Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zeer koud in de Alpen

1360 - Alpenweer: zeer koud in de Alpen (1)

De depressie die zoveel sneeuw in de lage landen bij de Noordzee heeft geleverd trekt verder zuidwaarts over Frankrijk naar de Middellandse Zee. Er kan nog wat lichte sneeuwval door veroorzaakt worden in het westelijk deel van het alpengebied op vrijdag. Daarna trekt het systeem weer wat activerend over Italië naar de Balkanlanden. De zuidoostelijke Alpen en het oosten van Oostenrijk kunnen dan zaterdag nog wat sneeuwval van de storing verwachten. Daarna wordt het daar ook droger en wat zonniger, net als in de rest van het Alpengebied op zaterdag al gebeurt. Zondag is het een mooie maar koude dag in het Alpengebied, na weer een zeer koude nacht. Een depressie trekt tegelijkertijd naar Engeland (vanaf de Noordelijke IJszee) en blijft daar ronddobberen. De depressie is gevuld met zeer koude lucht waardoor er in Nederland gure winterse buien kunnen binnen drijven, nadat eerst een sneeuwfront op zaterdag al overgetrokken is. Voor de Alpen betekent het stagneren van de depressie boven de Britse Eilanden dat er een zuidelijke stroming op gang komt. Hierdoor wordt de zeer koude lucht langzamerhand vervangen door mildere. Dat gaat niet zonder dat er door menging van de twee luchtsoorten en door stijging tegen de bergen flink neerslag ontstaat. De vorstgrens varieert daarbij maandag tot en met donderdag. Aanvankelijk is deze 800 meter in de Alpen op dinsdag en daarna slingert deze tussen 800 en 1300 meter. Er kunnen echter dalen zijn waar de lucht overheen trekt en waarin de koudere lucht slechts traag wegtrekt.

De Alpen krijgen kort voor de kerstdagen een korte warmere periode, sneeuw valt er eerst boven 1500 meter mater later daalt de sneeuwgrens weer naar tussen 500 en 1000 meter.

Langetermijnverwachting

Juist voor de kerstdagen zien we de mildere lucht even over de Alpen scheren met achterlating van sneeuw boven gemiddeld gezien 1500 meter, veel neerslag aan de zuidzijde. Daags voor kerst wordt die luchtmassa dan weer weggeduwd door koudere met sneeuwval tot honderden meters lager. Op 1e kerstdag kan de mildere lucht weer opdringen. Er kan aan de zuidzijde van de Alpen veel neerslag vallen. Op eerste kerstdag gaat overal de vorstgrens even naar rond 1500 meter, bij föhn hoger, maar tweede kerstdag daalt hij even zo snel naar ruim onder 1000 meter. De neerslagkans is ook dan vrij groot. De uitzichten voor naar het oudejaar zijn momenteel zo dat er weer depressieactiviteit boven de Middellandse Zee lijkt te ontstaan. Dat komt overeen met de logische ontwikkeling die ik persoonlijk verwacht: straalstroom ver zuidelijk, het polaire front eveneens. Samen met koude lucht boven het Europese continent tot bij het Middellandse Zeegebied geeft dat vaak depressievorming boven de Middellandse Zee. Een fenomeen dat bij de koudere West-Europese winters past.

Andorra

Vrijdag kan er een sneeuwbuitje vallen. Niet veel toename van de sneeuw: een centimeter. Tot en met maandag blijft het overdag rond nul graden; ’s nachts is er lichte tot matige vorst. Op dinsdag stijgt de temperatuur en de vorstgrens loopt op naar 1800 meter. Tot en met eerste kerstdag blijft de grens schommelen tussen 1500 en 1800 meter. Op donderdag en vrijdagnacht kan tussen 10 en 15 cm. sneeuw boven 1500 meter neerdalen.

Frankrijk

Sneeuwval is er op vrijdag. Het zal lichte sneeuwval zijn, zodat de hoeveelheid tot hooguit 5 cm. zal bedragen. Tot en met zondag blijft het dan droog en vriest het matig tot streng ´s nachts op alle hoogtes. Maandagavond dringt zachtere lucht op en het gaat vanuit het zuidwesten sneeuwen. Beneden 800 meter kan de sneeuw overgaan in regen. Op dinsdag stijgt de vorstgrens verder door een krachtige zuidwestelijke stroming en er valt nog wat sneeuw boven 1900 meter. De sneeuwlaag kan toenemen met 10 tot 20 cm. Woensdag lijkt de koude lucht vanuit het westen weer op te dringen en daarbij daalt de vorstgrens weer naar tussen 500 en 800 meter hoogte.

