Skip to navigation Skip to main content

De mooiste uitkijkplatformen in de sneeuw

11308 - De mooiste uitkijkplatformen in de sneeuw (1)

Bergen hebben iets magisch. Helemaal met een verse laag poeder, een helderblauwe lucht op de achtergrond en een stralend zonnetje. Maar dat niet alleen, ook met wolken of mist is het prachtig om te zien. Tijdens het skiën kom je meerdere punten tegen waar je kunt genieten van het uitzicht. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken en dat maakt dat je zelfs bergtoppen uit andere landen kunt bewonderen. In dit weblog heb ik een aantal mooie en bijzondere uitkijkplatformen op een rijtje gezet. Je kunt ze bereiken met ski’s, een korte wandeling of met de gondel. Op hoeveel platformen heb jij gestaan?

#1. Top of Tyrol – Stubaier Gletscher

Uitkijkplatform Top of Tyrol ligt op een hoogte van 3210 meter op de Stubaier Gletscher. Hier geniet je van een 360 graden uitzicht over de Dolomieten, Stubaier Alpen en het Ortlermassief. Het stalen plateau steekt 9 meter uit boven de afgrond en is een architectonisch hoogtepuntje.

#2. AlpspiX – Duitsland

De Zugspitze is met een hoogte van 2962 meter, de hoogste berg van Duitsland. Via het AlpspiX uitkijkplatform is deze indrukwekkende berg te bekijken. Het platform ligt op 2050 meter hoogte, net boven het bergstation van de Alpspitzbahn in skigebied Garmisch Partenkirchen. De stalen constructie loopt in twee banen kruislings over elkaar.

#3. Step into the Void – Chamonix

Eén van de meest enge uitkijkplatformen uit dit lijstje is Step into the Void in Chamonix. Je stapt bij dit platform namelijk letterlijk de leegte in. Skischoenen uit, slofjes aan en je kunt, als je dat durft, plaatsnemen op de glazen constructie. Step into the Void bevindt zich op een hoogte van 3842 meter op de Aiguille du Midi en biedt uitzicht op de Mont Blanc.

#4. Café 3440 – Pitztaler Gletscher

Café 3440 ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op een hoogte van 3440 meter, op de Hinterer Brunnenkogel in skigebied Pitztaler Gletscher. Hier geniet je onder het genot van een kop koffie en een stuk huisgemaakte taart van een prachtig uitzicht op ruim 50 bergtoppen boven de 3000 meter.

#5. Glocknerblick - Gastein

Uitkijkplatform Glocknerblick ligt op 2251 meter hoogte, op de top van de Stubernkogel in skigebied Gastein. Om het platform te bereiken moet je een klein stukje lopen vanaf het gelijknamige restaurant. Het platform bestaat uit een houten bodem en een dikke rode stalen constructie. Vanaf hier kun je genieten van het uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner.

#6. Dachstein Sky Walk – Dachstein Gletscher

Een andere spannende variant is de Dachstein Sky Walk op de Dachstein Gletscher. Via de ‘trap naar het niets’ loop je namelijk bijna letterlijk de afgrond in. De Sky Walk hangt ruim 250 meter boven de rotsen en aan het einde bereik je een mooi uitkijkplatform. Ook kun je via een glazen trap helemaal de diepte in. Spannend, maar het uitzicht is het helemaal waard!

(Foto: © Ch. Buchegger, Der Dachstein

#7. Dreiländerblick – Kaunertaler Gletscher

Ook op de Kaunertaler Gletscher ligt een mooi uitzichtplatform. Wat het Dreiländerblick zo bijzonder maakt, is dat je naar drie landen kunt kijken, terwijl je in twee landen bent. Ga in het midden van het platform staan en je bent met één voet in Italië en met de andere in Oostenrijk. Het Dreiländerblick bevindt zich op 3108 meter hoogte.

#8. Top of Salzburg - Kitzsteinhorn

De Kitzsteinhorn/Maiskogel – Kaprun is onderdeel van het skigebied Zell am See - Kaprun. Dankzij de gletsjer is dit skigebied bijna het hele jaar door geopend. Uitkijkplatform Top of Salzburg bevindt zich op een hoogte van 3029 meter, net voorbij het bergstation van de Gipfelbahn. Naast een uitzichtplatform, vind je hier ook het Gipfelrestaurant en de Nationaal Park Gallery. Kortom, de moeite van een bezoekje waard dus!

(Foto: © Gletscherbahnen Kaprun)

#9. Z1 – Fiss

Uitzichtplatform Z1 bevindt zich op 2600 meter hoogte, op de Zwölferkopf, in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis. Vanaf hier geniet je van een panoramisch uitzicht op de omliggende bergtoppen. Vlakbij het platform vind je ook het exclusieve restaurant ‘The Crystal Club’.

#10. BIG 3 – Sölden

In Sölden liggen maar liefst drie bergtoppen boven de 3000 meter. De BIG 3, want zo staan de bergen bekend, hebben allemaal een eigen uitzichtplatform. Het platform op de Tiefenbachkogel ligt op 3250 meter hoogte, het platform van de Schwarze Schneid op 3340 meter hoogte en dat van de Gaislachkogel op 3048 meter hoogte. Alle drie de platformen kun je in één dag bezoeken tijdens de .

. #11. Top Mountain Star – Hochgurgl

.

Het Ötztal is rijk aan nog een bijzonder uitkijkplatform. Top Mountain Star ligt op 3027 meter hoogte in skigebied Gurgl. Het is een bijzonder architectonisch gebouw, met een dak dat lijkt op een grote ster of zon. Je kunt rondom het platform lopen en er ook naar binnen gaan.

#12. Gitsch - Gitschberg Jochtal

Bovenop de 2510 meter hoge Gitsch in skigebied Gitschberg-Jochtal, vind je een mooi uitzichtpunt. Als je uit de lift stapt is het nog een klein stukje omhoog. Daar vind je een ronde, ijzeren tafel met daarop alle bergtoppen die je kunt zien. De tafel is aan de binnenkant open en biedt een 360-graden uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten en andere bergtoppen.

#13. Royal Walk - Männlichen

De 3466 meter hoge Jungfraujoch is het hoogste punt dat je in Europa per trein kunt bereiken. Eenmaal boven geniet je van een schitterend uitzicht op de omgeving. Voor een uitzicht op de Jungfrau, moet bij de Royal Walk op de 2230 meter hoge Männlichen zijn. Vanaf de houten constructie is niet alleen de Jungfrau zichtbaar, maar ook nog tal van andere bergtoppen.

(Foto: © Männlichen)

Op hoeveel platformen heb jij gestaan?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.