Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winter nadert langzaam maar zeker

Het winterseizoen begint langzaam te naderen en veel mensen kijken ook al met een schuin oog naar het weer in de wintersportgebieden. Het is helaas nog altijd onmogelijk om te zeggen of er koud weer, dan wel veel sneeuw komt in de komende maanden. Op dit moment ligt er wel wat sneeuw op de hoogste pistes en de komende dagen is de atmosfeer wat aan de koude kant, dus het neigt soms een beetje naar winter als je hogerop komt. Oktober was niet alleen zacht in Nederland, maar ook in de Alpen.

Sneeuw op de gletsjers

Oktober vertoont een duidelijk verschil met vorig jaar, toen deze maand in grote delen van Europa juist vrij koud verliep. Er was toen ook een paar keer echte sneeuwval, zelfs tot in de dorpen van sommige skigebieden. Momenteel moet je echt naar de gletsjers om sneeuw aan te treffen. De hoeveelheden zijn natuurlijk gering, 10 tot 40 centimeter op sommige plekken. Nog niets om over naar huis te schrijven, maar leuk om te bekijken op de webcams of voor een weekendje skiën in het voorseizoen.

Sneeuw voor de zuidflank

We hebben eerst nog een paar dagen met zachte lucht, al krijgen de Franse Alpen op de hoogste pistes al wat sneeuw. Na het weekend gaat de temperatuur echt omlaag. Bijvoorbeeld in Oostenrijk op 1000 meter gaat het van 12 tot 15 graden tot en met zondag, naar maximaal 3 tot 7 graden begin volgende week. De vorstgrens komt overdag rond 1400 meter te liggen. Vooral maandag valt daarbij ook een flinke hoeveelheid neerslag, een lagedrukgebied komt ten zuiden van de Alpen te liggen, dus zuidstuw. Op de hogere pistes vanaf 2000 meter kan zomaar eens 20 tot 40 cm gaan vallen! Het Alpengebied wordt zo behoorlijk verwend, begin november.

Zillertal Arena

Wengen, Lauberhorn

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.