Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: meer dan twee meter sneeuw in de Zuidalpen

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw… In de Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen gaat vandaag en morgen een flinke laag sneeuw vallen. De meeste neerslag wordt verwacht in de regio’s van Piemonte, Aosta en Wallis. Op de meeste plaatsen in deze gebieden valt ruim een meter sneeuw. Lokaal zijn hoeveelheden van meer dan twee meter mogelijk. Niet alleen lawines vormen een gevaar, maar in lagere gebieden moet ook rekening worden gehouden met overstromingen van rivieren. Zeker aan de voet van de Alpen – waar de neerslag als regen valt – kan wateroverlast enorm zijn.

Komende 48 uur slecht weer

Een lagedrukgebied net ten zuiden van de Franse Provence zorgt voor aanvoer van zeer vochtige lucht in het zuidwestelijk Alpengebied. De vochtige lucht – afkomstig van de Middellandse Zee – wordt tegen de Alpen omhoog gestuwd. Door dit proces wordt er veel neerslag gegenereerd. Eerst valt rond 1400 meter sneeuw, maar in de loop van de dag daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter. Morgen pas in de loop van de dag, wordt de sneeuwval geleidelijk minder. Tot die tijd kan er op sommige plaatsen in het zuidwestelijk Alpengebied tot drie meter sneeuw vallen! Beneden 1000 meter valt de neerslag als regen. Hier is de kans op overstromingen erg groot!

Het sneeuwt momenteel al hard in de Zwitserse Aletsch Arena

Grote delen van Oostenrijk geen overlast

In de meeste delen van Oostenrijk, waaronder Tirol, het Salzburgerland en in het Duitse Beieren, is er weinig aan de hand. In deze regio’s is het afwisselend bewolkt en valt er niet veel sneeuw. Op sommige plekken blijft het zelfs langere tijd droog. Door de sneeuwval van de afgelopen periode moet er in deze regio’s rekening worden gehouden met lawines. Het is dus erg verstandig om de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. De rest van de week blijft het weer in het noordelijk en oostelijk Alpengebied vrij rustig. Het vriest licht tot matig en overdag is de zon regelmatig te zien. De wind is daarbij rustig uit meest zuidelijke richtingen.

In de Zillertal Arena is de zon met regelmaat zichbaar

Beste weer in het weekend

Het beste weer van deze week lijkt voor komend weekend weggelegd te zijn. Medio vrijdag gaat de luchtdruk stijgen als de storing boven Noord-Italië langzaam aan de koers begint te zetten naar Zuidoost-Europa. Een hogedrukgebied boven Oost-Europa krijgt een uitloper naar het Alpengebied, waardoor storingen vanaf de Atlantische Oceaan worden opgehouden. De kans op zonneschijn neemt daardoor toe. Daarbij waait het vaak rustig en liggen de temperaturen rond het vriespunt. Het zicht is over het algemeen vrij goed, waardoor de omstandigheden voor de wintersporters prima zijn!

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Val di Fassa

Chamonix

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.