Skip to navigation Skip to main content

Ski-angst: klamme handen en verkrampte spieren

Wintersport is fantastisch! Prachtige pistes, lekker weer, bochtjes draaien door de sneeuw, genieten van de prachtige uitzichten… Het lijkt alsof er geen negatieve kant aan zit. Toch is er een andere kant, voor mensen die zich niet zo zeker voelen bovenop de berg. Vrijwel iedere wintersporter kent wel dat gevoel van twijfel of angst. Sommigen durven daardoor niet eens (meer) naar boven.



Een zwarte ijzige piste en slecht weer

Zo stond ik een jaar geleden bovenaan een ijzige zwarte piste, het weer was inmiddels omgeslagen, het zicht was erg slecht en ik wist echt niet hoe ik ooit heelhuids naar beneden zou komen. Ik vroeg me hardop af waarom dat skiën nou ook alweer zo leuk was. Degene met wie ik aan het skiën was stond al een behoorlijk aantal meters onder mij en kon niets anders doen dan positief op mij inpraten. Gelukkig was daar mijn redding in de vorm van een skiklas. Daar waren ook een aantal angstige skiërs bij, die even waren vergeten wat ze tijdens al die skilessen geleerd hadden. De skileraar besloot daarom om zeer langzaam en rustig af te dalen. Ik sloot aan bij de klas en kwam gelukkig zonder kleerscheuren beneden. Ik denk dat bijna iedereen zich wel zo’n situatie kan herinneren.

Ervaring niet voldoende

Ervaring in het skiën is niet voldoende om je van je angst af te helpen. Hoe goed je techniek ook is, tegen angst valt niet op te skiën. Als de paniek bezit van je neemt vergeet je toe te passen wat je al die jaren hebt geleerd en lijk je net de eerste de beste beginner. Je leunt te ver naar achteren of naar voren, op de verkeerde ski en je kijkt omhoog in plaats van naar beneden, waardoor je de kans om te vallen alleen maar vergroot.

Tips

Hier vind je een aantal tips die je kunt opvolgen wanneer je op de piste staat en angst voelt opkomen.

  • 1. Blijf in de situatie, geef niet op! Angst zakt vanzelf.
  • 2. Concentreer je op je ademhaling. Zorg dat je rustig wordt. Als je bang bent ga je meestal ‘hoog’, vanuit je borst, ademen. Adem rustig door je buik, waardoor je weer kunt onstpannen.
  • 3. Als je wat rustiger geworden bent stel je dan voor dat het mistig is (als het al mistig is of sneeuwt hoef je dit natuurlijk niet te doen). Concentreer je op die paar meter voor je.
  • 4. Begin te glijden en kijk niet te ver naar beneden, maar kijk steeds korte stukjes vooruit. Probeer je te concentreren op wat je hebt geleerd en ga zo gecontroleerd mogelijk naar beneden.
  • 5. Lukt het niet om door te skiën? Probeer dan iedere keer een bochtje te maken en omhoog te skiën, zodat je vanzelf stil komt te staan. Hierdoor kom je rustig en gecontroleerd naar beneden, dat het wat langer duurt maakt niet uit. Lukt ook dit je niet? Probeer dan stapje voor stapje naar beneden te gaan. Dus, zet je dalski een stukje lager neer, gevolgd door je bergski. Ga op deze manier door totdat je weer verder durft te skiën.

Angstcursus

Voor sommigen zijn bovenstaande tips, voor terplekke ontstane angst, niet voldoende. Zij zijn bijvoorbeeld een keer gevallen of hebben hoogtevrees en durven überhaupt niet meer op de ski’s te staan. Neem dan deel aan een speciale cursus, waarbij je onder begeleiding van speciaal opgeleide leraren het skiplezier (her)vindt. Tijdens zo’n cursus krijg je inzicht in waarom, hoe en wanneer de angst op komt en je krijgt talloze individuele oefeningen om je angst stapje voor stapje te overwinnen. Een dergelijke cursus draait vooral om zelfvertrouwen. Je wordt niet gedwongen om heel snel te gaan, zoals de skileraren in grote skigebieden doen, maar alles gaat op je eigen tempo.

102 - Winter - Inge

Over Inge

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!