Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: We gaan mooie tijden tegemoet!

1148 - Alpenweer: We gaan mooie tijden tegemoet! (1)

Sneeuw in noordalpen hield stand

In mijn Alpenweer van afgelopen maandag gaf ik al aan dat de noordalpen deze week met föhn te maken zouden krijgen. Maandag en dinsdag veroorzaakte deze föhn al een behoorlijke temperatuur-stijging en een flinke aantasting van de sneeuwlaag. Gisterenmiddag bekeek ik nog de webcams van de populaire skigebieden. Gelukkig zag ik dat bijna alle dalen nog gewoon wit zijn (ook in Kitzbühel zie bovenstaande afbeelding, ik had beloofd in mijn bericht van maandag dit te zullen volgen). Hieronder een afbeelding vanaf het vliegveld van Zell am See. Eigenlijk één van de weinige plekken die ik heb gespot met groen wordende hellingen.

Het slechte nieuws voor de noordalpen is dat vandaag en morgen de föhn weer wat aanzet en wederom zal dit de sneeuwlaag niet ten goede komen. Ik verwacht dat zaterdagmiddag meer hellingen groen zullen zijn. Dramatisch? Nee, hier kom ik zo op terug.

Een meter sneeuw voor…?

Vandaag en morgen is het weer raak voor, jawel, de zuidalpen. Dit keer verwacht ik de meeste sneeuw in de Franse Alpen, de noordwestelijke helft van Italië (Aosta, Piemonte en Lombardia) en het zuiden van Zwitserland. In veel gebieden moet tussen de 30 - 70 cm mogelijk zijn. Ook in de Dolomieten gaat sneeuw vallen maar ik verwacht dat de hoeveelheden hier minder zullen zijn.

Sneeuw voor de noordalpen

Dat er goed nieuws in de lucht hangt voor de noordalpen wordt steeds duidelijker en ik berichtte je hier al eerder over. Zoals gezegd moet er eerst nog afgerekend worden met de föhn. Zaterdagavond wordt dan eindelijk de stekker van de föhn uit het stopcontact gehaald en kan men zich opmaken voor koudere lucht vanuit het westen. Zondag sneeuwt het dan in de gehele Alpen, ook in de noordalpen, met een zinkende sneeuwgrens tot in de dalen. Ik verwacht dat er tussen de 20-40 cm zal gaan vallen. Toch een mooi begin van de vakantie voor de mensen die komend weekend gaan.

Mooi scenario voor volgende week

Na de sneeuw van zondag wordt het maandag een stuk rustiger in de Alpen. Boven de Atlantische Oceaan, ten westen van Frankrijk, komt een lagedrukgebied te liggen dat het weer volgende week gaat bepalen. Belangrijk wordt welke positie dit lagedrukgebied gaat innemen. Op maandag zorgt dit “laag” ervoor dat de Alpen even te maken krijgen met een zuidwesten wind en hogere temperaturen. Dinsdag en woensdag trekt het “laag” naar het noorden en komt op dinsdag pal boven ons landje te liggen. Vervolgens trekt het verder naar het oosten in de richting van Duitsland. Op het moment van schrijven van dit bericht (donderdag-avond) zijn het Amerikaanse en het Europese model het hierover ook redelijk eens. Leuk zul je denken maar wat betekent dit nou? Concreet betekent dit dat de Alpen te maken krijgen met een noordwestelijke stroming en dit betekent vaak sneeuw voor de noordalpen. Onderstaande kaart maakt het misschien wat duidelijker.

Ten oosten van Nederland zie je, boven Duitsland, een T (lagedrukgebied) staan waarbij de stroming dus tegen de wijzers van de klok in gaat. De witte lijntjes (isobaren) boven Nederland geven aan dat er een stevige noordwestelijke stroming richting de Alpen trekt (van noord naar zuid). Ik durf nog niet te zeggen of hier een echte grote dump in zit voor de noordalpen. Ik verwacht het eigenlijk niet, maar er zullen zeker geregeld flinke sneeuwbuien gaan vallen tot in de dalen. Goed nieuws dus en zoals ik al zei: ”we gaan mooie tijden tegemoet!” We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en in het volgende Alpenweer meer zekerheid over het bovenstaande scenario.