24 september 2009 door Inge in 'Skigebieden onder de loep''

Langlaufers zullen zich uitstekend vermaken in de Italiaanse wintersportgebieden. Vele dorpen zijn aangesloten bij het Dolomiti NordicSki, Europa’s grootste langlaufcaroussel met meer dan 1000 km langlaufloipen in Zuid-Tirol. Maar ook wandelaars hebben niets te klagen in Italië.

Winterwandelroutes

Een bijna onuitputtende range van wandel- en klimmogelijkheden over vlakke stukken, lichte hellingen en steile hellingen vind je in Ortisei / St. Ulrich, één van de bekendste wintersportoorden van de Dolomieten. Ook wel het ‘culturele centrum’ van het Gardena dal genoemd. Iets van die cultuur opsnuiven? Neem dan de S. Giacomo route, waar het pad leidt tot de idyllische kapel van St. Jacob met zijn beroemde fresco’s. Ook Obereggen, gelegen in het Eggental, is ideaal voor de winterwandelaar. Er zijn vijf uitgangspunten van waaruit verschillende wandelroutes zijn beschreven. Je kunt starten vanuit Deutschnofen, Petersberg, Maria Weissenstein, Eggen en Obereggen. De winterwandelwegen vind je op een speciale winterwandelwegenkaart.

Dolomiti NordicSki

Het nieuw opgerichte verbond, de Dolomiti NordicSki, Europa’s grootste langlaufcaroussel, omvat vandaag de dag al circa 1000 kilometer langlaufloipen in Zuid-Tirol. Kronplatz vormt het hart van deze regio en beschikt alleen al over 180 km loipen, waar je naar hartelust kunt langlaufen. San Candido / Innichen in het Alta Pusteria / Hochpustertal, dat meer dan 200 km perfect geprepareerde lanflaufloipes biedt, maakt eveneens deel uit van Dolomiti NordicSki. Degenen die Alta Pusteria ontdekken op langlauf ski’s begeven zich altijd middenin een prachtig winterlandschap. De sporen in de sneeuw brengen je naar het Braies meer of langs idyllische plekjes. Het langlauf stadium in Dobbiaco en de competitieloipes zijn ontwikkeld voor professionele atleten.

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!