Skip to navigation Skip to main content

Mount St. Elias: de langste ski-afdaling van de wereld

De langste ski-afdaling van de wereld ligt niet in de Alpen en zelfs niet in Europa. Wie van de top van Mount St. Elias helemaal naar de zee wilt skiën, moet naar Alaska. Hierbij gaat het niet om een geprepareerde piste in een skigebied, maar om een zeer extreme off-piste afdaling. Alleen ervaren alpinisten durven zich te wagen aan de lange beklimming en daarnaast dienen ze ook nog over een sublieme skitechniek te beschikken. Spectaculair is de afdaling van Mount St. Elias zeer zeker, zoals je in de video kunt zien. In dit weblog vertellen we je alles over de gevaren en de schoonheid van de langste ski-afdaling van de wereld.

De langste ski-afdaling van de wereld op Mt. St. Elias

De Mount St. Elias is 5489 meter hoog en behoort tot de hoogste bergen van de wereld. Er zijn maar weinig alpinisten die kunnen zeggen dat ze deze berg beklommen hebben. Tijdens een ski-expeditie in 2002 lieten twee mensen het leven. Toch blijft de berg een grote aantrekkingskracht uitoefenen op bergliefhebbers en wintersporters. De berg biedt, bij de juiste sneeuwomstandigheden, namelijk de langste ski-afdaling van de wereld. De drie skiërs in de onderstaande video zijn de uitdaging aangegaan, en hebben de Mt. St. Elias beklommen met ski’s. Uit veiligheidsoverwegingen konden ze niet de hele afdaling skiën en moest er hier en daar gehiked worden.

Skiën, klimmen én hiken

Voor deze expeditie hebben de alpinisten gebruik gemaakt van de meest lichte toerski’s. Deze ski’s kenmerken zich door het lichte gewicht en de smalle vorm. Hierdoor valt er makkelijker mee te klimmen, maar boet je in op de prestaties tijdens het afdalen. Ook zijn de drie skiërs voorzien van toerskischoenen, stijgijzers, een ijsbijl en gletsjeruitrusting. De rugzak wordt niet alleen gebruikt voor het vervoeren van de tent en slaapzakken, maar hier worden ook de ski’s aan bevestigd tijdens het hiken.

Ijzige, steile afdaling richting de zee

Vanaf de top van Mt. St. Elias heb je een waanzinnig uitzicht over de omringende bergen van Alaska en de zee. Meer dan 5000 hoogtemeters zijn er hier te overwinnen. De omstandigheden zijn doorgaans zeer uitdagend, het is er ijzig en steil. Rotsen zijn er in overvloed en maken het skiën er niet gemakkelijker op. Tel hier ook nog eens gletsjerspleten bij op en je begrijpt dat deze afdaling alleen is weggelegd voor zeer ervaren off-piste skiërs. Op sommige plekken moet abgeseild worden en wanneer het weer ook nog eens tegenzit moet er nog langer op de berg gebivakkeerd worden. Even de berg beklimmen om vervolgens weer af te dalen, is er hier niet bij.

Gevaarlijke onderneming

De beklimming en afdaling van Mt. St. Elias met ski’s is al diverse malen gefilmd. Een documentaire uit 2009 laat de beklimming van een groep alpinisten zien die twee pogingen nodig hadden om de top te bereiken. In mei 2007 moesten ze geëvacueerd worden vanwege het slechte weer. Vier maanden later wisten ze de expeditie wel tot een goed einde te brengen. In 2002 verongelukten twee skiërs op de flanken van deze gevreesde berg. De expeditie naar de top van Mt. St. Elias vereist niet alleen tijd, conditie en acclimatisatie, maar ook ervaring en goede omstandigheden.

De langste pistes van de Alpen

Een afdaling met 5000 hoogtemeters klink misschien leuk, maar die van Mt. St. Elias zorgt echt niet alleen voor plezier. De omstandigheden zijn met geen enkele piste-afdaling te vergelijken. Het gevaar ligt altijd op de loer en voor het lichaam is het niet eenvoudig om al die hoogtemeters te overwinnen. Recreatieve skiërs, zoals jij en ik, kunnen zich beter wagen aan lange geprepareerde pistes. De piste met het grootste hoogtemeterverschil (1930 meter) van Oostenrijk is de dalfdaling (HöhenFresser-Tour) naar Zell in de Zillertal Arena. De langste afdaling van het land is 15 kilometer en gaat van de gletsjer van Sölden naar het dorp. Andere lange afdalingen vind je onder andere in Zermatt, Engelberg en het Montafon.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.