Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 2 meter verse sneeuw en hevige storm

13717 - Alpenweer: 2 meter verse sneeuw en hevige storm (1)

Het liefst ski je waarschijnlijk, net als ik, bij -2 graden, geen wind en volop zon. Dat weerbeeld is deze dagen niet al te vaak in het Alpengebied te vinden helaas. Alleen in sommige delen van Oostenrijk laat de zon zich zo nu en dan even zien. Maar zit je in Frankrijk of Zwitserland, dan zie je toch vooral de sneeuw met bakken naar beneden komen. Op de hoge pistes in Frankrijk begint de sneeuwlaag inmiddels de 3 meter te bereiken en ook in het dorp ligt vaak meer dan een meter sneeuw. Wat gaat er de komende dagen gebeuren?

Perioden met sneeuw en regen

Zoals zo vaak zijn de weersomstandigheden niet eerlijk verdeeld. Terwijl we in Nederland te maken hebben met regen en storm schijnt in Karinthië en een deel van de Dolomieten heerlijk de zon. Elders in het Alpengebied is het vaak bewolkt met vooral in de Franse Alpen, het noordwesten van Italië, het zuiden van Zwitserland en Tirol perioden met sneeuw en regen. In de loop van de dag breidt het sneeuwgebied zich ook uit richting Tirol en Karinthië. Bovendien neemt de sneeuwval in kracht toe. Dat betekent dus slechte omstandigheden op de pistes, met name vanmiddag.

2 meter sneeuw in de Franse Alpen!?

Het is een bizarre dag vandaag in grote delen van de (Franse en Zwitserse) Alpen. Liften blijven gesloten door de storm en er valt zowel regen als sneeuw. De sneeuwvalgrens schommelt nu tussen de 1000 en 2000 meter, maar zal vanavond weer gaan zakken. Vanmorgen viel er op de lager gelegen flanken nog sneeuw, maar al snel werd de lucht zachter. Uiteindelijk valt er vandaag in plaatsen als Tignes en La Plagne meer dan 100 cm sneeuw. Er wordt zelfs gesproken dat de hoeveelheden in 48 uur kunnen oplopen naar 2 meter! De omstandigheden zijn zo extreem dat de weg naar Val Thorens bijvoorbeeld gesloten is. Saas-Fee en omgeving mag vandaag rekenen op ongeveer 50 cm en in Lech am Arlberg en Zell am See verwachten we 10 tot 20 cm sneeuw.

Sneeuwgrens naar 1800 meter

Sorry, de donderdag lijkt ook geen prettige dag op de pistes te gaan worden. Dikke grijze luchten waaruit het weer urenlang gaat sneeuwen. Daarbij begint de temperatuur op te lopen. Op 1500 meter wordt het in de Franse Alpen 's middags al +5 graden en in de avond breidt de zachte lucht zich ook over Zwitserland, Oostenrijk en Beieren uit. Hierdoor gaat het in steeds meer dorpen geleidelijk regenen en beperkt de sneeuwval zich tot boven de 1800 meter hoogte. Het slechte weer gaat samen met een forse wind uit west tot noordwest. Er kan op de hoge pistes wederom een flinke hoeveelheid vallen.

Vrijdag: iets beter weer

Vrijdag wordt het langzaamaan beter weer, met name in de zuidelijke Alpen. In Italië en Frankrijk staat weinig wind en vooral 's middags schijnt de zon ook geregeld. Op de hoge pistes kan je dan genieten van een ongekend dik pak sneeuw. Op de lage pistes is 's middags sprake van dooi, maar waarschijnlijk zal de sneeuwkwaliteit er niet te veel last van hebben. In Oostenrijk en Zwitserland wordt het in de loop van de dag ook steeds beter. 's Ochtends dus even voorbereiden op de terugreis en dan 's middags nog een flink aantal uren de sneeuw in. In Beieren komt het betere weer pas tegen de avond.

Hevige storm in Val d'Isère

In Oostenrijk, Zauchensee, is alles nog relatief rustig

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.