Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Mooie dagen in het vooruitzicht

1163 - Alpenweer: Mooie dagen in het vooruitzicht (1)

Het was gisteren weer flink raak in de noordalpen met hevige sneeuwval. Langs de gehele noordkant viel bijna overal een halve meter verse sneeuw en soms zelfs bijna een meter. De sneeuwval zorgde ook voor veel overlast in het verkeer en het lawinegevaar is in veel gebieden gestegen tot 4 (groot). Vandaag en morgen wordt het overal vrij zonnig en zal het werkelijk adembenemend mooi worden met de zon op de versgevallen sneeuw.

Sneeuwval de afgelopen 24 uur

Hieronder een afbeelding met de sneeuwval van de afgelopen 24 uur in Tirol. Deze afbeelding is van dinsdagavond 18:00 uur (het Alpenweer wordt de avond voor het verschijnen gemaakt). De hoeveelheden varieren globaal tussen de 30 – 60 cm. In de bekende staulagen zoals het Arlbergmassief, Kleinwalsertal, Bregenzerwald en het Dachsteinmassief is er mogelijk nog iets meer gevallen.

Ook aan de noordkant van Zwitserland viel er op uitgebreide schaal sneeuw. Ook hier viel er op tussen de 40-80 cm vers te noteren.

Op de satellietfoto in de teaser is goed te zien dat de bewolking tot net over de alpenhoofdkam reikt en dat de Italiaanse en Franse skigebieden voornamelijk in de zon liggen. Ook op onderstaand webcambeeld is prachtig de scheiding te zien tussen mooi weer in Bardonecchia (gelegen in Italië tussen Torino en de Franse grens) en de bewolking in de richting van de Alpenhoofdkam.

Overlast door de sneeuw

De sneeuwval van gisteren zorgde ook voor veel overlast. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk werd het verkeer grotendeels ontregeld. Er ontstonden veel files en helaas waren er ook weer een aantal ongevallen met dodelijke slachtoffers te betreuren. Ook het treinverkeer ondervond hinder en op sommige trajecten kon niet meer worden gereden. Het lawinegevaar is langs de gehele noordzijde van de Alpen gestegen naar 3 of 4 (op een schaal van 5) wat groot lawinegevaar betekent.

Lawinegevaar Vorarlberg (links) en lawinegevaar Tirol (rechts)

Door het hoge lawinegevaar moesten wegen worden afgesloten en zullen diverse skigebieden niet meer bereikbaar zijn. Op dit moment (dinsdagavond) is ook Lech afgesloten van de buitenwereld. De Koninklijke familie die daar vakantie viert zit dus ingesneeuwd. Voor hoelang dit zal zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Het lawinegevaar heeft zeker ook gevolgen voor de skigebieden waar sommige pistes wegens het gevaar wel gesloten zullen zijn. Het behoeft geen uitleg dat buiten de geprepareerde pistes skiën levensgevaarlijk is. Zonder de juiste kennis, materialen en voorzorgsmaatregelen raad ik je af de komende dagen off-piste te gaan.

Vooruitzichten tot het weekend

De Franse en Italiaanse skigebieden genieten al tijden van de zon en vandaag zal het ook in de noordalpen steeds meer gaan opklaren. Tegen de middag zal de zon overal wel te zien zijn en tot het weekend zal deze in het gehele Alpengebied de overhand hebben. Het wordt voor de vele wintersporters die op dit moment hun vakantie vieren dus echt genieten de komende dagen. De prachtige omstandigheden zullen wel een aantal fantastische fotomomenten opleveren.

Hoe gaat het verder (reisweekend)

Om hier heel kort over te zijn, ik kom er vrijdag namelijk uitgebreid op terug, het wordt spannend! Zoals de kaarten nu liggen wordt er zaterdag wederom sneeuw verwacht. Vrijdag hier dus meer duidelijkheid over. En volgende week? Nog ver weg, maar ik verwacht koud en wisselvallig weer met vooral sneeuw voor de west- en noordalpen. Mogelijk dat de zuidalpen vanaf het einde van de volgende week weer wat verse sneeuw krijgen. Met de sneeuw zit het dus in elk geval wel goed.