Skip to navigation Skip to main content

10 grensoverschrijdende skigebieden

In één skivakantie meerdere landen bezoeken, hoe gaaf is dat? In maar een aantal skigebieden is dat mogelijk. Zo ineens sta je op de skipistes van een ander land, eigenlijk best bijzonder! Bij de ene berghut kun je genieten van Tiroler specialiteiten als Wiener Schnitzel, terwijl vijf kilometer verderop Rösti of kaasfondue de specialiteit is. In deze skigebieden kun je in verschillende landen komen. Soms kun je skiënd of snowboardend de grens over, soms met een bus. In welke skigebieden ben jij wel eens de grens over gegaan?

#1. Silvretta Arena Ischgl/Samnaun

In Silvretta Arena Ischgl - Samnaun kun je zowel in het Oostenrijkse Ischgl als in het Zwitserse Samnaun skiën. Met een bijzondere skitocht: de Schmugglerrunde, kun je prachtig door beide landen een tocht maken. Deze tocht bestaat uit drie verschillende niveaus: goud, zilver en brons. Kies je tijdens een tripje naar de Silvretta Arena voor het uitbundige Ischgl of het belastingvrije Samnaun?

#2. Zermatt/Breuil-Cervinia

De imposante Matterhorn bevindt zich op de grens tussen Zwitserland en Italië. Vanuit zowel het Zwitserse Zermatt als het Italiaanse Breuil-Cervinia, heb je uitzicht op de 4478 meter hoge berg. Het skigebied beschikt over ruim 360 pistekilometers. Zermatt is over het algemeen een vrij dure wintersportplaats. Breuil-Cervinia is een stukje goedkoper. Vanuit het Italiaanse dorp is het gletsjergebied Matterhorn Ski Paradise bereikbaar. Dit is na de Hintertuxer Gletscher het grootste zomerskigebied van Europa.

#3. Les Portes du Soleil

Grenzeloze tochten skiën in Zwitserland en Frankrijk, in Les Portes du Soleil kan het! Met maar liefst 600 kilometer aan pistes is het gebied voor iedereen geschikt. Je vindt er familievriendelijke plaatsjes als Les Gets en Châtel, maar ook gewaagde pistes als Le Mur en La Coup du Monde. De grens over skiën doe je tussen Châtel en Morgins of Val d'Illiez-Champoussin & Les Crosets en Avoriaz.

#4. Via Lattea

Via Lattea is bekend van de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn. Over de 400 pistekilometers kun je prachtige dagtochten maken door Frankrijk en Italië. Het skigebied is ideaal voor zowel beginners als gevorderde wintersporters. Dit komt door het variabele pisteaanbod. Je kunt in het skigebied de Vialattea tour skiën, waarbij je door zes Italiaanse en één Frans dorp skiet. Je begint in Sauze d'Oulx en eindigt in Montgenèvre, of andersom.

#5. Tiroler Zugspitz Arena

In de Tiroler Zugspitz Arena kun je niet skiënd de grens over. Wel kun je met de Tiroler Zugspitzbahn over de grens komen. Vanuit het Oostenrijkse Ehrwald kun je op de Duitse Zugspitze komen, waar je op de Zugspitzplatt kunt skiën. Vanuit het Duitse Garmisch-Partenkirchen is de Zugspitze ook bereikbaar. De Zugspitze is tevens de hoogste berg van Duitsland met een hoogte van 2962 meter. Ook vanuit Oostenrijk is deze bergtop dus bereikbaar!

#6. Fichtelberg

In het skigebied van Fichtelberg kun je zowel in Tsjechië als in Duitsland skiën. Wanneer je over een meerder daagse skipas beschikt, kun je gebruik maken van een gratis skipas tussen het Tsjechische Klínovec en het Duitse Fichtelberg. Skiënd of snowboardend is het dus niet mogelijk om de grens te passeren. Een bijzonder feitje over het skigebied is dat vanuit Oberwiesenthal de oudste gondel van Duitsland vertrekt. De Fichtelberg Schwebebahn is gebouwd in 1924.

#7. Dreiländereck (Villacher Berge)

Zoals de naam al een klein beetje verklapt, kun je in dit skigebied een drielandenpunt vinden. Het zogeheten Dreiländereck (Villacher Berge) kun je een beetje vergelijken met ons drielandenpunt in Limburg. De drie landen die hier samenkomen zijn: Oostenrijk, Slovenië en Italië. Het skigebied ligt in Karinthië. Het is alleen niet mogelijk om af te dalen in Italië en Slovenië. De pistes liggen in Oostenrijk.

#8. Winklmoosalm-Steinplatte

Het skigebied van de Steinplatte is zowel vanuit het Duitse Reit im Winkl bereikbaar als vanuit het Oostenrijkse Waidring. De meeste pistes liggen in Duitsland, maar er gaan ook een aantal afdalingen naar Oostenrijk. Het Winklmoosalm-Steinplatte skigebied beschikt over pistes voor zowel beginners als gevorderden. Op de Steinplatte vind je voornamelijk rode en enkele zwarte pistes, terwijl je lager juist blauwe pistes vindt. Wanneer je in Waidring verblijft, is skiën in Fieberbrunn ook goed mogelijk. Het is slechts 20 minuten rijden.

#9. Nauders

Het sfeervolle dorp Nauders ligt in Oostenrijk. Het skigebied van Nauders beschikt met een breedte van 300 meter over de breedste piste van Oostenrijk. Met de skipas van het gebied kun je op pistes in Italië en Oostenrijk skiën. Skiënd of snowboardend de grens over kan echter niet, het Oostenrijkse gedeelte is niet verbonden aan de Italiaanse bergen. Vanaf aankomend winterseizoen krijg je ook toegang tot de Italiaanse gebieden Sulden, Trafoi, Watles, Schöneben en Haideralm, waardoor je ruim 211 pistekilometers tot je beschikking hebt. Een uitstapje naar Zwitserland is ook goed mogelijk. Het skigebied Scuol & Tarasp-Vulpera ligt op iets minder dan een half uur rijden.

#10. Kleinwalsertal & Oberstdorf

Het skigebied van Kleinwalsertal & Oberstdorf beschikt over ruim 120 pistekilometers die niet geheel verbonden zijn. Wel is het mogelijk om de grens tussen Duitsland en Oostenrijk te passeren. Je skiet de grens over tussen het Duitse Oberstdorf en het Oostenrijkse Riezlern. Dit doe je in het deelskigebied Kanzelwand-Fellhorn. Vanuit beide dorpen moet je echter wel via pendelbus verder reizen, wanneer je de rest van de deelgebieden wil verkennen.

Mis jij nog een skigebied in dit lijstje? Laat een reactie achter!

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.