Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Meer sneeuw in Italië en Zwitserland

1333 - Alpenweer: Meer sneeuw in Italië en Zwitserland (1)

Waanzinnige hoeveelheden sneeuw in de noordwestelijke Italiaanse Alpen, tot in de buurt van de 2 meter!

Veel sneeuw verwacht in Italiaanse Alpen en Zwitserland op zondag en maandag!

In het weekeinde trekt een actieve depressie via het Kanaal langs de Hollandse kust noordoostwaarts. Naast mogelijk storm door deze kanaalrat in ons landje, zorgt het ook voor veel wind in Frankrijk en wat Föhn aan de noordzijde van de Alpen. Daarbij loopt de vorstgrens tijdelijk naar maximaal 2300 meter op. Tegelijkertijd begint vochtige, maar niet al te warme lucht, tegen de zuidkant van de Alpen op te trekken! Daardoor zal zondagavond al boven 2000 meter sneeuw gaan vallen in een deel van de Italiaanse Alpen. Dat sneeuwen blijft maandag stevig doorgaan en overlast behoort tot de mogelijkheden. Enerzijds door sneeuw boven 2000 meter en later 1800 meter in het oosten van de Italiaanse Alpen tot rond 1000 meter in de westelijke gebieden en anderzijds door overvloedige regen onder die vorstgrens. Die vorstgrens kan volgens dezelfde gradiënt (van oost naar west), nog enkele honderden meters zakken, dit onder voortdurend zware sneeuwval. Dinsdag begint de neerslag weg te trekken deels naar Hongarije en deels via Zwitserland naar Duitsland. Winterberg kan voor het eerst serieuze sneeuwval gaan krijgen! De winterse neerslag voor noordelijk Oostenrijk is onzekerder geworden. In het zuidelijke deel zal i.i.g. de nodige sneeuw ook kunnen vallen, het noorden lijkt nu wat minder te gaan krijgen.

Langetermijnverwachting

De lagedrukgebieden gevuld met koude lucht blijven domineren, maar met een onderbreking in het midden van de volgende week. Daarna zal er opnieuw een depressie naar de Middellandse Zee uitbreiden vanuit het noordwesten, de lucht blijft koud volgende week met de vorstgrens tussen 800 en 1500 meter overdag en ´s nachts stevig daaronder met kans op matige tot strenge vorst in sommige dalen waar sneeuw ligt. Later in de week weer langzaam stijgend naar rond 1500 meter en toenemende sneeuwkans.

Andorra

Nog geen goede sneeuwvooruitzichten voor Andorra. De meeste tijd is het droog met af en toe een sneeuwkansje van een centimeter in de nachtelijke uren. Verder ligt de sneeuwgrens vrij hoog: van 1500 tot 1800 meter varieert het. Voor de hoge pistes geen probleem maar er kan wel verse sneeuw gebruikt worden.

Frankrijk

Maandag en dinsdag weer een periodes met sneeuw boven 1000 meter waarbij 10 tot 20 cm sneeuw gaat vallen. De vorstgrens zal tussen 1200 en 1500 meter daarna blijven meanderen. ’s Nachts kan de temperatuur flink onderuit gaan naar matige vorst ook in lagere gebieden. De lagere pistes mee kunnen mee gaan profiteren van de verse sneeuw, later in de week kruipt de temperatuur weer omhoog. De nulgradengrens komt dan weer in de buurt van 1500 meter, maar tegelijkertijd neemt ook de sneeuwkans weer toe!

Italië

De eerder voor zaterdag verwachte sneeuw gaat alleen het zuidoostelijke gebied bereiken. Op zondagmiddag begint de neerslag weer te vallen en de intensiteit zal toenemen en het neerslaggebied uitbreiden over het hele Italiaanse Alpengebied. Zondag nnacht en maandag zet de sneeuw stevig door en dan sneeuw boven 2000 meter en later 1800 meter in het oosten van de Italiaanse Alpen en tot rond 1000 meter in de westelijke gebieden. Met tientallen cm. tot ruim een halve meter sneeuwaangroei moet gerekend worden! Dinsdag begint de neerlag te minderen en begint het naar het noorden weg te trekken.

De neerslag in het gebied van Trentino. Ruim boven de 100 mm en voor sneeuw betekent dat ruim boven 100 cm ofwel 1 meter sneeuw!

Zwitserland

Op maandag en dinsdag kan veel sneeuw kan gaan vallen: tussen 10 en 20 cm afhankelijk van de locatie binnen Zwitserland en of het noord- of zuidhelling is. De zuidelijke hellingen hebben het voordeel van de stijgingsneerslag, maar vrijwel heel Zwitserland zal stevig wit worden! De vorstgrens zakt verder weg naar tussen 500 en 1000 meter!

Oostenrijk

Op donderdag en vrijdagmorgen kan er in Kärnten (Karinthië) Stiermarken en oostelijk Oostenrijk enkele centimeters tot 5 cm sneeuw vallen boven 2000 meter. Dan dringt op zondag vanuit Italië dringt een intensief neerslaggebied het land binnen waarbij de sneeuw boven 1500 meter zal blijven liggen.10 tot 20 cm is mogelijk in vooral het zuiden van Oostenrijk, het noorden wordt mogelijk nog deels overgeslagen, hopelijk komt daar later in de volgende week meer kans, dat is echt nog onzeker. Lange termijn de sneeuwgrens blijft rond 1500 meter hangen, voor eind volgende week wordt een toenemende sneeuwkans gezien.

Duitsland

De Duitse Alpen blijven wat achter in neerslagkans, veel sneeuw valt er nog niet, de zuidwestelijke regio heeft kans op 5 tot 10 centimeter. Dat zal met name op dinsdag het geval zijn. Eerst loopt de vorstgrens nog langzaam op van nu rond 1100 meter tot 18000 meter op maandag, door de föhnwerking bij de verwachte zuiden wind. Dinsdag gaat dan de temperatuur weer dalen en kan zoals gezegd een bescheiden hoeveelheid sneeuw vallen. In het midden van Duitsland daalt de vorstgrens tijdens neerslag naar rond 700 meter. Winterberg kan een paar centimeter sneeuw krijgen op woensdag en/of donderdag.

Noorwegen

Het blijft vriezen, soms zelfs streng in de nacht, en tot volgende week donderdag valt er vrijwel geen neerslag. Daarna kunnen enkele centimeters sneeuw vallen. Tot in Oslo is de koude doorgedrongen, daar vroor het al 12 graden! Geen vrees voor dooi voorlopig.