Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 50 cm verse sneeuw en aanhoudende kou

Het blijft winters in de Alpen, met ook de komende dagen de nodige sneeuwval. Tot en met het weekeinde valt er al snel 15 cm en op veel plaatsen rond de hoofdkam van het bergmassief 50 cm of meer. De meeste neerslag valt aan de noord- en westkant van de Alpen, maar ook de Dolomieten krijgen er wel wat bij. In het noordwesten van Italië is de sneeuwkans eerst aanzienlijk kleiner, maar vrijdag en in het weekeinde gaat ook hier flink wat sneeuw vallen. Ook in het Sauerland liggen de temperaturen onder nul en kunnen de sneeuwkanonnen op volle toeren gaan draaien.

Sneeuwgrens daalt “bis im Flachland”

Woensdag doen we het met enkele sneeuwbuien. Waarbij in de laagste delen van de Alpen ook nog wel regen valt. De sneeuwgrens ligt tussen 300 en 600m. Maar die sneeuwgrens gaat omlaag, zodat regen voor het Alpengebied uit de verwachting gaat. Vrijdag valt er eerst vooral in het westelijke deel van de Alpen wat sneeuw en is het in Beieren en Oostenrijk veel vaker droog. Maar later op vrijdag zien we het in het westen juist droger worden en valt de sneeuw wel in Oostenrijk en Beieren. Italië doet dan ook mee. Zaterdag pruttelt het nog wat na, met hier en daar een sneeuwbui, zondag is het op de meeste plaatsen droog.

Gebrek aan sneeuw niet aan de orde

Op veel plaatsen valt de sneeuw niet uit een massief wolkendek, maar zijn het buien. Dat betekent dat het af en toe ook wel droog is de komende dagen, met soms ook even een zonnetje. Als de neerslag er in de loop van het weekend uitgaat, komt de zon er meer en meer voor terug. De sfeerplaatjes kunnen dan weer geschoten worden. In veel skigebieden komt de opening er aan. De hogere gebieden zijn hier en daar al open en berichten over een pre-opening zijn ook niet van de lucht. Check jouw gebied, wie weet kun je er al terecht. Gebrek aan sneeuw aan het begin van het seizoen lijkt dit jaar niet aan de orde. Morgen lees je op Snowplaza meer over de sneeuwsituatie in de Alpen en de start van de winter.

Neukirchen bei Heiligenblut, Hohenbogen (DE)

Aanhoudende kou

Met sneeuw tot in de dalen kan het haast niet anders dan dat het ook echt koud is. Woensdag zien we rond 1500m een temperatuur die uiteenloopt van 2 of 3 graden in de Dolomieten tot -5 in het westen en noorden van de Alpen. Donderdag vriest het in Italië vanaf 1000m en in de rest van de Alpen komt het kwik alleen in de diepste dalen nog net boven nul. Vrijdag is de koudste dag. Dan vriest het vrijwel overal en zien we op 1500m in Frankrijk en Zwitserland het kwik al blijven steken bij -15 graden. In de loop van het weekend trekt de ergste kou via de noordflank van de Alpen naar het oosten. Na het weekeinde lopen de temperaturen iets op, maar echt zacht wordt het niet.

Mayrhofen

Les Sept Laux

Val Gardena

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.