Skip to navigation Skip to main content

Sneeuwval in oktober: voorproefje van een koude winter?

1284 - Sneeuwval in oktober: voorproefje van een koude winter? (1)

Zoals in de voorzichtige prognose van het laatste Alpenweer al stond te lezen, zou het zomaar kunnen dat de eerste sneeuw van vorige week, meer is geweest dan een losse flodder. Krijgen we dit jaar misschien te maken met een wel hele vroege en koude winter?

Verse sneeuw

Het ziet er naar uit dat vooral Oostenrijk op korte termijn meer sneeuw kan verwachten: de hoge- en lagedrukgebieden bewegen zich de komende week waarschijnlijk zodanig over Europa, dat een neerslaggebied vanuit het oosten volgend weekend wel eens verse sneeuw kan gaan afleveren in de Oostenrijkse Alpen, terwijl de vorstgrens vermoedelijk daalt tot ca. 1800 meter.

Winterse taferelen in oktober

De luchtdrukverdeling laat zich als typisch winters omschrijven en dat is opmerkelijk vroeg in het jaar het geval. De straalstroom richting Middellandse Zee neemt lagedrukgebieden met zich mee en de straalstroom uit het westen buigt in de buurt van Engeland af in noordelijke richting, dus die zal evenmin roet in het eten strooien. Deze omstandigheden voorspellen een koude winter. In de Alpen, maar ook in Nederland! Het lijkt in elk geval een goed voorseizoen te worden voor wat de sneeuwcondities betreft. En wie weet, kunnen hier straks de schaatsen weer uit het vet. De winter kan ons in elk geval niet vroeg genoeg beginnen!

Wintersport in eigen land. Dit jaar weer?

101 - Winter - Joeri

Over Joeri

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.