Skip to navigation Skip to main content

Op 1e kerstdag temperatuurdaling en sneeuw in Alpendalen

1364 - Op 1e kerstdag temperatuurdaling en sneeuw in Alpendalen (1)

De temperatuur is van dag tot dag anders in het Alpengebied. Dan regen in het dal en dan weer sneeuw. Krijgen we nu nog witte kerst in de Alpendalen??? Lees het bij Koos de meteovirtuoos.

De neerslag is op eerste kerstdag aanvankelijk alleen boven 1700 meter in de vorm van sneeuw. Gelukkig dringt koude lucht in de middag op en daalt nog tijdens de neerslag de vorstgrens naar ca. 600 meter of zelfs lager!

Weeroverzicht en verwachting

Dinsdag liep de vorstgrens op naar 1800 meter hoogte op diverse plaatsen. Een depressie trekt woensdag dwars over Zwitserland via Duitsland naar het noordoosten weg. Dinsdagavond en woensdagnacht trekt het sneeuwgebied daarvan (boven 1800 meter) verder het Alpengebied in; alleen het oosten van Oostenrijk zal minder met de neerslag te maken krijgen. Op woensdag overdag zijn de restanten snel weg en daalt de temperatuur overal weer: de vorsgrens zal op 1000 meter komen, maar 1500 meter in de Italiaanse Alpen. Dat is echter maar kort want een nieuwe depressie trekt donderdag via dezelfde route weer noordoostwaarts. De neerslag die in de Benelux wat sneeuw zou moeten brengen gaat daar grotendeels oostelijk voorbij, daardoor zal een witte kerst alleen door sneeuwrestanten mogelijk zijn. Een omvangrijk neerslaggebied trekt over Duitsland en het Alpengebied. Opnieuw aan de westkant en aan de zuidzijde veel neerslag daar stuwing, waarbij de sneeuw boven de 1800 tot 2000 meter valt. De noordzijden van de Alpen hebben met föhn te maken. Daar is minder kans op neerslag, maar er zijn wel wat hogere temperaturen: de vorstgrens kan daar tijdelijk oplopen tot rond 2000 meter. Op vrijdag, eerste kerstdag daalt de vorstgrens weer rap doordat koude lucht met een westelijke tot noordwestelijke stroming op gang komt. Door de veranderde baan van de depressie en de opsplitsing in een westelijke en een oostelijke kern komt er geen stormachtig weer in Nederland maar wel een harde wind, ook in het Alpengebied kan het op hoogte even flink waaien. Later op eerste kerstdag daalt de vorstgrens snel en komt het boven de 600 meter nog op veel plaatsen tot sneeuwval. Hierdoor zal in ieder geval in de lager gelegen Alpendorpen de kerstsfeer op 2e kerstdag meer aanwezig zijn dan op 1e kerstdag!

Op eerste kerstdag ligt er een tweelingdepressie boven Nederland. De harde noordwesten wind is op hoogte flink koud en de koude lucht stroomt helemaal door naar het Alpengebied. De temperatuurverdeling op 1500 meter geeft dat goed weer.

Langetermijnverwachting

De koudere lucht die zal dus tijdens eerste kerstdag weer binnendringen! Op tweede kerstdag zou dan een mooi vers sneeuwkleed in de dalen moeten liggen. Daarna blijft in vrijwel het hele Alpengebied nieuwe sneeuwval uit. Alleen in het oosten van Zwitserland, Vorarlberg, Tirol en Salzburg kan nog een sneeuwgebiedje lichte sneeuw geven. Pas dinsdagnacht dringt er vanuit het westen een nieuw neerslaggebied op. Daarvoor blijft het echter mooi vriezend weer met een redelijk lage vorstgrens in de Alpen: onder 1000 meter meest alleen in de westelijke Italiaanse Alpen tot maximaal 1500 meter.

Andorra

Tot vrijdag zal er ruim15 cm sneeuw kunnen vallen boven 1500 tot 1800 meter hoogte, daaronder is het merendeels regen dus. Alleen de hogere hellingen profiteren dus. Tot zondag blijft de vorstgrens hangen op 1400 meter, daarna stijgt deze echter weer tot 1800 meter.

