Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste zoetigheden uit de Alpen

11327 - De lekkerste zoetigheden uit de Alpen (1)

Als je op vakantie gaat naar de Alpen, dan kun je jezelf helemaal te buiten gaan aan allerlei zoete lekkernijen. Niet alleen de bekende varianten, maar ook allerlei lokale snoepjes en koekjes. Perfect als je even op de piste staat uit te hijgen of tijdens een ritje in de gondel. Zodra de vakantie ten einde komt, is het tijd om een voorraad in te slaan voor thuis. Bij elk snoepje dat je daarna openmaakt, komen de mooie herinneringen van de wintersportweek weer naar boven. De lekkerste zoetigheden hebben we in dit blog op een rijtje gezet.

#1. Mozartkugeln

Mozartkugeln kun je in bijna alle Oostenrijkse supermarkten kopen. De ronde chocoladeballetjes zijn gevuld met marsepein, pistache, een crème van nougat en praline crème. Mozartkugeln kom je tegenwoordig in allerlei variaties tegen. Onze favoriet is de Salzburger Mozartkugel van Mirabell.

11327 -  (4)

#2. Toblerone

Toblerone is zo’n chocoladereep waar je aan begint en vervolgens niet meer mee kunt stoppen. De combinatie van de beste Zwitserse chocolade met honing- en amandelnougat is hemels. Toblerone werd op de markt gebracht in een melkchocolade variant, maar al snel volgde ook puur en wit. Beide wel nog steeds met dezelfde vulling. Tegenwoordig is de reep ook verkrijgbaar met fruit en noten.

#3. Manner Schnitten

Het ideale tussendoortje op de piste is een Manner Schnitten. Dit heerlijke koekje bestaat uit 5 laagjes knapperige wafel met daartussen een hazelnoot crème. Je kunt ze in de supermarkt kopen, maar ook in veel berghutten. Ideaal om even bij te tanken.

#4. Ricola

Ricola is een snoepje van Zwitserse oorsprong. In 1940 werd de eerste variant op de markt gebracht: een snoepje met maar liefst 13 verschillende kruiden. Sindsdien zijn er nog een aantal smaken bij gekomen. De snoepjes staan vooral bekend om de verzachtende werking bij keelpijn.

11327 -  (5)

#5. Nougat

Nougat is een echte Franse lekkernij. De nougat zoals wij die kennen, vindt haar oorsprong in Montélimar. De basis van nougat is opgeklopt eiwit met glucosestroop, honing en amandelen. Doordat men de suikerstroop verhit en daarna bij het eiwitmengsel voegt, ontstaat de taaie massa waar we allemaal zo gek op zijn.

#6. Milka chocolade

Denk je aan Milka, dan denk je aan paarse koeien en verrukkelijke chocolade. Grappig is wel dat de koe pas 70 jaar na het ontstaan van het merk werd geïntroduceerd. Milka wordt gemaakt van de beste cacaobonen en de lekkerste Alpenmelk. De chocolade wordt verkocht in verschillende smaken en variaties. In veel pisterestaurants krijg je een mini Milka bij de koffie, maar een reep in je rugtas kan natuurlijk ook geen kwaad!

#7. Rittersport

Net zoals Manner Schnitten is ook Rittersport een tussendoortje dat je in veel pisterestaurants zult tegenkomen. De chocolade is vierkant van vorm en wordt verkocht in allerlei variaties. De wikkel om de chocolade heeft per soort een andere kleur en laat altijd zien welk product er in de reep zit. Zo heb je bijvoorbeeld Rittersport met kokos, hazelnoten, yoghurt en vruchten.

11327 -  (6)

#8. Macarons

Macarons zijn de laatste jaren ontzettend hip en populair geworden. Dat is niet gek, want dit zoete koekje is ontzettend lekker! Macarons zijn relatief duur en dat heeft mede te maken met de ingrediënten (amandelmeel) en het productieproces. Het koekje bestaat uit twee luchtige en tegelijkertijd taaie koekjes, met daartussen een vulling van chocolade of fruit. Perfect voor bij de koffie!

#9. Rafaello’s

Rafaello’s behoren wat ons betreft tot de lekkerste bonbons die je op wintersport kunt eten. De buitenkant van dit Italiaanse chocolaatje is krokant, gedoopt in witte chocolade en bedekt met kokos. Binnenin vind je een heerlijke crème en een amandel. Rafaello’s zijn per stuk verpakt en daarmee perfect om uit te delen (als je dat kunt tenminste!).

#10. Baba au Rhum

Een cakeje doordrenkt met rum en suikersiroop klinkt fantastisch toch? Dan moet je zeker een keer een Baba au Rhum proberen. Dit Franse cakeje is een heerlijk nagerecht, maar ook een goede opkikker op een koude dag.

#11. Werther’s Original

Open het snoepje aan het begin van een lange lift en je bent in een mum van tijd weer boven. Werther’s Original is zo lekker, dat het je even de tijd doet vergeten. Lekker je benen rust geven en ondertussen genieten van de witte wonderwereld om je heen. Het snoepje komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar is ook in veel andere landen te koop.

#12. Kinder chocolade

Kinder chocolade is het kleine zusje van Ferero Rocher en Rafaello’s. Dit heerlijke chocoladehapje is niet Duits, Zwitsers of Oostenrijks, maar Italiaans. Kinder chocolade is verkrijgbaar in veel verschillende variaties. Van Kinder Bueno, tot een surprise ei of chocoladecakje. Het is allemaal te koop. Vaak kom je in de skigebieden meer variaties tegen dan thuis.

11327 -  (7)

#13. Madeleines

Eén van de lekkerste Franse cakejes is de Madeleine. Verwacht geen droge hap, maar een heerlijk vochtig cakeje met vanillesmaak. Madeleines worden gebakken in de vorm van een schelp en zijn vaak per stuk verpakt. Perfect voor in je rugzak!

#14. Ferrero Rocher

Ferrero Rocher is het oudere broertje van Rafaello en Kinder chocolade. Het chocolaatje oogt één en al luxe en eerlijk is eerlijk, zo smaakt het ook. De buitenkant van de bonbon bestaat uit een krokant wafeltje, gedoopt in chocolade met geroosterde hazelnoten. Binnenin bevindt zich een krokante hazelnoot, met daaromheen een crème die erg aan Nutella doet denken. De gouden verpakking maakt de ervaring helemaal af.

#15. Cantuccini

Waarom zou je een Sultana eten als je ook gewoon een cantuccini kunt nemen? Precies, dan wordt het cantuccini! Dit overheerlijke Italiaanse amandelkoekje met een lichte citrussmaak is het perfecte tussendoortje in de Italiaanse sneeuw of bij de thee na het skiën. Nog lekkerder als je het koekje doopt in je warme drankje!



Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.