11 oktober 2009 door Coen in 'Reisverslagen''

Om half twee ’s nachts draait onze taxi de parkeerplaats van Haus Sonnwend te Alpbach op. Een briefje aan de voordeur heet ons welkom en stuurt ons naar kamer 26, maar de deur zit op slot. Na een korte zoektocht naar eventuele sleutels, besluiten we aan te bellen. Er gebeurt niets.

Als er eindelijk een gestalte opdoemt achter de poort, concluderen we gegeneerd een bejaard vrouwtje uit bed te hebben gebeld. Tot onze grote verbazing begint het vrouwtje zich onmiddelijk te verontschuldigen en biedt ze ons een schnapps aan.
Welkom in Excuses

Haar dochter, een vitale vijftiger die eigenlijk open had zullen doen, komt zich de volgende ochtend aan de ontbijttafel nog eens excuseren: “Ik had een beetje te veel wijn gedronken en ben door de bel heen geslapen!” verklaart de vrolijke juffrouw lachend. We voelen ons intussen al te veel thuis om ons nog te generen voor het uit bed bellen van het oude mevrouwtje en gaan met goede moed onze Frühstückseier te lijf.

Prachtig

Als even later onze gids Leo aanschuift, blijft de 100% score van vriendelijke autochtonen glansrijk intact. We stappen bij hem in de auto en terwijl hij ons van materiaal en een skilerares voorziet, vertelt hij honderduit over het dorp en de omgeving. De trots waarmee hij het alpendorpje beschrijft, is even oprecht als terecht. Het is hier prachtig.

Reith im Alpbach

Leo neemt ons mee naar het dorpje

Bijzondere inwoners

De tijd die de gondel nodig heeft om ons naar boven te brengen, gebruikt Leo om te vertellen over de vele bijzondere inwoners van Alpbach. Duizelingwekkende verhalen over Johan “Jopie” Heesters, de Nederlandse zanger van 105 jaar oud die nog regelmatig op-treedt en bij wie je een kamer kunt huren; Europees kampioen motor-met-zijspan Jos Moser, die het dorp van zelfgebrouwen bier voorziet en viervoudig “Wetten Dass”-deelnemer/karateka/skileraar/stuntman Johann Schneider. Er komt geen eind aan.

Tappende tuinkabouter

De verhalen komen tot leven als Leo zijn auto korte tijd later het erf van Jos Moser opdraait. De motor-met-zijspan staat sneeuw te vangen voor de deur van wat het meeste weg heeft van een grote garagebox. Ons is bier beloofd, dus we lopen snel door. De brouwende snelheidsduivel is een wat gedrongen man met spijkerbroek, kaplaarzen en pretoogjes. Het is net een tuinkabouter. Fanatiek draait hij de tapkraan open.

Kristallbrau: Mein Bier

“De tanks komen uit Nederland”, vertelt Jos, die het geheel zelf heeft uitgedacht. Het resultaat is verbluffend en het lijkt wel een kroeg/slijterij, zo vaak als er mannen op skischoenen binnen wandelen voor een glaasje of een fles.

Vier geweldige biertjes verder stappen we weer de auto in. Volgende halte: Johann de stuntman.

Wordt vervolgd...
Naar de website van het Alpbachtal >>

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt