27 september 2009 door Coen in 'Stellingen''

Hoewel je bepaald geen talenwonder hoeft te zijn om het principe après-ski op waarde te kunnen schatten, begint het feest in veel skigebieden al op de berg. Een biertje bij de lunch, een glühwein bij de keet, een klein schnapsje tegen de kou en voor je het weet kun je niet meer op je poten staan. En dan moet je nog naar beneden!

Een groot goed

Hevige discussies over ongevallen en helmplicht duiden erop dat veiligheid op de piste een actueel onderwerp is. In deze discussies wordt ook vaak aandacht besteed aan alcoholgebruik op de berg. Iedereen die wel eens door een slingerende walm onderuit is ge-skied, zal beamen dat alcohol ten koste gaat van de skivaardigheid. Ongelukken huizen gewoonlijk in kleine hoekjes en die zijn er zat op de berg. Controle is hier een groot goed.

Hetzelfde kan worden gezegd van een koud pilsje bij de lunch, al ben ik daarmee terug bij af. Als overtuigd voorstander van bier en tegenstander van ongelukken, sta ik ogenschijnlijk voor een dilemma. Misschien dat de waarheid in het midden ligt:

Perfecte situatie

Overmatig drankgebruik op de berg is uit den boze. Als dronken figuren zichzelf in de kreukels willen vouwen, moeten ze dat wat mij betreft zelf weten, maar in praktijk zijn het altijd derden die de rekening gepresenteerd krijgen en dat is buitengewoon kwalijk. Complete drooglegging lijkt me ook geen optie. En dan heb ik het nog niet eens over de onmogelijkheid om zoiets te handhaven. In een perfecte situatie – en daar hou ik van – gelden dezelfde regels als in het verkeer, alleen worden ze op de piste door iedereen nageleefd. Dat zal er wel weer niet in zitten, dus zie ik een belang-rijke rol weggelegd voor de barmannen en -vrouwen, om drank te weigeren aan sneue pubers die zelf geen maat kunnen houden.

Sneeuwscootertaxi

Verder lijkt het mij meer dan terecht dat dronken veroorzakers van ongevallen op zijn minst voor een beste tijd geweerd worden van de pistes. En dat er een sneeuwscootertaxicentrale in het leven wordt geroepen voor wanneer het kaartspelletje toch onverhoopt iets is uitgelopen: ski's in het bakkie en veilig naar benee!

Dit artikel beschrijft uiteraard slechts mijn bescheiden mening. Andere opvattingen of aanvullingen op mijn voorstellen zijn van harte welkom!

door Piet op 28 september

Ben helemaal tegen alcohol op de piste. Met snelheden van 50 per uur is het levensgevaarlijk om te drinken.door Coen op 28 september

Dag Piet, met zulke snelheden is het bovendien haast onmogelijk om te drinken zonder te knoeien.. ;) Nee maar ik ben het op zich wel met je eens hoor, alleen ski ik bij lange na geen 50 km/u en is de strekking van mijn verhaal dat je dezelfde hoeveelheden als in het verkeer zou moeten toestaan. Zo kun je volgens mij prima een borreltje drinken en een half uur later naar beneden skiën. Zolang je maar maat kunt houden!door Bob op 8 december

Oef... Heb 1 keer meegemaakt dat ik echt met behoorlijk wat teveel bier, schnaps en noem maar op de piste af gestuiterd. En kan niet anders zeggen dat ik heel erg veel lol had. Maar dat dit echt super onverantwoord was! Dus ben het er wel mee eens dat ook hier een max. op moet zitten.Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen