Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Kou en sneeuw nemen bezit van Alpen

Voorlopig laatste warme dag

Gisteren beleefden de Alpen voorlopig de laatste zachte dag met soms regen onder de 1300 – 1500 meter. In mijn vorige Alpenweer legde ik je uit dat een depressie boven de Atlantische Oceaan hiervoor verantwoordelijk was. Deze depressie kwam gisteren pal boven Nederland te liggen en zorgde voor een west-zuidwestelijk stroming naar de Alpen (bij een lagedrukgebied draait de lucht tegen de wijzers van de klok in). Op onderstaande satellietfoto kun je prachtig zien dat de kern van deze depressie pal boven Nederland ligt. Wat dat voor ons kikkerlandje betekende heb je gisteren kunnen merken.

Namen voor drukgebieden

Tijdens de tweede wereld oorlog begon het Amerikaans Meteorologisch Instituut met het benoemen van tyfonen en orkanen met vrouwelijke namen. Dit deden ze om de verschillende systemen uit elkaar te kunnen houden. In 1954 kreeg de toenmalige studente Karla Wega het idee om ook hoge- en lagedrukgebieden te benoemen. Tot de jaren ’90 werden de namen in de weersverwachtingen voor de omgeving van Berlijn gebruikt. Maar nu worden de namen gebruikt in de meeste Duitse media. Vroeger werden lagedrukgebieden benoemd met vrouwen namen en hogedrukgebieden met, je raadt het al, mannen namen. In 1998 was daar opstand tegen, het zou namelijk discriminerend zijn dat vrouwen namen alleen met “slecht” weer werden geassocieerd. Nu wordt het ieder jaar verwisseld, dit jaar krijgen de lagedrukgebieden een mannennaam. Eerlijk is eerlijk…. (bron weeronline)

Op onderstaande weerkaart zie je dat het lagedrukgebied welke nu bij ons en in de Alpenlanden het weer bepaald “Quinten” is genaamd.

Sneeuw en kou

De komende dagen trekt Quinten verder naar het oosten waardoor er een noordwestelijke stroming komt. Deze brengt koudere en onstabielere lucht over west Europa en richting de Alpen. Op de Oceaan zie je een hogedrukgebied verschijnen en deze zorgt ervoor dat storingen vanaf de Oceaan voorlopig even op afstand blijven. Goede berichten dus voor de noordalpen die geregeld met sneeuwbuien te maken krijgen. Al met al verwacht ik dat er tot en met het weekend alles bij elkaar tussen de 25 – 50 cm kan gaan vallen. In Zwitserland en mogelijk ook Vorarlberg, valt vermoedelijk nog iets meer. Omdat de meeste Nederlanders (ongeveer 80%) komend weekend naar Tirol afreizen gaat hier nu de meeste aandacht naar uit. Hieronder daarom de sneeuwverwachting voor Tirol tot en met vrijdagochtend. (In de teaser zie je de sneeuwverwachting voor de gehele Alpen).

Nog maar een kaartje

Om maar even aan te tonen dat het koud wordt toon ik je onderstaande afbeelding. Hierop kun je de temperatuur zien op 2 meter hoogte in de nacht van maandag op dinsdag. Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol) kleurt zelfs roze, wat betekent dat het -30 en -36 kan worden.

In het volgende Alpenweer (vrijdagochtend) kijken we wat de omstandigheden worden onderweg en of de kou zich weet te handhaven.