Frankrijk

De vorstgrens zal variëren de komende dagen. De Franse Alpen zullen daarbij ook heel wat sneeuw te verwerken krijgen. De zuidwestelijke stroming die in gang gezet wordt geeft stijgingsneerslag. Dat kan regen of sneeuw zijn, afhankelijk van hoogte en dag. Van dinsdag op woensdag trekt weer een nieuw sneeuwgebied binnen, de sneeuwgrens zakt dan van 1800 meter naar 1000 meter en rond 30 cm valt er hier en daar. Op 1e en 2e kerstdag gaat opnieuw sneeuw vallen: helaas ligt de vorstgrens aanvankelijk vrij hoog, zodat pas boven 2000 meter de neerslag dwarrelt. Later zakt de vorstgrens algemeen tot ca. 1000 meter. Afhankelijk van de hoogte is de neerslag vast of vloeibaar dus. In vaste vorm kan de hoeveelheid weer tientallen centimeters zijn.

Italië

Er is veel sneeuw van dinsdag op woensdag te verwachten in de Italiaanse Alpen, met een vorstgrens die oploopt van 1000 meter in het westen tot 2000 meter in het oosten, in Val Gardena 1800 meter. Een tiental cm. in het westen tot een tegen een halve meter in het oosten kan er gaan vallen! Donderdag en vrijdag (1e kerstdag) komt er een nieuw sneeuwgebied en weer volgen tientallen centimeters sneeuw! De vorstgrens blijft eerst nog rond 1500 tot 2000 meter lopen van west naar oost, maar op 2e kerstdag zakt de vorstgrens weer aanzienlijk: naar 1100 meter bij wegebbende neerslag. Tot dinsdag blijft de vorstgrens ongeveer gelijk en blijft het vrijwel droog.

Zwitserland

Dinsdagavond en woensdagnacht trekt een sneeuwgebied van west naar oost waarbij de vorstgrens aanvankelijk boven 1800 meter ligt. Later zakt die grens naar 800 tot 1000 meter en valt de sneeuw dus flink lager. Heel het land kan 5 tot 10 cm sneeuw boven de opgegeven vorstgrenshoogtes krijgen. Later op donderdag valt weer in alle regio’s sneeuw, samenhangend met een sneeuwfront dat van noordwest naar zuidoost trekt. Daarbij zakt de vorstgrens - die dan alweer tot 1800 meter gestegen was - gestaag terug tijdens de neerslag.. Op 1e kerstdag is dan uiteindelijk de vorstgrens gedaald tot 1000 meter of lager. Alle regio’s krijgen weer rond 10 cm sneeuw van dit sneeuwfront. Tweede kerstdag en daarna (tot dinsdag) blijft Zwitserland vrij van neerslag. De vorstgrens blijft hangen rond 1000 meter behalve in het uiterste zuidwesten daar kan de 1500 meter weer in zicht komen.

Oostenrijk

Dinsdagavond en woensdagnacht trekt een sneeuwgebied (vorstgrens zakkend van boven 1700 meter naar 1000 meter) verder het Alpengebied in. In alle regio’s kan er 10 tot 20 cm. sneeuw vallen. Donderdag kan overal in Oostenrijk, maar vooral in Karinthië en Stiermarken weer sneeuw gaan vallen. Dit zet zich voort tot op vrijdag 1e kerstdag en dan daalt de vorstgrens tot rond 600 meter. Alle regio’s krijgen uiteindelijk weer de neerslag in de vorm van sneeuw en de hoeveelheid kan variëren tussen van 20 tot 40 cm in het zuiden. De vorstgrens daalt op veel plaatsen weer tot in de dalen zodat daar ook uiteindelijk weer wat sneeuw komt. Op 2e kerstdag en de dagen daarna (tot dinsdag) valt er weinig neerslag. Wel nog van zondag op maandag in Vorarlberg Tirol en Salzburg. De hoeveelheid blijft dan beperkt tot 2 tot 5 centimeter.

Duitsland

De neerslag op woensdag valt boven 1800 tot 2000 meter pas in sneeuwvorm. De grens kan wat zakken, tot 1200 meter, maar dan is de meeste neerslag al voorbij. Op donderdag (kerstavond) en vrijdag 1e kerstdag, krijgen de Duitse Alpen nieuwe sneeuw aangevoerd. De vorstgrens ligt aanvankelijk op 1600 meter op woensdag maar op 800 meter op 1e kerstdag. Van donderdag op vrijdag kan 10 tot 20 cm sneeuw vallen. Daarna blijft het tot dinsdag droog, uitgezonderd een intermezzo van lichte sneeuwval van zondag op maandag. De vorstgrens blijft rond 1000 meter hangen.

Noorwegen

Het blijft erg koud in Noorwegen in de skigebieden: strenge tot zeer strenge vorst handhaaft zich dag en nacht. Dat blijft zo de komende 8 dagen. De sneeuw krijgt weinig aanvulling de komende week. Alleen op woensdag en zondag kan er 2 tot 3 cm sneeuw vallen.