Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerst warm, later kans op meer sneeuw

1313 - Alpenweer: eerst warm, later kans op meer sneeuw (1)

In Noorwegen zijn de skicondities steeds beter aan het worden: het is er volop winter en bijna een halve meter sneeuw is nog eens in aantocht. De Alpenlanden blijven nu wat achter, maar voor volgende week vrijdag zijn er sneeuwkansen.

Geilo - in Noorwegen - is al flink in de greep van de winter. Er ligt volop sneeuw en de komende dagen zal er nog tot bijna een halve meter bij kunnen komen, het blijft vriezen.

Na een warmere periode volgende week donderdag weer sneeuwkansen!

De depressies boven de Atlantische Oceaan worden wat onrustig en beginnen flink rond te tollen! Echt herfst dus. De zuidwestelijke wind neemt daarbij stevig toe, boven West-Europa. Zo wordt warmere lucht naar het Alpengebied opgestuwd. De vorstgrens gaat overal in het Alpengebied omhoog tot en met volgende week woensdag. Daarna zet hoogstwaarschijnlijk de daling weer in door een hogedrukgebied dat van de Oceaan naar het vasteland begint te trekken. Daarvoor uit zal koudere lucht uit het noordwesten naar het zuidoosten stromen.

Op zaterdag stuwt de warme lucht ver naar het noorden op 1500 meter hoogte.

Lange termijn

Na die afkoeling op volgende week vrijdag trekt het hoog door naar boven het vasteland en blijft daar opbouwen. De neerslagkansen lopen zo steeds verder terug. De zon krijgt meer kans en de dagelijkse gang van de temperatuur kan weer steeds groter worden: lagere minima en daarbij ook hogere maxima. De lucht zal tevens droger worden: vooral boven ongeveer 1000 meter wat de sneeuw redelijk doet handhaven, ook als het erg zonnig wordt. Verdamping (sublimatie) i.p.v. smelten tast het sneeuwdek niet sterk aan. Hopelijk valt er donderdag flink wat sneeuw alvorens het hoog het heft in handen neemt!

Volgende week donderdag breidt zich de koelere lucht zich weer naar het Alpengebied uit. Hier het beeld van de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte.

Andorra

De zuidwesten wind brengt vrij warme lucht met zich mee en ’s nachts blijft het 1 tot 4 graden boven nul. Overdag is het voorjaarsachtig met een temperatuur die rond 10 graden ligt. In het weekeinde nog bewolkt maar de dagen daarna steeds meer zonneschijn. De vorstgrens blijft boven 2000 meter.

Frankrijk

De Franse Alpen zullen zaterdag eerst nog tot 10 cm sneeuw kunnen krijgen plaatselijk en boven de 2200 meter. Daarna gaan we ook daar wat hogere temperatuur beleven tot en met volgende week woensdag: de vorstgrens stijgt in etappes naar 2700 meter. Daarbij zal er wel regelmatig zon zijn en geen neerslag van betekenis. Op volgende week woensdag en vrijdag wat sneeuw mogelijk boven achtereenvolgens 1800 en 1200 meter.

Zwitserland

Vrijdag in delen zonnig weer, na nachtelijke sneeuwval van tegen 10 cm. in het uiterste zuidwesten. Zaterdag dan weer gevolgd door sneeuw, rond 5 cm maar wel boven de vorstgrens die naar 2900 meter gaat. Die blijft daar tot en met woensdag. Zondag kans op nog enkele cm. boven 2500 meter vooral in het westelijke en zuidelijke deel van Zwitserland. Volgende week vrijdag daalt de vorstgrens weer wat: tot ongeveer 1300 meter. Dat gaat gepaard met waarschijnlijk enkele cm. sneeuw aan de noordgrens.

Italië

Vrijwel geen neerslag op vrijdag en zaterdag, behalve vrijdagnacht in het uiterste noordwesten, daar is 10 cm sneeuw mogelijk boven 2000 meter. Op zondag eerst nog tot 5 cm. sneeuw in het noordoosten van de Italiaanse Alpen. Daarna blijft het droog tot en met woensdag, de vorstgrens verandert langzaam in hoogte naar uiteindelijk naar 3500 meter op volgende week woensdag en donderdag. Daarna zet er weer een daling in.

Oostenrijk

Vrijdagmorgen nog wat lichte sneeuw in Vorarlberg en Tirol, van 2 cm in het westen tot vrijwel geen sneeuw op de grens met Salzburgerland, dit boven de 1000 meter. Daarna stijgt de vorstgrens naar 1500 meter en na het weekeinde op woensdag naar 2900 meter. Daarbij zal vooral de zon zich ook laten zien! De teruggang van het vriespunt naar 1500 tot 2000 meter komt dan weer volgende week donderdag en vrijdag opgang. Dan kan er boven de 1200 meter ook sneeuw aan de noordgrens gaan vallen! Hoeveel is nu nog niet duidelijk.

Duitsland

Zaterdag een frontpassage over heel Duitsland met boven 2000 meter enkele cm. sneeuw voor de hogere hellingen in Zuid-Duitsland. Op zondag nog wat vlokken boven 2000 meter en daarna gaat maandag de vorstgrens naar 2800 meter met nog steeds veel bewolking waar in het zuiden nog iets neerslag kan vallen. Tot op woensdag dan droog weer met een beetje zon en volgende week vrijdag komt weer koelere lucht instromen met sneeuw boven 1200 meter.

Noorwegen

Op vrijdag en zaterdag nog vriezend weer in Trysil met op zaterdag ruim 5 cm. sneeuw maar in de nacht naar zondag overgaand in regen. De dagen erna midddagtemperatuur 2 tot 4 graden woensdag weer zakkend naar rond het vriespunt. In Hemsedal en Geilo blijft het net aan vriezen na zaterdag. De overgang van matige naar lichte vorst gaat gepaard met veel sneeuw in het weekeinde en maandag. Tot bijna 50 cm verse sneeuw verwachten we daar!