Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een wisselvallige periode met zachte lucht en verse sneeuw

13677 - Alpenweer: een wisselvallige periode met zachte lucht en verse sneeuw (1)

De komende periode wordt het erg wisselvallig in het Alpengebied. Op veel plaatsen moeten we vanaf vandaag het 'Kaiserwetter' vaarwel zeggen, want depressies gaan de komende zeven dagen het weerbeeld bepalen. Niet alleen het weerbeeld is erg wisselvallig, ook de temperatuur zullen we behoorlijk zien schommelen. Rond de jaarwisseling bereikt zelfs zeer zachte lucht het Alpengebied, waardoor de sneeuwgrens daalt tot soms wel 2000 meter. Voor die tijd is de lucht kouder en kan er lokaal weer veel sneeuw vallen.

Tot en met vrijdag koude lucht

Tot en met vrijdag zit een groot deel van Centraal-Europa, waaronder ook het Alpengebied, in de koude lucht. Dit komt door een lagedrukgebied boven Noord-Italië dat samenwerkt met een lagedrukgebied boven de regio Denemarken. Koude lucht stroomt vanuit het noordwesten over de Alpen uit, waardoor de sneeuwgrens op veel plaatsen daalt tot in het dal, zeker bij hogere neerslagintensiteiten. In de koude lucht bevinden zicht een aantal storingen die vooral vandaag in de Zuidalpen en morgen aan de noordzijde plaatselijk veel sneeuw opleveren. Echt lekker skiweer is het niet. Vooral morgen kan het op grotere hoogten toch flink waaien.

Mayrhofen vandaag

Het weekend bijzonder zacht

Komend weekend, dus rond de jaarwisseling, komt bijzonder zachte lucht naar het Alpengebied. Op sommige plaatsen daalt de sneeuwgrens al snel tot soms boven de 2000 meter. Ook in de zachte lucht zorgen storingen voor neerslag. Mogelijk dat de zuidelijke helft van het Alpengebied de dans deels ontspringt en dat er 'gewoon' sneeuw valt boven de 1500 meter, maar elders kan het zomaar ook boven de 2000 meter even gaan regenen. Daarbij neemt ook de kans op veel wind toe. Vooral in de noordelijke helft van de Alpen kan het medio vrijdag/zaterdag boven de 1500 meter makkelijk stormachtig waaien met kans op zware tot zeer zware windstoten.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Koude start van 2018?

Na de jaarwisseling lijkt koude lucht weer snel het Alpengebied te bereiken. De vakantiegangers die dus in de tweede helft van hun kerstvakantie genieten van de wintersport, lijken geluk te hebben. Vooral in de noordelijke helft van de Alpen kan de sneeuwgrens weer gaan dalen tot in het dal. Alle neerslag valt weer als sneeuw en met wat geluk zorgt een hogedrukgebied er in de tweede helft van de week voor prima skicondities op veel plaatsen in Zwitserland en Oostenrijk. Er is momenteel nog wel een kleine kans dat het wisselvallig blijft, maar zo onstuimig als in komend weekend wordt het zeker niet!

Verse sneeuw in Comune di La Magdaleine (Italië)

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.