Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nu ook sneeuw in de Pyreneeën en de Franse Alpen

1302 - Alpenweer: nu ook sneeuw in de Pyreneeën en de Franse Alpen (1)

Sneeuw in de Pyreneeën en Franse Alpen, Noorse skipiste Geilo geopend!

Niet alleen in het Alpengebied neemt de sneeuwdiepte toe, ook in Noorwegen werd nu de eerste piste geopend afgelopen weekeinde: in Geilo was 44% van de totale lengte aan skipistes geopend. Ook weer heel vroeg voor de tijd van het jaar!
Zo langzamerhand begint het ook winter te worden in Frankrijk en Zwitserland. De Pyreneeën kregen al flink sneeuwval te verwerken en ook nu (maandag) valt er nog steeds sneeuw.

Nog lagedrukinvloed en sneeuwval daarna rustiger weer

In Tirol, Vorarlberg, het zuidoosten van Zwitserland en in de Italiaanse Alpen is er van zondag op maandag sneeuw gevallen. Daarbij varieerde de sneeuwgrens tussen 1200 meter zuidelijk (Italië) tot hier en daar 600 meter meer noordelijk. Het verantwoordelijke lagedrukgebied trekt maandag afzwakkend via Duitsland naar Denemarken. Daarmee trekt ook de neerslag Duitsland in en dat zal boven de 700 tot 1000 meter in de vorm van sneeuw zijn! Kahler Asten bij Winterberg maakt een kans een witte muts te krijgen, al zal dat slechts tijdelijk zijn. De Vogezen en de Jura kunnen net als de noordelijke Alpen een flinke veeg meekrijgen, op maandag en dinsdag: tot een decimeter sneeuw toe op de noordzijdes. De sneeuwgrens loopt van 650 meter in het noorden tot ca. 900 meter in het zuiden.

Dinsdag voorlopig de laatste neerslag daarna tot en met vrijdag vrijwel droog.

Andorra

De sneeuwliefhebbers die gecharmeerd zijn van die regio hebben het mogelijk al gehoord: afgelopen weekeinde spookte het in Zuidwest-Frankrijk: dat had tot gevolg dat ook de Pyreneeën flink neerslag te verwerken kregen. Doordat de sneeuwgrens tot 1500 meter zakte werd het al zeer winters daar! Er gaat tot en met dinsdag nog wat bijkomen. Daarna zal echter de nulgradengrens weer op gaan kruipen tot zo’n 2000 meter later in de week.

De sneeuw heeft de pyreneeën bereikt, ook daar nu een witte wereld!

Er gaat nog wat sneeuw bijkomen in Andorra.

Duitsland

Na een maandag met sneeuw op de grens met Oostenrijk en wegtrekkende neerslag op dinsdag, daarna geen neerslag van betekenis meer. Pas donderdag kan de vorstgrens weer gaan stijgen tot 1500 meter, daarvoor veelal op 1000 meter.

Frankrijk

Na aanvankelijk enkele tot een tiental centimeters sneeuw op maandag en dinsdag, zal de vorstgrens tot aan donderdag rond de 1000 meter blijven hangen.

Zwitserland

Eerst op maandag nog sneeuw in het zuidoostelijke deel, daarna nog op dinsdag meer in het noorden en aan de grens met Oostenrijk, enkele centimeters hooguit. Ook daar op donderdag temperatuurstijging tot 1500 meter.

Italië

Op maandag vooral nog sneeuw mogelijk rond de 1200 meter in het noordwesten en vervolgens dinsdagnacht in het zuidoosten nog flink wat neerslag in de vorm van sneeuw boven 1700 meter. Daarna ook daar droog weer en een ongeveer gelijk blijvende sneeuwgrens: op 1700 meter.

Oostenrijk

De laatste sneeuwvlokken vallen op maandag van de storing die naar Denemarken trekt. Dinsdag zal dan nog over Tirol een uitstervend neerslaggebiedje zo'n 10 cm verse sneeuw kunnen achterlaten. Daarna is het gebeurd met de echte sneeuwval maar op de zon moeten we wachten. Woensdag en donderdag zien we die door een klein hogedrukgebied terugkeren: daarmee gaan de dag- en nachttemperaturen weer wat pieken in de dalen! De vorstgrens zal pas vrijdag naar boven de 1000 meter gaan stijgen nl. tot 1800 meter zaterdag bij toenemende bewolking en Föhn. Verse sneeuw zal dan in de loop van zondag kunnen gaan vallen, daarbij het nulgradenniveau weer terugbrengend naar 1500 meter.

Lange termijn

Het lijkt erop dat we een herhaling van zetten krijgen, d.w.z. ook komend weekeinde de passage van een storing met sneeuw aanvankelijk op 1800 meter hoogte, maar dalend tot rond 1000 meter. Ook dan ligt er weer een lagedrukvore vanaf de Noordzee tot over het Alpengebied. Een niet onbekend verschijnsel in de meteorologie, een zich herhalend patroon! De sneeuw kan door Föhn op vrijdag en zaterdag hier en daar zelfs tot 2000 meter aangetast worden. Dat zal echter maar van korte duur zijn, dan valt de vorstgrens weer rap terug door de passage van het koufront uit het noordwesten.