Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Winters weekje

1203 - Alpenweer: Winters weekje (1)

De wintersporters die dit jaar laat in het seizoen zijn gegaan, troffen nagenoeg perfecte omstandigheden. De afgelopen dagen was het prachtig skiweer en de skigebieden liggen er nog altijd prima bij. Maar hoe zit het nu met de lente? De lente vinden we terug op de kalender, maar niet in de Alpen want die gaan gewoon weer een winterse week tegemoet!

Lente of winter?

Beelden vanaf Berghaus Kanisfluh, gelegen in het Bregenzerwald, heb ik in mijn berichten vaker laten zien, meestal wanneer er veel sneeuw was gevallen zoals hieronder op 22 november 2008. Nog aan het begin van deze winter dus.

Gisteren was het precies vier maanden later en zag het beeld er vanaf het Berghaus als volgt uit.

Hoewel de temperaturen gisteren niet bepaald hoog waren, moet het in de zon en uit de wind best aardig zijn geweest. Ook op dit terras zaten misschien wel mensen van wie de gedachten al afdwaalden naar de lente of de zomer. Maar komt die lente nog? Ik kan de mensen die de komende week nog gaan, geruststellen. De komende week wordt gewoon winters, met veel sneeuw voor de noordkant en temperaturen die bepaald nog niet lenteachtig zijn.

Voorbode van weersverandering

De eerste tekenen van een weersverandering hingen gisteren ook al in de lucht. Ik zal het uitleggen.

Op bovenstaand webcambeeld van gistermiddag kijk je uit over het Inntal in Oostenrijk. Prachtig weer zul je zeggen op één wolkje na dan. Maar juist deze wolk, een dichte Cirruswolk, kondigt een weersverandering aan. Dit wolkentype verschijnt vaak in de vorm van een aambeeld en wanneer er atmosferische onrust is op grote hoogte. Met andere woorden: Er is slecht weer op komst!

Op onderstaand webcambeeld van gistermiddag vanuit Vorarlberg zie je een ander wolkentype, de Altocumulus. Ook deze kondigt een weersverandering aan.

De Altocumulus staat in de volksmond beter bekend als “schaapjeswolk”. De losse elementjes die deze wolk typeert lijken soms op een kudde van wollige schaapjes. Deze wolken komen vaak voor in onstabiele situaties, vaak als voorbode van een naderende onweer- of buienstoring.

Winters weekje!

De ORF (de Oostenrijkse KNMI) kopt in hun weerbericht met de titel: “Es wird noch einmal winter”. Deze titel slaat de spijker op zijn kop. Vandaag sneeuwt het in Oostenrijk al licht tot in de meeste dalen. Later vanmiddag zal de sneeuwgrens wat stijgen tot ongeveer 1200 meter. In Zwitserland, Italië en Frankrijk blijft het vandaag nog gewoon zonnig. Van dinsdag tot en met donderdag sneeuwt het soms intensief langs de gehele noordkant van de Alpen. Dus van de noord Franse Alpen, over Zwitserland tot Oostenrijk. Meestal valt de sneeuw wel tot in de dalen. Over het algemeen verwacht ik dat er wel een halve meter kan vallen, maar ik zal er niet van opkijken wanneer er in een “stau” gebied een meter valt. De zuidkant (Italië en de zuid Franse Alpen) houdt het nagenoeg droog en hier zal de zon af en toe nog eens tussen de wolken door weten te prikken.

Vanaf het weekend lijkt het flink te gaan opwarmen. Dus of dit de laatste echte winteraanval wordt, durf ik niet te zeggen, maar het zou zomaar eens kunnen. Donderdag weten we meer en dan mogelijk ook maar weer eens een afbeelding van het terras van Berghaus Kanisfluh.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.