3 februari 2009 door Miranda in 'Materiaal''

Met gids of skileraar

Wellicht overbodige en logische info, maar als je voor het eerst echt de poeder ingaat, ga dan altijd met een skigids- of leraar. Behalve het feit dat hij de weg buiten de piste op z’n duimpje kent, kan hij je ook tips geven over de techniek van het off-piste boarden of skiën. Ook al ben je op de piste een topper, je kan je ineens weer een echte beginner voelen als je in een halve meter poeder na twee prachtige bochten ineens “head first” naar beneden duikelt.

Uitrusting: pieper, schep en sonde

De minimale uitrusting die je bij je moet hebben als je off-piste gaat is een lawinepieper, een schep en een sonde. Deze middelen kunnen je helpen je eigen leven of die van je skimaatjes te redden op het moment dat je onder een lawine terecht komt. Een lawinepieper is een apparaatje dat je direct op je lichaam (bv. tussen je thermo en fleece) draagt. Het apparaat zendt continu een radiosignaal uit, maar kan ook een radiosignaal zoeken. Op het moment dat iemand onder een lawine terecht komt kan je het slachtoffer met de zoekfunctie zoeken. Het is aan te raden dit zoeken af en toe te oefenen. Check ook altijd of je pieper aan staat (op zenden) voor je de afdaling begint! Een sonde is een soort lange stok, waarmee je in de sneeuw kan “prikken” om de juiste plaats van het slachtoffer te bepalen, voordat je gaat graven met je schep.

Airbag en avalung

Ook zijn er nog andere middelen die je overlevingskans in een lawine vergroten. Zo bestaat er een rugzak met airbags die ervoor zorgen dat je meer ruimte, dus lucht krijgt als je onder een lawine komt. Een avalung is een soort buisje verwerkt in een rugzak die ervoor zorgt dat je over een groter oppervlak kan ademhalen.

Flinke rugzak

Je hebt een flinke rugzak nodig om je hele uitrusting mee te nemen. Naast de pieper, schep en sonde zijn er namelijk nog een paar handige dingen om mee te nemen. Thermosfles thee of water, eten, mobiele telefoon (houdt deze op afstand van je pieper) en een EHBO setje.

Lawinebericht

Zorg ervoor dat je voor je off-piste gaat, op de hoogte bent van het plaatselijke lawinebericht. Naast het lawinegevaar dat aangegeven wordt met een cijfer van 1 tot 5 (waarbij 5 zeer gevaarlijk is) vind je in het lawinebericht informatie over het actuele weer, de weers-voorspelling, de sneeuwlagenopbouw en welke hellingen (qua steilheid) relatief veilig zijn. Via www.avalanches.org kan je lawine-berichten opvragen van de meeste Europese bestemmingen.

Locals

De beste informatie over routes en mogelijkheden krijg je via de locals. Indien je nieuw bent in een gebied zoek dan contact met de plaatselijke off-piste skiërs en boarders. Je kan ook vragen of je een paar afdalingen met hen mee mag.

Laat weten waar je heengaat

Naast het feit dat je natuurlijk nooit alleen off-piste moet gaan, kan het handig zijn achterblijvers op de hoogte te stelen van de route die je gaat afleggen.

Lawinecursus

De allerbeste voorbereiding op off-piste avonturen is een lawinecursus. Hier leer je o.a. alles over het lezen lawineberichten, veilige rijtechnieken, gebruik van de hulpmiddelen en het kiezen van veilige routes. Via het "Snow Safety Center" kan je bijvoorbeeld zo’n cursus volgen, waarbij je naast theorie ook de bergen ingaat.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen