Skip to navigation Skip to main content

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental: de dorpen op een rijtje

Met 284 kilometer aan pistes behoort SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental tot één van de grootste en meest populaire skigebieden van Oostenrijk. Met een maximale hoogte van 1957 meter is het skigebied niet heel erg hoog, maar door de vele sneeuwkanonnen ben je het hele seizoen verzekerd van sneeuw. Maak gebruik van 90 moderne liften, ski één van de Best of SkiWelt skitochten en geniet van een lekkere lunch in de 81 berghutten. In dit weblog hebben we de 9 vakantiedorpen van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental voor je op een rijtje gezet.

Brixen im Thale: het oudste dorp in het dal

Brixen im Thale is het oudste dorp van het skigebied en daarmee ook de naamgever van het dal. Er zijn een aantal leuke restaurants aanwezig en ook is er een camping. Vanuit Brixen im Thale kun je ervoor kiezen om de pistes rondom Westendorf te verkennen, maar je kunt ook aan de andere kant van het dorp de berg op richting Going en Ellmau. Heb je de pistes van de SkiWelt wel een beetje gezien, dan kun je vanaf hier ook gemakkelijk met de verbindingslift naar het skigebied van Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki. Let op: daar moet je wel extra voor betalen. Na het skiën zijn er een aantal mogelijkheden voor après-ski.

Tips in Brixen im Thale: het kinderland bij het bergstation in Brixen, rode piste 2, lunchen bij de Filzalm en een drankje bij het Alpenigludorf (je kunt hier ook overnachten!).

Westendorf: feestelijke après-ski

Westendorf is een gezellig en traditioneel wintersportdorp dat erg populair is onder Nederlandse wintersporters. In het centrum vind je veel restaurants en een aantal winkels. De pistes rondom Westendorf zijn over het algemeen niet echt moeilijk en goed verbonden met de rest van het skigebied. Toch is er ook genoeg uitdaging voor gevorderde skiërs. In het centrum van het dorp ligt een grote oefenweide en dat is perfect voor families met kinderen, maar ook voor beginners. Westendorf is ontzettend populair vanwege de uitbundige après-ski. Het feest begint al vroeg in de middag en gaat door tot diep in de nacht.

Tips in Westendorf: ga een dag skiën in skigebied Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki, ski de rode dalafdaling naar Brixen im Thale (11), proef de Kaiserschmarrn in de Alpenrosenhütte en vier een feestje bij Gerry's Inn.

Hopfgarten im Brixental: het zonnigste dorp

Hopfgarten im Brixental ligt aan de voet van de Hohe Salve en staat bekend als het zonnigste dorp van de Kitzbüheler Alpen. Het dorp is langgerekt en sfeervol met allerlei leuke restaurants, winkels en accommodaties. Vanaf hier liggen alle pistes van het skigebied binnen handbereik en dat biedt veel mogelijkheden. Zowel beginners, als families en gevorderden vinden hier alles voor een fijne wintersportvakantie.

Tips in Hopfgarten im Brixental: langlaufen op de ruim 70 km aan loipen en het uitzichtpunt vanaf de top van de Hohe Salve, inclusief een lunch op het draaiterras van de Gipfelalm.

Kelchsau: in alle rust genieten

Kelchsau is een klein en redelijk afgelegen dorpje. Anders dan de andere dorpen is Kelchsau niet verbonden met de rest van het skigebied en vind je hier slechts 16 km aan pistes. Toch is dit perfect voor beginners en families. Gastvrijheid staat in Kelchsau hoog in het vaandel. Ook liggen er in de buurt een aantal rodelbanen, waardoor je je niet snel gaat vervelen. Ben je op zoek naar een rustige bestemming, maar wil je wel een groot en uitdagend skigebied binnen handbereik hebben, dan is Kelchsau ideaal. Met de auto is het slechts 10 minuten rijden naar de pistes van Hopfgarten im Brixental.

Tips in Kelchsau: rodelen, een wandeling langs het beekje naar Hopfgarten en de Niederkaseralm, een traditionele Almkaasmakerij.

Itter: rust en veel skimogelijkheden

Net voorbij Hopfgarten im Brixental ligt het kleine plaatsje Itter. Je vindt hier slechts een aantal accommodaties, een camping, een skischool en skiverhuur. Allemaal omringd door een schitterende natuur met een klein kasteel op de achtergrond. Ook Itter is een bestemming voor wintersporters die op zoek zijn naar rust, maar wel willen genieten van een groot skigebied. In het dal ligt een oefenweide en de Salvistabahn brengt je snel en gemakkelijk naar de rest van het skigebied.

