Skip to navigation Skip to main content

De 16 fijnste berghutten in de Dolomiti Superski

Er zijn zoveel redenen om een keertje naar de Dolomiti Superski te gaan! Behalve heerlijk skiën in de waanzinnig mooie Dolomieten zijn ook de plaatselijke culinaire specialiteiten een reden om een keertje richting Italië op wintersport te gaan. En die fijne gerechten eet je in de restaurants in de dalen, maar natuurlijk ook op aan de piste in een knusse berghut. En daar zijn er ontzettend veel van in de Dolomiti Superski. In dit artikel zet ik de 16 fijnste berghutten van de regio op een rijtje. Eén aanrader in elke deelskigebied van de Dolomiti Superski.

#1. Col Druscié Hütte - Cortina

In het skigebied van Cortina d'Ampezzo ligt de Col Druscié Hütte op een hoogte van 1778 meter. In de volledig gerenoveerde hut is het lekker bijkomen en kun je uiteraard heerlijk eten. Het uitzicht vanaf het zonnige terras is fenomenaal.

#2. Graziani-Hütte - Kronplatz

De sfeervolle Graziani-Hütte ligt bovenop de Kronplatz op 2080 meter hoogte, middenin het skigebied. Nadat je heerlijk hebt gegeten in deze knusse hut, kun je kiezen uit de pistes die langs alle kanten van de Kronplatz naar beneden leiden.

#3. Hütte I Tablà - Alta Badia

Bij de Hütte I Tablà in Alta Badia geniet je letterlijk op hoog niveau van heerlijke gerechten. Op het zonnige terras of in de gezellige stube kun je de hele winter het speciale gerecht van sterrenchef Alberto Faccani (Magnolia Restaurant) bestellen. Een bijzondere bouillon waarin onder andere denne-appels en kaneel zijn verwerkt met broodnoedels.

#4. Troierhütte - Val Gardena/Gröden

De prachtige Troierhütte ligt op 2250 meter hoogte op de zonnige flanken van de Seceda in Val Gardena, direkt bij het Natuurpark Puez-Geisler. In deze traditionele, maar moderne hut word je bediend door locals in Lederhosen. Fijne sfeer en heerlijk eten!

#5. Gostner Schwaige - Seiseralm

De Gostner Schwaige ligt midden op de grootste alm van Europa, de Seiser Alm. Je kunt hier niet alleen eten en drinken, maar ook slapen! Voor de gerechten maakt de kok gebruik van producten en kruiden die van de alm zelf komen. Puurder kan dus niet.

#6. Fredarola-Hütte - Val di Fassa

De Fredarola-Hütte ligt direct aan de Sella Ronda in Val di Fassa. Ski je deze beroemde skitocht, dan kun je de berghut dus niet missen. Een prima plek om even uit te rusten, lekker te eten en te genieten van het waanzinnige uitzicht op 2400 meter hoogte.

#7. Laurin’s Lounge - Carezza

Laurin’s Lounge ligt direct aan het indrukwekkende Rosengarten bergmassief. Alleen het uitzicht op dit bergmassief maakt de berghut al een bezoekje waard, maar als je de 'Knödeltris' bestelt weet je helemaal waarom je hier bent. Een trio van een spinazie-, kaas- en spekknödel, hmmmm.

#8. Burz-Hütte - Arabba

Alleen al het gebouw en de inrichting van de Burz-Hütte in Arabba zijn een reden om deze berghut te bezoeken. Ondanks dat het een moderne en strakke hut is, is hij bijzonder sfeervol. Ook de Burz-Hütte ligt direct aan de Sella Ronda.

De Burz-Hütte in Arabba

#9. Capanna Bill Hütte - Marmolada

In de Capanna Bill Hütte kun je niet alleen eten, maar ook overnachten. De berghut ligt op 100 meter afstand van het dalstation van de del Padon stoeltjeslift. Nadat je je buik hebt volgegeten in de berghut, kun je naar de Marmolada gletsjer om hier op ruim 3000 meter hoogte te genieten van een overweldigend uitzicht en perfecte sneeuwcondities.

#10. Jora Hütte - Drei Zinnen

De Jora Hütte ligt bij Haunold in het skigebied 3 Zinnen Dolomites. In deze berghut zwaait kok Markus Holzer de scepter. Zijn gerechten zijn voor veel mensen de belangrijkste reden om de berghut op te nemen in hun skironde.

#11. Gardoné Hütte - Val di Fiemme

Wanneer je eenmaal in een ligbed bij de Gardoné Hütte in Val di Fiemme bent beland, is de kans groot dat je hier de rest van de middag blijft liggen in het zonnetje. Naast het enorme terras, kun je hier natuurlijk ook gewoon super goed eten.

#12. Oberholz-Hütte - Obereggen

De Oberholz-Hütte in Obereggen is een bijzonder bouwwerk. Vanuit deze hut heb je een 360 graden uitzicht op de omliggende bergwereld. Door de enorme panoramaramen lijkt het net of je buiten zit. Op mooie dagen geniet je natuurlijk van de zon op het terras. En ook het eten is hier van hoog niveau!

De Oberholz-Hütte in Obereggen

#13. Tognola Hütte - San Martino di Castrozza/Passo Rolle

De Tognola Hütte in San Martino di Castrozza is gemakkelijk bereikbaar via de Tognola lift. Hierdoor kunnen ook niet-skiërs de enorme berghut bezoeken. Of je nu snel een broodje of pizza wilt eten, of uitgebreid culinair lunchen, het kan allemaal in deze hut die uit meerdere ruimtes bestaat.

#14. Jochtalhütte - Eisacktal

In Zuid-Tirol vind je veel moderne berghutten, die zowel strak als warm zijn. Ze maken gebruik van veel hout, steen en natuurlijke materialen. Ook de Jochtalhütte is hier zo'n voorbeeld van. En de Kaiserschmarrn hier zijn geweldig!

#15. Fuciade Hütte - Alpe Lusia/San Pellegrino

De geschiedenis van de Fuciade Hütte gaat terug naar 1983, nog niet eens zo heel lang geleden. Toch is er inmiddels veel veranderd in de hut, maar wat gebleven is, is de prachtige sfeer. Naast lekker eten, kun je hier ook slapen voor maar € 50,- per nacht per persoon inclusief ontbijt.

#16. Ristoro Belvedere - Civetta

Ristoro Belvedere in het skigebied van Civetta, doet haar naam 'mooi uitzicht' absoluut eer aan. Het ligt op de top van de Civetta op 2081 meter hoogte en biedt een menu van lokale berggerechten aan. Na al dat lekkers kun je nog even proosten met één van de vele grappa's die de bar serveert.

De Col Druscié Hütte in Cortina

Heb jij een favoriete berghut in de Dolomiti Superski? Laat een reactie achter.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.