Italië

De vorst blijft licht tot matig overdag en ´s nachts streng tot zeer streng. Kans op wat sneeuw is er vrijdag in het meest westelijke gebied en zaterdag in het meest oostelijke gebied. Niet meer dan een paar centimeter echter. Op zondag klaart het mooi op maar later zal de hoge bewolking vanuit het westen toe. Maandag neemt die bewolking verder toe waarop maandagavond de eerste sneeuw in de westelijke regio´s volgt.. Op dinsdag en woensdag kan het hele Italiaanse Alpengebied boven 2000 meter veel sneeuw verwachten. Hoeveelheden die variëren tussen 20 en 50 cm.

Zwitserland

Nieuwe sneeuwval is er mogelijk op vrijdag en zaterdag. Dat zal lichte sneeuw zijn en hoeveelheden van enkele centimeters slechts. Ook is het voornamelijk in de westelijke en noordwestelijke gebieden. In het laatste gebied ook nog op zondag een sneeuwkans. Het oostelijke deel van Zwitserland kan met erg lage temperaturen te maken krijgen ’s nachts: met name in de dalen: tot -20 of iets lager. Het blijft licht tot matig vriezend overdag. Na het weekeinde gaat de vorstgrens dinsdag oplopen van 700 in het westen tot 1500 in het oosten. Op woensdag waarschijnlijk vanuit het westen overal weer snel dalend tot 600 meter.

Oostenrijk

Er zal zaterdag nog wat sneeuw vallen in het oostelijke deel van Oostenrijk, Beneden- en Boven-Oostenrijk en Stiermarken en een deel van Kärnten. De hoeveelheden zijn tot hooguit 5 cm. De vorst wordt er weer even door getemperd. Overigens blijft het zeer koud en in het weekeinde kan het streng tot zeers streng vriezen ´s nachts. ’s Morgens in de met sneeuw bedekte dalen kan mogelijk 20 tot 25 graden vorst genoteerd worden. Na het weekeinde kan er weer verse sneeuw komen. Die lijkt echter niet eerder dan dinsdag - en dan alleen nog in het zuiden - te komen. De kans dat de vorstgrens richting de kerst gaat oplopen is vrijwel zeker nu. Tot 2000 meter is tijdelijk mogelijk, maar tijdens de kerstdagen kan hij weer ruim onder de 1500 meter zakken. Op woensdag dringt de neerslag tot het hele land door en dan valt het in het noordwesten tot 600 meter in sneeuwvorm. In Kärnten ligt de sneeuwgrens hoger tot ca. 1200 meter. De tendens is dat de koude lucht tot op donderdag weer naar het zuidoosten vordert, zodat uiteindelijk overal de sneeuw boven 600 meter valt net voor kerstmis. Een hoeveelheid van 10 tot 20 cm. wordt verwacht.

Duitsland

Het blijft zeer koud en ook overdag vriest het licht to matig, dat blijft zo tot in volgende week aan toe. Er zijn temperaturen tot -20 mogelijk, in de nacht en ochtend. Zullen er recordlage temperaturen op de Funtensee komen? De sneeuw kan dinsdag gaan vallen in het zuidwesten 10 tot 20 cm., daarbij begint er ook wat föhnwerking te ontstaan. Hierdoor loopt de vorstgrens dan op van 500 meter naar uiteindelijk 1700 meter Op woensdag lijkt het net andersom te verlopen waardoor de vorstgrens naar 600 meter terugzakt onder voortdurende sneeuwval. Opnieuw kan er 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen. Ook Winterberg maakt kans om 5 tot 15 cm sneeuw te krijgen.

Hier is de koude op grondniveau afgebeeld met de minimumtemperaturen die mogelijk zijn op zaterdag 19 december! De koude is zeer ver naar het westen en zuiden opgedrongen.

Noorwegen

De skicondities blijven uitstekend! Op zaterdag en zondag en midden volgende week wordt wat sneeuw verwacht, het meeste op zondag: rond 5 cm. De strenge vorst die nu heerst (-20 graden) zwakt wat af. Zaterdag stijgt het kwik naar -10, maar de dagen daarop wordt er weer strenge tot zeer strenge vorst verwacht.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.