Tips in Itter: skiën op de langste afdaling van de SkiWelt, een drankje bij het dalstation van de gondel en een winterwandeling door het ongerepte landschap.

Söll: vlakbij de Duitse grens

Söll ligt tussen de plaatsjes Scheffau en Itter. Ook ligt het dorp vlakbij de grens met Kufstein. Söll heeft een gezellig en autovrij centrum met traditionele huizen. Veel huizen zijn versierd met muurschilderingen. Söll is een kindvriendelijke wintersportbestemming. Er liggen een aantal oefenweides bij het dorp waar de kleintjes hun eerste meters in de sneeuw kunnen maken. Ook zijn er twee rodelbanen.

Tips in Söll: genieten van het uitzicht op het hoogste punt van de Hohe Salve, rodelen (ook ’s avonds mogelijk) en de Black Eagle piste.

Scheffau am Wilder Kaiser: veel mogelijkheden voor families met kleine kinderen

Scheffau am Wilder Kaiser is de volgende bestemming in het rijtje. Het dorp heeft een centrale ligging in het skigebied, maar is iets minder sfeervol dan de rest. Vanuit Scheffau am Wilder Kaiser kun je eigenlijk alle kanten op. Je kunt skiën richting Going, maar ook helemaal naar Westendorf. Vlakbij het bergstation van de gondel ligt Kinderkaiserland waar de kleintjes hun eerste meters in de sneeuw kunnen maken. De skischool heeft speciale ‘mini-carvers’, waarmee de allerkleinsten zonder eigen skischoenen mee kunnen afdalen. Ook in het dal is een leuk kinderland aanwezig en dat maakt Scheffau een fijne bestemming voor beginners en families met kleine kinderen.

Tips in Scheffau am Wilder Kaiser: het BMW-Skimovie-parcours op de Südhang-piste.

Ellmau: familievriendelijk en erg gezellig

Ellmau is een charmant dorp, middenin het skigebied. Net als Westendorf wordt ook dit dorp druk bezocht door Nederlandstalige wintersporters. Het is zelfs zo dat je tijdens de schoolvakanties meer Nederlands dan Duits zal horen. Ellmau is een dorp dat voor ieder type wintersporter wel iets te bieden heeft. Het is een familievriendelijke bestemming die ook perfect is voor beginnende wintersporters. Zo is er een leuk kinderland en ook zijn er een aantal mooie oefenweides. Kilometervreters kunnen zich uitleven op het enorme pisteaanbod en voor après-ski liefhebbers is Fabels een begrip.

Tips in Ellmau: de Elmauer Skinacht skishow op maandag, een lunch bij de Brenner Alm en rodelen op de 4,5 km lange rodelbaan in Going.

Going am Wilder Kaiser: charmant en rustig

Going am Wilder Kaiser is een klein, charmant en rustig dorpje vlakbij Ellmau. Verwacht hier geen bruisende après-ski, maar wel veel wintersportmogelijkheden en gezelligheid. In het dorp vind je een aantal leuke restaurants waar je ’s avonds terecht kunt voor een traditionele maaltijd. Als je eenmaal de stoeltjeslift omhoog hebt genomen naar de Astberg, kan het skiavontuur beginnen. De pistes rondom Going zijn niet echt moeilijk, maar verderop in het skigebied is meer uitdaging te vinden. Voor families met kinderen is er de Pingu Kinderclub en ook zijn er een aantal oefenweides aanwezig.

Tips in Going am Wilder Kaiser: de Kaiserrunde skitocht (+/- 20 km) en rodelen op de 4,5 km lange rodelbaan (ook ‘s avonds mogelijk).

Tip: overnachten in de 4 regio's rondom de SkiWelt

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental ligt vlakbij Kufstein en de grens met Duitsland. Daaromheen liggen vier regio's waar je kunt verblijven, zoals het Kufsteinerland. In de regio's liggen allerlei leuke dorpen. Stuk voor stuk bieden ze allerlei mogelijkheden. Bewonder de stedelijke charmes of ga op zoek naar rust in de boerendorpjes. Vanaf de regio's sta je in een mum van tijd op de pistes van de SkiWelt, maar je kunt natuurlijk in de regio zelf ook allerlei activiteiten ondernemen, zoals bijvoorbeeld winterwandelen en langlaufen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.