Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: De eerste sneeuw is gevallen!

1274 - Alpenweer: De eerste sneeuw is gevallen! (1)

Zoals in het vorige Alpenweer al stond vermeld zouden de Alpen zich op gaan maken voor een paar winterse dagen. En dat is ook werkelijk zo geweest! Nu de winter zich in verschillende skigebieden toch echt al wat laat zien, zullen we weer met grotere regelmaat berichten over de weersomstandigheden en -verwachtingen in de Alpen. Neerslag en temperatuur zijn voorlopig het best te omschrijven als ‘grillig’.

Witte webcams

De webcams kleurden al veelvuldig wit, maar of die trend zich de komende dagen voortzet zal per regio sterk verschillen. Wel kan worden gezegd dat het deze week overal in de Alpen aanmerkelijk kouder wordt, al gaat dat soms met neerslag en soms juist met zon gepaard. Hieronder een mooi beeld van de eerste (echte) sneeuw in Saalbach:

De vooruitzichten

Voor met name het zuiden van Duitsland en het westen van Oostenrijk geldt dat het de komende dagen wel blijft sneeuwen. In de Noord-Alpen zou nog wel meer dan 30cm kunnen vallen. De onderstaande kaart laat goed zien waar het de komende dagen gaat sneeuwen:

Oostenrijk

Vandaag gaat het in Vorarlberg, Nordtirol, Salzburg, Oberösterreich, delen van Niederösterreich en in Obersteiermark regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens ligt tussen 500 en 1100 meter. In de Noord-Alpen zou nog wel eens 20 tot 40cm sneeuw kunnen vallen. In het zuiden en oosten schijnt af en toe de zon.

Morgen blijft het grillig in het noorden en oosten van Oostenrijk en ligt de sneeuwgrens tussen de 300 en 800 meter, veel sneeuw van betekenis gaat er echter niet meer vallen. Op 2000 meter hoogte is de temperatuur -8 graden. Donderdag en de rest van de week blijft het koud, te koud voor de tijd van het jaar. Af en toe valt en hier en daar wat sneeuw. Zaterdag gaat er weer sneeuw vallen van betekenis, gepaard met een stormachtige Noordwest-Wind.

Frankrijk


De Franse skigebieden moeten nog even wachten op noemenswaardige sneeuw. De temperaturen gaan wel omlaag, maar voorlopig blijft dat met de nodige zon gepaard gaan. In Val Thorens wordt tot en met zaterdag geen enkele neerslag voorspeld. Les Deux Alpes lijkt zaterdag wat sneeuw te krijgen.

Duitsland


In Winterberg lijkt het vooral te gaan regenen, met een temperatuur van ongeveer +5 graden. Daar moet eerst de temperatuur maar eens onder het nulpunt zakken. Voor Willingen geldt hetzelfde. Naarmate je verder naar het zuiden gaat, wordt de regen vaker sneeuw, maar dan wel van de natte soort die nog niet zal blijven liggen.

Zwitserland & Italië


In Zwitserland gaat het de komende dagen met name in het oosten licht sneeuwen. Echte sneeuw van betekenis valt hier echter niet meer te verwachten.

In Italië voorlopig nog even geen sneeuw. Heldere lucht, dus lekker in het dal en koud op de berg. Koud, maar droog.

Nou dat lijkt me een mooi begin van een (vroege) winter! Laten we hopen dat dit een voorteken is voor een goede winter. Snowplaza houdt je op de hoogte

101 - Winter - Joeri

Over Joeri

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.