeuw valt. Er is 10 cm in het oosten en noorden te verwachten tot 5 cm in het noordwesten. In het zuidwesten wordt de minste sneeuw verwacht: met niets tot 5 cm. Na het weekeinde blijft het licht tot matig vriezen, en veel sneeuw is er niet te verwachten.

Oostenrijk

Op woensdag trekt een neerslaggebied over de oostelijke Oostenrijkse Alpen: Burgenland, Beneden-Oostenrijk en Stiermarken krijgen 10 tot 30 cm het meest naar het oosten toe. De vorstgrens loopt van 300 tot 500 meter in de zuidelijkste Alpen en de rest van Oostenrijk. Donderdag vallen er nog wat vlokken verspreid in het land, het stelt dan niet zoveel voor. Vrijdagnacht volgt een actieve Genua-depressie die eerst in de Adriatische Zee wat krachten opdoet om vervolgens zaterdag via Hongarije en Slowakije naar het noordoosten weg te trekken. Het vocht van de Middellandse Zee wordt grotendeels in de vorm van veel sneeuw in de Alpen gedeponeerd. Vooral weer Beneden-Oostenrijk Burgenland en Stiermarken, maar ook Karinthië en Oost-Tirol worden goed bedeeld. Er moet met 25 tot 50 cm sneeuw rekening gehouden worden in totaal. Volgende week wordt het droger in Oostenrijk en de koude blijft voldoende aanwezig voor behoud van goede wintersportcondities.

Duitsland

Op woensdag komt er net geen sneeuw bij de Duitse Alpen. Het neerslaggebied trekt aan de oostzijde langs. Op vrijdag en zaterdag volgt een tweetal nieuwe sneeuwgebieden, de sneeuwval blijft dan tot op de zaterdag voortduren. De hoeveelheid varieert dan van 5 tot 15 cm. Ook in Winterberg kan wat sneeuw bijkomen, momenteel wordt ongeveer 5 tot 10 cm verwacht. Lokaal kan het altijd wat meer zijn.. Na het weekeinde blijft het winter.

Noorwegen

De Noorse bergen blijven nog steeds in de Arctische koude zitten. De temperaturen schommelen nu rond de -20. Gelukkig is er de eerstkomende 4 dagen een zonnetje te verwachten dat het wat aangenamer zal maken. Bij weinig wind is er ook geen windchill die het nog Siberischer zou kunnen maken. Vanaf zondag kruipt de temperatuur weer wat omhoog: naar waarden rond de -15 graden. Nadeel is dat het dan ook wat bewolkter gaat worden. De eerste 8 dagen wordt er geen sneeuw verwacht.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.