Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorstgrens daalt tot in de valleien!

1347 - Alpenweer: vorstgrens daalt tot in de valleien! (1)

De temperatuur daalt tijdens het overtrekken van het sneeuwgebied tot uiteindelijk tussen 1000 tot 1200 meter.

Van donderdag tot en met vrijdag sneeuw. Vorstgrens daalt naar 1000 meter.

Op donderdag trekt er opnieuw een laag naar het zuidoosten, net noordoost van de Alpen. Er wordt even wat warmere lucht daar vooruit geduwd, maar tijdens de neerslag is de sneeuwvalgrens alweer dalend naar uiteindelijk 1000 meter. De vorstgrens blijft daarna gestaag doordalen. Tot in de dalen aan toe gaat het vriezen.

De uitstroom van koude lucht zoals die zaterdag al voltooid wordt.

Langetermijnverwachting

Na het wegtrekken van het sneeuwgebied aan het einde van de week (vrijdag en zaterdag) zal de vorstgrens doorgaan met dalen. Tenslotte gaat het op alle niveaus vriezen. Dit gebeurt het laatst in het westelijke Alpengebied omdat de koude lucht vanuit het noordoosten aangevoerd wordt. Toch lijkt het nu sneller te gaan en kunnen ook de Pyreneeën al bereikt worden op zaterdag in het komende weekeinde.

Andorra

Deze week blijft het aan de warme kant met de vorstgrens op 1500 tot 2000 meter. Er zal geen neerslag van betekenis vallen. De zon is er vooral later in de week. In het weekeinde daalt de temperatuur, en kan er een enkele sneeuwbui vallen. De vorstgrens daalt naar 1000 meter. Volgende week zijn er nog enkele sneeuwbuien maar er worden maar enkele centimeters verwacht.

Frankrijk

Donderdag een kleine kans op opnieuw wat sneeuw maar niet veel. De vorstgrens daalt naar 1200 meter. Op donderdag kort wat warmer. Op zaterdag stroomt er vanuit het noordoosten koude lucht binnen. Er kunnen enkele sneeuwbuien vallen. De skigebieden blijven koud genoeg om eventueel eerder gevallen sneeuw vast te houden. Evenals in Andorra is er nog een sneeuwkans bij lage vorstgrens (1000 meter of minder) volgende week dinsdag of woensdag.

Italië

Op vrijdag en zaterdag kunnen nog enkele sneeuwbuien vallen. Daarna zal er weinig tot geen sneeuw meer bijkomen. De vorstgrens blijft slingeren tussen 1000 en 1500 meter, vrijdag daalt het nulgradenniveau verder. Het westelijke gebied zal ook zaterdag kouder worden in en het blijft dan koud. De vorstgrens zakt in het weekeinde naar enkele honderden meters.

Zwitserland

In de nacht naar donderdag door uitstraling flinke daling van de temperatuur. De vorstgrens loopt donderdag kort op tot 1800 meter in het westen en 1500 meter in het oosten, maar zakt daarna vrijdag snel terug, om geleidelijk op 1000 meter uit te komen. Er wordt niet veel sneeuw meer verwacht. Zaterdag blijft de daling van de temperatuur sterk doorzetten. Er zijn enkele sneeuwbuien mogelijk.

Het wordt ’s nachts bar koud op sommige plaatsen in de dalen in de Alpen.

Oostenrijk

Een koude nacht van woensdag op donderdag wordt gevolgd door sneeuw vanuit het noordwesten. De sneeuwvalgrens gaat daarbij zakken naar rond 1000 meter. Uiteindelijk valt boven 800 meter de laatste neerslag als sneeuw. De meeste sneeuw is te verwachten in Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland. De sneeuwval stopt daar waarschijnlijk op zaterdag pas. Er kunnen enkele tientallen centimeters vallen. De vrieslucht bereikt in de loop van vrijdag ook de dalen en voorlopig blijft het dan dagenlang vriezen, waarbij de temperatuur ’s nachts flink onderuit kan gaan.

Duitsland

Op donderdag en vrijdag gaat in de noordelijke Duitse Alpenregio opnieuw flink sneeuw vallen: tientallen centimeters zijn mogelijk! De temperatuur daalt na vrijdag gestaag verder, de vorst zal uiteindelijk op alle hoogtes heersen en dat blijft voorlopig zo.

Noorwegen

De skicondities blijven goed! Veel zon zal men echter niet te zien krijgen in het hoge noorden. Het blijft overwegend bewolkt na de laatste sneeuw op woensdagmorgen. De wind is zwak en veranderlijk meest uit noord tot noordwest. De temperaturen blijven ruim onder nul: lichte tot matige vorst. Na het weekeinde wordt het nog kouder: strenge tot zeer strenge vorst mogelijk.