Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: neerslagkansen blijven groot in de Alpen

1367 - Alpenweer: neerslagkansen blijven groot in de Alpen (1)

Een omvangrijke depressie ligt boven de oceaan en deze gaat de komende week zijn invloed uitbreiden naar Centraal-Europa. In eerste instantie ligt het Alpengebied in de aanvoerroute van zachtere lucht die de sneeuwgrens naar een hoogte tussen 1700 en 2000 meter gaat brengen. Die situatie zal tot ongeveer nieuwjaarsdag duren. In het nieuwe jaar gaat de vorstgrens weer dalen naar 700 tot 1000 meter en de neerslaggebieden die dan overtrekken zullen op de lagere pistes ook weer sneeuw gaan geven. De uitstroom en het verblijf van de koudere lucht vanaf nieuwjaarsdag is redelijk zeker tot en met 4 januari. In de lage landen aan de Noordzee komt een strijd op gang tussen koude vorstige lucht in het noorden en wat warmere (vooral in de bovenlucht) in het zuiden. Dat kan de start van de rit naar de Alpen bemoeilijken door winterse neerslag die mogelijk hinderlijk heen en weer gaat schuiven over Nederland.

Op 30 december is het nog warm aan de rand van het Alpengebied op 1500 meter hoogte. De Alpen blijven de koude nog enigszins vasthouden door hun geologische structuur zoals hier goed te zien is.

Het nieuwe jaar brengt hopelijk voorspoed en geluk, maar in ieder geval koudere lucht in de Alpen zoals op het plaatje van de temperatuur iop 1500 meter te zien is. Het relatief warme gebied op die hoogte boven Nederland komt doordat de kern van een de

Langetermijnverwachting

Dit betreft de periode na 4 januari. Hogedrukopbouw boven Groenland en Scandinavië lijkt voldoende te zijn om de koude lucht weer meer zuidwaarts te stuwen. Storingen die dan over het Alpengebied trekken zullen weer sneeuw op de lagere pistes brengen. Er is echter nog onzekerheid over of deze ontwikkeling lang blijft aanhouden. De uitbreiding van een hogedrukgebied vanaf Groenland naar Scandinavië moet voldoende in stand blijven. Als zich daarentegen weer een lagedrukgebied boven de Noordzee gaat vormen, dan zal er boven het Alpengebied weer een zuidwestelijke stroming op gang kunnen komen. Die gaat dan warme dooilucht aanvoeren voor hoogtes onder 1500 tot 2000 meter. Meer duidelijkheid hierover in het volgende weerbericht, de kansverdeling is nog gelijk, maar dat is al hoopgevend.

Andorra

Op dinsdag, woensdag en donderdag komt er neerslag: een paar cm. tot en met woensdag boven 2000 meter en daarna daalt de sneeuwgrens naar 1400 meter en volgen nog enkele cm op donderdag. Na nieuwjaarsdag gaat de vorstgrens variëren tussen 1000 en 1500 meter. Zo nu en dan kan er lichte sneeuw vallen in de dagen erna. De tendens van de temperatuur is voornamelijk neergaand.

Frankrijk

De Franse Alpen gaan veel neerslag te verwerken krijgen deze week. Vooral de eerste dagen zal er door stuwing bij een zuidwestelijke tot westelijke stroming veel uit de wolken geperst gaan worden. Dat levert tientallen centimeters sneeuw op. Helaas is de sneeuwgrens daarbij hoog: 2000 meter en soms zelfs wat hoger. Pas rond Nieuwjaar stroomt via een omweg uit het westen koudere lucht binnen en daarbij zakt de vorstgrens weer naar een niveau van tussen 1000 en 1500 meter. De neerslaghoeveelheden worden dan echter weer minder. Voor sneeuwval die er toe doet op de lagere pistes moeten we wat verder in het nieuwe jaar zijn.

Italië

Er weer veel neerslag in de oostelijke regio de komende dagen maar helaas boven 2000 meter, daar beneden dus veel regen. Ook in de zuidwesthoek van de Italiaanse Alpen valt er op dinsdag en woensdag sneeuw, de vorstgrens ligt daarbij rond 1700 meter. Pas rond nieuwjaarsdag gaat de vrstgrens weer dalen, maar daarna wordt vooralsnog weinig neerslag verwacht: alleen in de noordoostelijke regio kan er weer sneeuw gaan vallen en dan boven een hoogte van 1200 meter.

Zwitserland

Aanvankelijk valt er sneeuw op maandag en dinsdag boven 1500 meter in het westelijke en boven1200 meter in de het zuidelijke deel van Zwitserland. De warme lucht doet de sneeuwgrens echter oplopen tot uiteindelijk 2000 meter in het westen en 1800 meter in het meest zuidelijke deel. Op maandag op dinsdag valt er flink wat neerslag in het hele land. Op woensdag krijgt weer heel Zwitserland weer met een actief neerslaggebied te maken. De sneeuwgrens blijft hier steeds aan de hoge kant, zo rond de 2000 meter. De meeste neerslag zal in het noorden van het land vallen. Rond de jaarwisseling zakt de vorstgrens naar 1500 meter terug maar dan krijgt vooral het oosten nog met neerslag te maken en dus verse sneeuw boven die hoogte.

Oostenrijk

Tot aan de jaarwisseling zal de vorstgrens een stijging te zien geven, maar er valt weinig tot geen neerslag behalve in Vorarlberg en Tirol en Salzburg: daar kunnen de actieve neerslaggebieden die over Zwitserland gaan trekken ook nog doordringen. De sneeuwgrens loopt daarbij op van aanvankelijk 1500 meter tot uiteindelijk 1800 meter. De kentering komt dan rond de jaarwisseling warbij de vorstgrens daalt tot ca. 1000 meter en er is dan in weer dezelfde gebieden verse sneeuw te verwachten, 5 tot 10 cm.

Duitsland

De vorstgrens wordt in de loop van dinsdag naar het midden van Duitsland naar het noorden teruggedrongen. De vorstgrens loopt dan van west naar oost. De actieve neerslaggebieden die de komende dagen overtrekken vanuit het zuidwesten, treffen vooral de zuidwestelijke hoek van de Duitse Alpen. Ook Winterberg komt dan waarschijnlijk net in de warmere lucht te liggen waardoor daar wat dooi kan optreden. De sneeuwgrens ligt met 1800 meter aan de hoge kant. Verbetering is er rond de jaarwisseling: overal daalt dan de vorstgrens weer doordat de luchtaanvoer vanuit het westen tot noordwesten aanzienlijk koudere kucht aanvoert. Hierdoor daalt de vorstgrens weer naar 800 tot 1000 meter en komt er ook tegelijkertijd 5 tot 15 cm sneeuw verse sneeuw, vooral op de noordelijke hellingen.

Noorwegen

Het wordt kouder en kouder de komende dagen in Noorwegen. De skigebieden komen in dermate ijzige koude te liggen dat het de vraag is of het nog wel aangenaam is om er te skiën. Er zal zeer degelijke kleding gedragen moeten worden! De eerste dagen liggen de temperaturen nog tussen -10 en -15 graden. De vorst gaat echter strengen waardoor -15 tot -20 in zicht komt. Zeer strenge vorst dus. Rond de jaarwisseling vindt de verscherping van de winter plaats. Sneeuw is er niet te verwachten bij die bittere koude: daarvoor ontbreekt dan domweg het benodigde vocht in de lucht. Helaas blijft het merendeels bewolkt, zodat een laag zonnetje ook geen bijdrage tegen de koude kan leveren.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.