Skip to navigation Skip to main content

Tips tegen hoogtevrees in de skilift

skilift

Als je last hebt van hoogtevrees, kan dat op wintersport best lastig zijn. Je daalt immers af van hoge bergen en soms zijn de afgronden naast of voor je diep. En dan hebben we het nog niet gehad over skiliften. Gondels en stoeltjesliften hangen hoog boven de grond. Heb jij last van hoogtevrees en ben je op zoek naar tips voor je wintersport? Hier enkele tips om minder last te hebben van hoogtevrees in de skilift.

1. Herken de kwaal

Om er goed mee om te gaan, moet je het allereerst herkennen. Sommigen zeggen het wel uit zichzelf, anderen houden zich stoer. Herken jij bijvoorbeeld de volgende teksten? ‘Zullen we toch liever de andere kant op gaan, dan nemen we de andere lift?’ of ‘Ik neem liever de sleep, het is lekker weer.’  of ‘Dat andere gondeltje is ook leuk, die gaat toch naar….?’ Het zou zo maar ontwijkend gedrag kunnen zijn van iemand met hoogtevrees. Ontzettend vervelend voor die persoon, maar ook ontzettend vervelend voor jezelf.

Hoogtevrees op wintersport in de skilift
Niet iedereen zit zo relaxed in de skilift...

2. Maak het bespreekbaar

Het hangt er natuurlijk van af wat je relatie met je wintersportmaatje is, maar ik ga ervan uit dat je volgend jaar weer op pad wil. Dan moet het dus een leuke ervaring worden. Uiteraard reageert iedere persoon anders op hoogtevrees, maar lach het niet direct weg. Maak het bespreekbaar, dan is de schaamte in ieder geval weg en kunnen jullie samen goede keuzes maken waar je wilt skiën. Misschien dat hoogtevrees de keuze zal beïnvloeden, maar vergis je niet, anders zou het dat ongemerkt toch ook doen.

3. Kies de juiste pistes

Hoogtevrees in de lift betekent vaak ook hoogtevrees op de pistes. Het is nog belangrijker om met zorg de juiste afdaling uit te kiezen. Bouw het rustig op. Hoe meer vertrouwen iemand krijgt, hoe liever hij of zij zélf spannendere dingen zal opzoeken. Door te snel te pushen bereik je het tegenovergestelde: een slechte ervaring en meer angst.

Tips hoogtevrees wintersport
Kies voor niet al te steile afdalingen in een glooiend gebied

4. Zoek de rust op

Zorg dat je niet op het drukste moment met de lift hoeft. Het is niet fijn om lang te wachten als je er tegenop ziet. Ook in de gondel zelf is het niet fijn als je opgepropt staat. Zeker in die enorm grote liften voor 50 of 100 personen. Als die helemaal vol zitten, voelt niemand zich fijn. Ga dus in de rustige weken of uren naar boven.

Gondel Stubaier Gletscher

5. Geniet van het uitzicht

Je hebt natuurlijk een mooie, zonnige, windloze dag uitgezocht. Ben je eenmaal boven, dan kan je direct verder, maar doe dat niet. Ga eerst even genieten van het weer en het uitzicht. Stel dat je maatje deze lift echt eng vond, dan gaat hij of zij niet nog een keer mee. Misschien is dit de enige keer dat je hier komt deze week. Je kunt er dus maar beter van genieten.

6. Afleiding, afleiding en nog eens afleiding

Vraag eenmaal in de skilift niet of het gaat. Laat het onderwerp hoogtevrees links liggen en zorg voor afleiding. Even iets op Instagram, Facebook of TikTok delen, lekker kletsen over van alles en nog wat, plannen maken voor vanavond, roddelen over alle avonturen in de après-ski... Lekker naar elkaar kijken in plaats van naar beneden. Dan is de rit zo voorbij.

7. Zoek naar alternatieven

Niet alle liften zijn even eng en hoog. Kijk naar alternatieven. Gondels worden vaak als onprettig ervaren en stoeltjesliften zijn beter te doen. Sleepliften leveren vaak helemaal geen problemen op. Neem die ene enge lift slechts één keer per dag. En tja, blijkt skiën toch niet prettig? Ga dan lekker rodelen, winterwandelen of iets anders doen. Wintersport is veel meer dan alleen skiën of snowboarden!

8. Ski in de mist

In de mist is er geen diepte en dus ook geen hoogtevrees. Als het slecht weer is, kies je juist al die enge afdalingen met dieptes aan alle kanten. Die zie je niet en dus zijn ze er niet. De dag erna is het weer net zo eng. Maar nu kan jij zeggen: relax, hier hebben we al geskied, toen kon het ook.

Skiën in de mist
In de mist is veel wat eng is niet te zien!

9. Creëer een geluksgevoel

Uiteraard is elke stimulatie waarbij je controle verminderd positief tegen hoogtevrees. Een natuurlijke stimulatie is het allerbeste. Laat de endorfines en dopamine maar door je hersenen stromen. Zorg voor sterke geluksgevoelens. Dus eerst genieten van heerlijke chille afdalingen, met een fabuleus uitzicht en pas daarna die enge liften in.

Hoogtevrees kan invloed hebben op de liften die je neemt en de pistes die je skiet. Maar onthoud: uiteindelijk is het enige dat telt dat je samen een fijne dag hebt.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.