Skip to navigation Skip to main content
Kinderen Veysonnaz

Skiën met de hele familie in het land van hoge bergtoppen, kaas en chocolade, kan uitstekend in deze kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland. Meer dan 25 plekken, verspreid door het land, dragen het speciale label 'Family Destination' en zijn uitermate geschikt voor een wintersport met het gezin. Kinderen maken hier spelenderwijs kennis met skiën in veelzijdige kinderlanden, onder het toeziend oog van vrolijke mascottes. Plezier en succes gegarandeerd! Benieuwd waar je de kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland kunt vinden? Dit zijn zes tips.

Wintersport met kinderen in kindvriendelijk Zwitserland

Bij een wintersport in Zwitserland denk je al snel aan vierduizenders, gletsjers, een ruig bergdecor en uitdagende pistes. Toch is dat echt niet alleen waar het land om bekend staat. Zwitserland is super kindvriendelijk en ideaal voor een wintersport met kinderen van alle leeftijden. Of je nu gaat met baby, peuter, kleuter of stoere tiener! Inmiddels zijn 25 bestemmingen onderscheiden met het label 'Family Destination', oftewel een echte familiebestemming. Deze wintersportoorden hebben de titel gekregen vanwege de diversiteit aan faciliteiten zoals kinderopvang, fijne oefenweides, familierestaurants en andere voorzieningen een speciale titel hebben gekregen. Welke kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland er allemaal zijn? In dit blog geven we je een top 5.

1. Grächen: gigantisch kinderpark

Zeg je kindvriendelijk in Zwitserland, dan zeg je Grächen. Dit dorp ligt op 1619 meter hoogte, op een zonnig en idyllisch plateau, niet ver van het bekende Zermatt. Grächen is misschien wel de meest familievriendelijke bestemming in Zwitserland. Het is dan ook een van de eerste dorpen waar er alles aan is gedaan om het ouders en kinderen naar de zin te maken. Hoogtepunt in het skigebied is het SiSu Familienpark op de Hannigalp, dat met een oppervlakte van 50.000 m2 een paradijs is voor kinderen. Hier kunnen ze spelen in de sneeuw, maar leren ze ook skiën. Verder vind je er faciliteiten als een familierestaurant, kinderopvang en spannende funpistes. Aan familievriendelijke accommodaties geen gebrek in Grächen.

Wintersport met kinderen in kindvriendelijk Zwitserland

2. Engelberg

Een andere fantastische bestemming voor kleine wintersporters is Engelberg. Deze prachtige plaats ligt op 1050 meter hoogte, in het kanton Obwalden, en wordt omringd door machtige toppen. Het dorp is eenvoudig te bereiken (ook per trein) en beschikt over twee skigebieden: Titlis en Brunni. Beide bieden uitgebreide mogelijkheden voor een wintersport met kinderen in Zwitserland. Brunni is hét familieskigebied van Engelberg. Hier ligt Globis Winterland bij het dalstation van de Engelberg-Ristis, waar er speciale skiliften voor kids zijn, een uitgebreid kinderland en een familierestaurant. Ook kunnen gezinnen zich vermaken in het Yeti-Park, waar ook zonder ski's van alles mogelijk is, bijvoorbeeld op een slee. Het Titlis-gebied is uitdagender en het grootst, maar biedt ook voldoende mogelijkheden voor families. Onder andere op de Gerschnialp en bij Trübsee. 

3. Meiringen-Hasliberg

Ook Meiringen-Hasliberg draagt trots het label 'familiebestemming' en heeft daarom een plaats in deze top 5 kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland. Het Skihäsliland zorgt voor de ideale omstandigheden voor kinderen om de beginselen van het skiën te leren. Het kinderland bestaat uit brede pistes waar ze goed de eerste bochten kunt oefenen, er staan veel leuke skileraren voor de kids klaar en tussendoor kunnen ze lekker spelen. Bovendien is het met ongeveer 60 km aan pistes een overzichtelijk skigebied, iets dat gezinnen met kinderen vaak prettig vinden. Daarnaast is er ook na het skiën genoeg te doen, zoals eindeloos rodelen. Zelfs 's avonds kan dit!

Kindvriendelijke wintersport Zwitserland Meiringen-Hasliberg

4. Arosa Lenzerheide

Veelzijdig, uitgebreid en familievriendelijk, zo kun je Arosa Lenzerheide goed omschrijven. Dit kindvriendelijke skigebied behoort met ruim 225 km aan pistes tot de grootste skigebieden van Zwitserland en biedt daarmee genoeg vermaak voor het hele gezin. Arosa Lenzerheide beschikt over maar liefst acht kinderlanden, waarvan het Hönigland in Arosa zelfs gratis toegankelijk is voor iedereen die in het skigebied verblijft. Kinderen leren spelenderwijs skiën tussen vrolijke figuren en trekken met voldoende ervaring de rest van het skigebied in. Gezinnen profiteren hier bovendien van aantrekkelijke deals. Voor wie bijvoorbeeld overnacht in een partneraccommodatie, is skiles voor kinderen tot 17 jaar gratis. 

Arosa Lenzerheide kindvriendelijk skigebied in Zwitserland

5. Nendaz

In de bekende Zwitserse wintersportplaats Nendaz wordt het witte tapijt uitgerold voor kinderen. Het charmante dorpje maakt deel uit van het gigantische skigebied Les 4 Vallées, dat niet alleen tot de kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland behoort, maar ook tot de grootste. De afdalingen die verbonden zijn met het dorp bestaan voornamelijk uit glooiende, relatief eenvoudige tot middelzware hellingen en zijn daarom ideaal voor families. Ook dankzij de vele voorzieningen voor kinderen, draagt het dorp de naam 'familiebestemming'. Kids kunnen hier mee doen aan speciaal ontwikkelde programma's, er zijn diverse speelgelegenheden, er kan gerodeld worden en er is een ruime keuze aan speelgoed voor de allerkleinsten.

6. Crans-Montana

Ook Crans-Montana mag niet ontbreken in deze lijst met kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland. Met trots draagt de plaats het label 'familiebestemming'. Gezinnen met kinderen beleven hier het hele jaar door een fijne tijd, maar zeker in de winter als de plaats bedekt ligt onder een dikke witte deken. Zijn de kids nog te klein om op skiles te gaan, maar wil je als ouder wel graag wat afdalingen maken? Met een gerust hart kun je ze van maandag tot en met vrijdag achterlaten bij kinderopvang Croc'Montagne. Zijn ze iets ouder, dan is er Snow Island voor de eerste bochtjes op de ski's en heel veel sneeuwpret. Naast een uitgebreid kinderland vind je hier ook activiteiten zoals rodelen, rijden op elektrische sneeuwscooters en snowtuben. Een andere fijne plek voor kleine kinderen is kinderland Arnouva. In Crans-Montana houdt de pret niet op buiten de pistes. Gezinnen kunnen allerlei leuke activiteiten ondernemen, zoals schaatsen op de schaatsbaan, schatzoeken en een romantische winterwandeling over het 'Lantern Path'. Valt het weer tegen? Ook binnen is er van alles te doen, zoals klimmen, tennissen en een bezoek aan het zwitserse museum met modeltreinen.

Kinderland in kindvriendelijk skigebied Crans-Montana in Zwitserland
© CMTC, Florence Zufferey
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.