Skip to navigation Skip to main content

Het wordt koud in de Alpen: bereid je voor!

1354 - Het wordt koud in de Alpen: bereid je voor! (1)

Koning Winter heerst in Nederland, maar ook in de Alpen. Later in de week wordt de lucht nog kouder, waardoor de Alpen vanaf donderdag te maken krijgen met zeer strenge vorst en temperaturen onder de -20. Veel landgenoten trekken komende week richting de wintersport en krijgen dus te maken met deze kou. Bereid je hierop voor! Welke voorzorgsmaatregelen je kunt treffen lees je hier.

Tank diesel in de Alpen

Ga je met de auto naar je wintersportbestemming? Zorg er dan voor dat er winterbanden onder je auto zitten. Ook al wordt er geen sneeuwval voorspeld, een paar vlokken kunnen de weg spekglad maken. Let er ook op dat er voldoende antivries in de systemen van de auto zit en neem dekens mee, mocht de motor uitvallen. Daarnaast is het verstandig om de handrem niet te gebruiken wanneer dit niet noodzakelijk is. Het gebeurt regelmatig dat deze vast vriest. Tot slot nog een tip: tank diesel wanneer je bijna op je bestemming bent. Voornamelijk mensen die diesel rijden ondervinden regelmatig problemen tijdens hun wintersportvakantie. De oorzaak: bevroren diesel ten gevolg van extreme kou. Startproblemen komen veel voor, voornamelijk bij de terugreis. Onderzoek wijst uit dat diesel in wintersportlanden bestand is tegen temperaturen tussen -27 en -33. Dus, tank diesel in de Alpen, zodat je (hoogstwaarschijnlijk) zonder problemen weer kunt beginnen aan de terugreis.

Laagjeskleding

Kleed je in laagjes! Misschien heb je hier al vaker van gehoord, maar het is erg belangrijk wanneer het koud is. De eerste laag, de onderkleding, zorgt ervoor dat de vochtregulering goed is. Om te voorkomen dat het lichaam te snel afkoelt, is het belangrijk dat het lichaam droog blijft (een natte huid koelt veel sneller af dan een droge huid). Functionele onderkleding moet dan ook goed ventileren en een snelle afvoer van transpiratievocht mogelijk maken. De tweede laag zorgt voor de warmteregulering, maar ook voor de afvoer van transpiratievocht uit de eerste laag. In extreme kou kun je het beste kiezen voor een fleece trui. Tot slot de derde, beschermende laag. Zorg voor een goede jas die water-, wind- en sneeuwdicht is en ademt. Daarbij kunnen een goede muts, sjaal en handschoenen niet ontbreken. Een goede sneeuwbril (goggle) beschermt je ogen tot slot tegen de koude wind.

Kids

Op wintersport met de kids? Besteed extra aandacht aan hun kleding! Kinderen jonger dan 12 jaar zijn veel gevoeliger voor kou dan volwassenen. Zij verliezen voornamelijk meer warmte via het hoofd. Zorg dus voor een warme muts en een goede helm (onder een warme helm hoeft over het algemeen geen muts). Daarnaast is het uiteraard verstandig om je kinderen warm aan te kleden, maar overdrijf het niet! Als kinderen aan het spelen zijn of leren skiën in hun klasje krijgen zij het warm. Het eerste wat zij uitdoen is hun jas, terwijl deze er juist voor zorgt dat ze warm en droog blijven.

Tot slot

Tot slot wil ik nog even zeggen: laat je niet afschrikken door de kou! Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen treft kan je niet zo veel gebeuren. Veel plezier en geniet!!

102 - Winter - Inge

Over Inge

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!