16 april 2009 door Coen in 'Algemeen''

Het wintersportseizoen is aan haar laatste stuiptrekkingen bezig en omdat je er altijd wel van die types tussen hebt zitten die van geen ophouden weten, maken we vandaag maar vast de balans op.

De cijfers

Volgens cijfers van de ANWB gingen er dit jaar ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Iets minder dan de 1,1 miljoen van verleden jaar. Het aantal Nederlanders dat de on-fortuinlijke eer te beurt viel per gipsvlucht huiswaarts te moeten keren lag ook lager dan vorig jaar, 200 om 266.

Waterdicht

Een heel aantal zeer relevante aspecten totaal negerend, kunnen we dus concluderen dat eenieder die in het seizoen 07/08 op wintersport ging, exact 0,024% kans liep de vakantie in het gips te eindigen. Dit jaar was die kans slechts 0,020%. Je hoeft geen Maurice de Hond te heten om daar een dalende trend te bespeuren en de conclusie dat het steeds verstandiger wordt om op winter-sport te gaan is dus waterdicht.

Pech onderweg

Het aantal meldingen van problemen met voertuigen is wel gestegen. Door de barre omstandigheden hadden veel vakantie-gangers moeite met starten, elektronische storingen of ander-soortige ‘pech onderweg’. Dit aantal had echter nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat maar liefst 200 wintersporters de auto alleen voor de heenreis nodig had.

Populaire bestemmingen

Favoriet onder Nederlandse wintersporters was ook dit jaar weer Oostenrijk. De tweede plaats ging naar Frankrijk en het brons moet worden gedeeld door Duitsland en Zwitserland.

Prognose

Het aantal mensen dat een helm draagt tijdens het skiën, is ex-plosief toegenomen. Zolang deze ontwikkeling doorzet, zal het aantal ernstige hoofdverwondingen blijven dalen. Bovendien is er op dit weblog regelmatig aandacht besteed aan veiligheid op de piste. De verwachting is dan ook dat de gipsvluchten volgend jaar vooral vol zullen zitten met gezonde vrolijke wintersporters wiens auto niet wilde starten.

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen