Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Veel sneeuw in Italië

1187 - Alpenweer: Veel sneeuw in Italië (1)

De komende dagen worden erg onbestendig in de Alpenlanden. Vooral de zuidkant (denk onder andere aan de Dolomieten) kunnen mogelijk tot een meter verse sneeuw verwachten. Maar ook de wintersporters in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zullen de sneeuwhoogte in hun skigebied zien stijgen.

Warm en zonnig

Gisteren stak er zoals verwacht een flinke föhn op aan de noordkant van de Alpen. Buiten de wind die soms behoorlijk was, moet het toch aangenaam zijn geweest. De zon liet zich goed zien en de temperaturen liepen in veel dalen op tot rond de 10 graden.

Op onderstaande afbeelding (woensdagmiddag) een prachtig uitzicht op Pertisau:

De zuidkant van Zwitserland en de Italiaanse skigebieden kregen de afgelopen dagen juist heel veel sneeuw. Hieronder kun je zien waar de sneeuw viel:

Veel sneeuw

Vanaf vannacht sneeuwt het op uitgebreide schaal in de Alpen. De intensiteit van de sneeuwval verschilt echter wel. In de Franse Alpen sneeuwt het matig met een sneeuwgrens tussen de 800 en 1200 meter. Ik verwacht tot zondag tussen 20 – 50 cm verse sneeuw waarbij de noordelijke helft het best zal scoren. De westelijke stroming, verantwoordelijk voor de sneeuw in Frankrijk, brengt de sneeuw ook tot in Zwitserland. Hier zal men dubbel profiteren. Vanuit het zuiden wordt namelijk ook nog eens sneeuw aangevoerd. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk rond de 1300 meter maar zal uiteindelijk dalen tot tussen de 500 – 800 meter. Mogelijk dat er op een enkele plek een halve tot een meter sneeuw kan vallen tot en met zondag.

De noordkant van Oostenrijk krijgt dit keer, met tussen de 5 – 30 cm, een stuk minder te verwerken. De provincies Ost-Tirol en Karinthië daarentegen krijgen, door hun ligging ten zuiden van de hoofdkam, wel een flink portie verse sneeuw. Ook hier aanvankelijk een hoge sneeuwgrens tussen de 1300 -1500 meter, maar deze zal in de loop van de dag en de nacht naar vrijdag flink dalen. Tot en met zondag moet tussen de 30 – 70 cm mogelijk zijn.

Ook in Italië zal het weer heftig te keer gaan. Langs de hele noordkant kan een meter gaan vallen. Spelbreker is ook hier de hoge sneeuwgrens. Later zal deze dalen en wordt het ook onder de 1000 meter wit. Hieronder de sneeuwverwachting voor de komende drie dagen:

Volgende week

Ik krijg veel vragen over de voorspelling voor volgende week. Nu kan ik zeggen dat deze nog erg onzeker is. Volgens het Amerikaanse model ligt er vanaf dinsdag een hogedruk gebied boven de Alpen, met droog, redelijk zonnig en warm weer.
Het Europese model laat het hogedrukgebied zuidelijker liggen waardoor de Alpen te maken krijgen met een lagedrukgebied, welke boven de noordzee ligt. In dat geval een (noord) westelijke stroming met vochtigere lucht, minder zon en lagere temperaturen. Wat heb je het liefst?

Reisweer

Ik wil toch ook nog even stilstaan bij het reisweer voor komende zaterdag. Houd er rekening mee dat het zaterdag kan sneeuwen tot in Duitsland. Een gewaarschuwd mens telt voor...