Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Kou bereikt Alpen

1199 - Alpenweer: Kou bereikt Alpen (1)

Vandaag stroomt er vanuit het noordoosten koudere lucht de Alpen in. Het eerst merkt men dit in Oostenrijk en later ook in de overige Alpenlanden. In Frankrijk moet men nog even wachten tot vrijdag voordat de temperaturen omlaag gaan. Vooral in Oostenrijk zal er weer wat verse sneeuw bij gaan vallen in de skigebieden.

Oostenrijk

Vandaag en morgen mag men in Oostenrijk rekenen op wat sneeuwval. Vanuit het oosten trekt een koufront in zuidwestelijke richting waardoor het westen van het land in de ochtend nog even de zon kan zien. De gevoelstemperaturen gaan ook omlaag en de sneeuwgrens daalt tot onder de 800 meter. In de meeste dalen komt er een mooi laagje bij. Reken aan de noordkant op 5 -25 cm verse sneeuw. Op veel zuidhellingen is het gras al weer te zien, zoals hieronder in het plaatsje See (rechts op de foto), dus na vrijdag zal dit er waarschijnlijk weer een stuk witter uitzien.

Het weekend ziet er voor Oostenrijk goed uit. Zon en wolken wisselen elkaar af. Op een enkele plek kan een sneeuwbuitje vallen. Het is dan ook nog koud genoeg, zodat er in de dalen ook sneeuw valt. Maandag en dinsdag zijn ook nog aangename dagen met redelijk wat zon en geen neerslag.

De overige Alpenlanden

In Zwitserland en Italië gaan vanmiddag en vanavond de temperaturen omlaag. In Frankrijk gebeurt dit pas in de nacht van donderdag op vrijdag. Waar het in Oostenrijk vandaag en morgen nog sneeuwt, schijnt de zon in Italië, Zwitserland en Frankrijk volop. Ook het weekend en het begin van volgende week zien er veelbelovend uit. Veel zonneschijn en temperaturen die vanaf zondag weer iets gaan oplopen.

Volgende week

Het hogedrukgebied welke verantwoordelijk is voor het weer in de Alpen trekt vanaf het weekend steeds verder in westelijke richting. Hierdoor komt de wind meer vanuit het westen waardoor de temperaturen weer iets oplopen. Tegelijkertijd trekt er een groot lagedrukgebied vanuit het noordoosten, over Scandinavië, naar het zuidwesten. Dit lagedrukgebied gaat dan tot zeker het eind van de volgende week het weer in de Alpenlanden bepalen. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen dan overal weer omlaag en stijgen de sneeuwkansen weer. Hieronder de neerslagverwachting voor volgende week woensdag 25 maart. Dit is ook de dag dat ik ’s avonds (bericht verschijnt donderdagochtend) aan het laatste Alpenweer van dit prachtige seizoen zal werken.