Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volle laag voor de zuidflank

12587 - Alpenweer: volle laag voor de zuidflank (1)

Het blijft voorlopig wisselvallig in het Alpengebied. Verschillende storingen trekken deze dagen over de Alpen. Vandaag en morgen valt er vooral in de Zwitserse Alpen, Zuid-Tirol en in de Dolomieten nu en dan sneeuw, later in de week krijgen ook andere regio’s met sneeuwval te maken. De hoeveelheden die vallen, zijn niet bijzonder groot. Op de meeste plaatsen valt tussen 20 en 30 centimeter, in de Dolomieten kan er plaatselijk tot 80 centimeter sneeuw vallen. Wordt het dan ook nog een keer goed weer? Het zal wisselvallig blijven, maar vooral woensdag en donderdag kan zo nu en dan ook de zon doorbreken.

Vandaag en morgen: zuidelijke Alpen veel sneeuw

Vandaag en morgen valt er vooral in de zuidelijke helft van het Alpengebied veel sneeuw. Een depressie trekt vandaag van Bretagne naar Midden-Noord-Duitsland. Hierdoor heerst er een zuidelijke stroming, waardoor vooral de Zwitserse Alpen, Zuid-Tirol en de Dolomieten met sneeuwval te maken krijgen. Het meeste valt in de Dolomieten; zo’n 80 centimeter. Zeer lokaal kunnen hoeveelheden van meer dan een meter sneeuw voorkomen. Oostenrijk heeft te maken met hevige storm. Door de harde wind zijn vele liften vandaag gesloten. Morgen in de loop van de dag, wanneer de depressie de Oostzee overtrekt, volgt er boven het Alpengebied een zwakke rug van hogedruk. Het wordt op veel plaatsen droog, maar niet overal.

Woensdag zonnige perioden

Woensdag wordt waarschijnlijk de beste dag van de week. Op veel plaatsen is het vrijwel de hele dag droog. De grootste kans op neerslag is in de Dolomieten, maar ook daar zijn er plaatsen waar het vaak droog is met soms zon. In de loop van de dag neemt in Zwitserland de bewolking wel toe op nadering van een nieuwe storing, maar met de neerslag krijgen ze daar pas in de nacht naar donderdag te maken. Op veel plaatsen blijft het kwik wel onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen wordt het niet warmer dan -6 graden. Door de combinatie van weinig wind, zon en een vrij droge lucht, voelt het zeker niet koud aan.

Donderdag tot en met zaterdag perioden met sneeuw

Donderdag trekt een eerste van vele nieuwe storingen over het Alpengebied. Vanuit het westen sneeuwt het overal boven 700 meter, pas tegen de avond in het uiterste oosten van het Alpengebied. Door de overwegend zuidwestelijke stroming krijgt opnieuw de zuidelijke helft van de Alpen de meeste neerslag, de Dolomieten profiteren wederom volop. Bijzonder grote hoeveelheden vallen er niet, maar enkele tientallen centimeters sneeuw is regionaal geen uitzondering. Dit wisselvallige weerbeeld houdt tot in het weekend aan, ook begin volgende week ziet het er nog wisselvallig uit met perioden met sneeuw, soms veel wind, maar ook droge perioden met zonneschijn.

Madesimo

Livigno

Zinal

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.