Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Een dag om van te genieten!

1174 - Alpenweer: Een dag om van te genieten! (1)

De sneeuwval in de Noord-Alpen van de laatste dagen heeft Oostenrijk behoorlijk in de greep. Hierover zo meteen meer. Voor de vele wintersporters die in de bekende skigebieden in de noordalpen verblijven wordt het, na dagen van sneeuw, vandaag eindelijk een dag om volop te kunnen genieten. Vanaf donderdagmiddag keert de sneeuw echter weer terug.

Sneeuwchaos

Wanneer wij op wintersport gaan, hopen we toch altijd weer op een mooie verse sneeuwlaag. Dat de sneeuw ook veel overlast veroorzaakt gaat vaak een beetje langs ons op. Tenzij je er midden inzit zoals vele landgenoten nu. De meeste van hen zullen toch hopen dat de wolken nu zo langzamerhand eens leeg gesneeuwd zijn. Ondanks het feit dat de Oostenrijkers heel wat gewend zijn, is zelfs voor hen de sneeuwval van de afgelopen dagen nauwelijks te verwerken. Hieronder zal ik in kort beschrijven wat de grootste problemen zijn.

Lawinegevaar

Het lawinegevaar is langs de gehele Oostenrijkse noordkant groot (4) tot zeer groot (5)! Hieronder kun je voor heel Oostenrijk de situatie zien zoals deze gisteravond was.

Op veel plaatsen is de hoogste gevarenklasse (5) afgegeven. Volgens de lawinediensten is dit heel bijzonder omdat het zelden voorkomt dat de hoogste gevarenklasse wordt afgegeven, soms zelfs een heel wintersportseizoen niet. Bij gevarenklasse 5 kunnen lawines spontaan ontstaan en kunnen een enorme reikwijdte hebben. Zoals op de kaart is te zien geldt het meeste gevaar voor de provincies Nieder- en Oberösterreich, Salzburg en Steiermark.

Er zijn al veel meldingen binnengekomen van lawines die zomaar naar beneden kwamen. Enkele daarvan gingen over belangrijke wegen die hierdoor zijn afgesloten. In het skigebied van Rauris werden 7 skiërs, welke over een “veilige” geprepareerde piste aan het skiën waren, verrast door een lawine. Gelukkig bleven zij ongedeerd. Door het lawinegevaar zijn veel wegen afgesloten en zijn ook veel dorpen afgesloten van de buitenwereld, o.a. Hochfügen in het Zillertal. Tevens moesten de bewoners van tientallen huizen, op diverse plaatsen, worden geëvacueerd omdat deze in de gevarenzone staan.

Wegraken van bepaalde zaken…

Hier stond toch ergens mijn auto?!

Instortingsgevaar van daken

Door het gewicht van de sneeuw dreigen daken in te storten. Om dit te voorkomen is men overal met man en macht bezig om de sneeuw van de daken te krijgen. In skigebied Ötscher moesten 140 mensen uit een restaurant worden geëvacueerd omdat het dak onder de 2.5 meterhoge sneeuwlast dreigde te bezwijken. Ook zijn hierdoor veel scholen en openbare gebouwen gesloten. Hieronder een aantal afbeeldingen die voor zich zullen spreken.

Adempauze

Vandaag zal in het gehele Alpengebied de zon te zien zijn. Aan de noordkant moet men eerst nog even afrekenen met nevel en wat bewolking, maar deze zullen tegen de middag verdwijnen. Het wordt dan werkelijk een fantastische dag met enorme hopen sneeuw, een blauwe lucht en een lekker zonnetje. Hopelijk zijn de pistes weer mooi geprepareerd en liggen ze buiten de gevarenzones van lawines. Het wordt de dag om mooie plaatjes te schieten, want donderdagmiddag bereikt een nieuw neerslaggebied alweer de noordkant van de Alpen. Vooral vrijdag sneeuwt het dan weer onafgebroken en kan er zomaar 15-40 cm gaan vallen. Het lawinegevaar en de overlast zullen dan weer toenemen.

Volgend Alpenweer

In het volgende Alpenweer blik ik vooruit op het reisweer voor komend weekend en kijken we naar het weer voor volgende week, want er gaat wat veranderen. Het Amerikaanse weermodel komt met een neerslag-verwachting voor volgende week donderdag (nog wel vrij onzeker) die ik je toch niet wil onthouden. Enorme neerslag boven de Franse Alpen en noord(oost) Italië. Er zou zo maar een meter kunnen vallen binnen een dag.

Hieronder nog een prachtige afbeelding om maar aan te tonen dat sneeuw ook heel erg mooi kan zijn.